Kurt Schneider, psikopat türlerini sınıflandırmış ve bu araştırma alanında öncülük etmiş olan bir Alman fizikçi, psikiyatr ve felsefecidir. Karl Jaspers'le…
Kişilik psikolojisi
Bu bölümde, kişilik psikolojisi ile ilgili en uygun kuramları bilme olanağına sahip olacaksınız. Psikanaliz, hümanizm ya da kognitivizm gibi yaklaşımlar, başkalarının ve kendinizin yönlerini anlamanızı sağlayacaktır.
Hangi okula giderseniz gidin, eğer psikoloji okuyorsanız, muhtemelen "Kişilik Psikolojisi" adlı bir ders alacaksınız. Şüphesiz ki, bu kulağa çok ilginç…
Her insanın birbirinden farklı pek çok dürtüsü vardır. Ancak bunlar her zaman kapasitemizin sınırlarını aşmaz ve bu dürtüleri kontrol altında tutabiliriz. Diğer yandan her zaman olmasa da bu tür olgular…
Çocuklar bazen karakterleri ile alakasız olan davranışlar sergileyebilirler. Örneğin aşırı utangaçlık, endişe, korkular, fobiler ve ruh hali değişimleri. Bu anlamda,…
İnsanoğlunun en büyük paradokslarından biri, özel olmayı istemek ama aynı zamanda bir yıldız gibi parlamaktan korkmaktır. Kim herkes tarafından tanınmak ve takdir edilmek istemez ki? Hepimizin başkalarına erdemlerimizi gösterme ihtiyacı…
Genellikle bir parmağa diken batması size acı veren bir durum, değil mi? Peki bu dikeni çekip çıkarmazsanız ne olur? Orada…
Yaşadığımız zorluklar bizi her zaman daha güçlü ve dirençli bir hale getirmez. Günümüzde dirençli olma kavramı insanların gözünde o denli…
Birine güvenip güvenemeyeceğinizi her zaman bir şekilde belirlemenize yardımcı olabilecek sağlam bir “altıncı hisse” sahip olduğunuzu varsayabilirsiniz. Ancak bazen bu…
İnsan kişiliğinin incelenmesi konusu her zaman büyük ilgi uyandırmıştır. İnsanlar, bu anlamda, kendilerini ve diğerlerini farklı tutum ve özelliklere göre…
“İnsanlar ile ilişki kurmayı zor buluyorum. Bende yanlış bir şeyler mi var?" Bu; sosyalleşmekte, arkadaş edinmekte, bir partner bulmakta ya da…
Duygusal uzaklaşma veya kopma bozukluğu olarak tanıdığımız durum, bazı insanlarda çocukluk çağındaki şefkat eksikliğinden kaynaklı bir biçimde sahip olduğu bir…
Uzun adam sendromu boy ile hiçbir alakası olmayan bir şeydir, ayrıca bir cinsiyete özel de değildir. Bu isim bir çevrede belli…
İntihar, psikolojik, biyolojik, sosyal, kültürel ve çevresel faktörlerin etken olduğu oldukça karmaşık bir davranış biçimidir. Bu eylem, her yaşta, cinsiyette, kültürde ya da sosyal grupta bulunan insanları etkileyebilir. Çok etkenli…
Hubris sendromu ya da diğer bir deyişle kibir sendromu, lider ya da yönetici pozisyonuna geldiklerinde kişilik değişimi yaşayan insanların yaşadıkları durumdur. Bu sendrom, iş dünyasında, politikada ya da diğer herhangi…
Ekoizm yakın dönemde popüler hale gelmiş bir terimdir. İlk olarak bir Amerikan psikanalist olan Dean Davis tarafından kullanılmıştır. Ekoizm, iltifat…
Şehit kompleksi, başkalarını kendilerinin önüne koyan insanlarla ilgilidir. Hatta başkalarının deneyimlerinin kendilerininkinden daha önemli olduğunu düşünebilirler. Böylece mağdur rolünü üstlenirler.…
Bazı insanlar bahane üretmek konusunda uzman gibi görünür. Her hatayı, yapılmamış görevi, başarısızlığı, dezavantajı ya da yerine getirilmemiş vaadi bir şekilde…
Tutarlılık, insanların her zaman tutarlı olmak için ellerinden gelenin en iyisini yapması demektir. İnsanlığın ana ihtiyaçlarından biri, söyledikleri ve yaptıkları…
Yaşadıklarımız ve tecrübelerimiz hem olumlu hem de olumsuz anlamda öz güvenimizi etkiler. Kim olduğumuz ve bizi biz yapan değerler dizisi…
Görünmez goril deneyi, psikoloji alanında bir klasik haline gelmiş deneyler arasında bulunmaktadır. Deney 1999 yılında yapılmış olsa da, algı sınırlamaları…