Logo image
Logo image

Yalnız Olmayı Tercih Etmek

3 dakika
Yalnızlık genellikle olumsuz olarak görülür. Ancak, birçok insan için yalnız olmak bir tercih olabilir.
Yalnız Olmayı Tercih Etmek
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Genellikle yalnızlığı olumsuz bir bakış açısıyla düşünürüz. Ancak, yalnız olmanın bazı faydaları vardır. Gerçekten de, çoğu insan başkalarıyla çevrili olmaktansa kendi başlarına daha iyi hissediyor. Bu nedenle yalnızlığın sağlıklı olup olmadığı konusunda araştırmalar yapılmaya başlanmıştır.

Bir grup içinde, bir çift olarak veya bir aile olarak yapıldığında tüm etkinliklerin daha eğlenceli olduğuna inanılıyor. Bu, sinemaya gitmekten akşam yemeği yemeye, yılbaşı ya da bayramları kutlamaya veya sadece bir kahve içmeye kadar uzanır. Ayrıca egzersiz yapmak, parkta yürümek veya alışverişe gitmek. Yine de, bu tür şeyleri tek başına yapmanın sorunu nedir? Acı, depresyon, üzüntü ve terk edilme anlamına geldiği düşünüldüğü için mi?

Gerçekten de, neden yalnızlık her zaman kötü duygularla ilişkilendirilir? Sonuçta, belki de tek başınayken o anlardan gerçekten zevk alan insanlardan birisin. Aslında, tercih ettiğiniz şeyi yapmak için aile ve sosyal gelenekleri bir kenara bile koyabilirsiniz. Eğer öyleyse, Yılbaşı Gecesini evde kendi başınıza geçirmenin kesinlikle çılgınca olduğunu düşünmeyeceksiniz. Yanınıza sadece bavulunuzu aldığınız bir tatil planlamanın saçma bir fikir olduğuna da inanamayacaksınız. Aslında, sizin için bu tür deneyimler benzersiz olacaktır.

Some figure

Neden yalnız kalmak istemeye olumsuz bakılıyor?

Olumsuz yalnızlık görüşü, insanın başka insanlarla çevrili bir toplumda yaşaması gerektiği fikrine dayanma eğilimindedir. Bu nedenle, hangi yönden bakarsak bakalım, yalnızlığın olumsuz bir şey olduğuna hararetle inanma eğilimindeyiz. Ancak, ya yalnız olmayı tercih ederseniz ve kendinizi hiç depresif veya üzgün hissetmiyorsanız? Bu, bir keşiş ya da antisosyal bir varlık olduğunuz anlamına gelmez, sadece alanınızdan zevk almak ve içsel benliğinizle bağlantı kurmak istiyorsunuz.

Öte yandan, yalnızlık korkusuyla karşısına çıkan ilk kişiyle ilişki kurmak gibi akılsızca kararlar verenler de var. Veya üyeleriyle kesinlikle ortak hiçbir noktaları olmayan bir gruba katılırlar. Yine de, kendilerini “yalnız” hissetmemek için olmadıkları gibi davranarak orada kalırlar.

Psikolog Cecilia Rodríguez Díaz, yalnızlığın “tamamen kişisel ve öznel bir deneyim” olarak tanımlanması gerektiğini açıklıyor. Aslında, birçok şekilde deneyimlenebilir. Örneğin, etrafınız insanlarla çevrili olabilir, ancak kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. Alternatif olarak, tamamen kendi başınıza olsanız da kendinizi yalnızlık hissine uzak hissedebilirsiniz.

Yalnızlık, yakın bağların, ağların ve ilişkilerin eksikliği ile ilgili olma eğilimindedir. Aslında, bugün içinde yaşadığımız toplumu yansıtıyor. Kısa mesajların, sosyal medyanın ve görüntülü aramaların olduğu bir teknoloji çağında yaşıyor olsak da, başkalarıyla yakın teması sürdürmenin son derece zor olduğu bir toplum.

Yalnız olmayı istemekte yanlış bir şey var mı?

Bu soruyu cevaplamadan önce, atıfta bulunulan yalnızlık türünü anlamamız gerekiyor. Uzmanlar, farklı türleri olduğunu söylüyor. Ayrıca, her şey onun hakkında nasıl hissettiğinize ve yalnızlığın neden mi yoksa ‘zorla mı’ olduğuna bağlıdır. Gerçekten de, neden yalnız olmayı tercih ettiğinizi ve belirli bir anda neler yaşadığınızı ve etrafınız başkaları tarafından sarıldığında içinizde neler olduğunu bileceksiniz.

Bununla birlikte, yalnızlığı seçenlerde belirgin olan bazı davranış kalıpları vardır. Örneğin, utangaçlık, korku, ilişki kurmada zorluk , reddedilme korkusu, yanılma veya incinme. Bu nedenle başkalarıyla dışarı çıkmaktan ve arkadaş gruplarıyla konuşmaktan kaçınırlar. Bu yalnızlık duygularını tetikler. Öte yandan, böyle daha iyi hissettikleri için gerçekten yalnız olmayı tercih edenler var. Aslında, kendi kendilerine yeterli olduklarını, başka birine ihtiyaç duymadıklarını ve yalnızlıklarının onları daha az savunmasız hale getirdiğini düşünürler vb.

Diğer yalnızlık türleri, insanların bundan zevk aldığı ve sevdiklerini konuşmadan veya görmeden haftalar geçmesini gerçekten umursamadıkları türdendir. Gerçekten de kendilerini diğerlerinden soyutlamaya çalışırlar, doğum günlerinde asla bir araya gelmezler ve yalnız işleri tercih ederler vb.

Son olarak, ‘ikinci derece yalnızlık’ vardır. Boşanma veya ölüm gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilen bir durumdur. İstekli bir şekilde planlanan bir şey değildir, tamamen aniden ortaya çıkar. Bu nedenle, yas tutmayı ve kaybın anlaşılmasını gerektirir.

Some figure

Sağlıklı yalnızlık

Bu şüphesiz çoğu insan için anlaşılması en zor kavramdır. Bu, sosyal varlıklar olarak, bir topluluk içinde yaşama, bir aileye sahip olma ve ‘ait olma’ ihtiyacı anlayışımızdan kaynaklanmaktadır. Bu, yalnızlığın tatmin veya mutlulukla eşanlamlı olabileceğini anlamayı son derece zorlaştırıyor. Başka bir deyişle, sağlıklı bir şekilde yalnız olunabileceğini.

Yine de, sınırları aşmadığınızda yalnızlık son derece uyumlu ve zenginleştirici bir deneyim haline gelebilir. Bu, bir dağın tepesinde tek başına yaşamak ya da bir günden diğerine ailenizle konuşmayı bırakmak anlamına gelmez. Sadece günün veya haftanın belirli anlarını sadece kendinle kalmaya adamaya dayanır.

Nitekim içsel benliğinizle olan ilişkiniz gerçekten önemlidir ve ancak yalnızlık ile elde edilebilir. Size neler olduğunu fark etmenize yardımcı olur. Ayrıca, çevrenizde olup bitenlerden kendinizi korumak ve vücudunuzun size söylediklerini dinlemek için.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.