İş Yerinde Duygusal Zeka Neden Önemli?

İş Yerinde Duygusal Zeka Neden Önemli?
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Alejandro Rodríguez

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Duygusal zeka, akademik camianın dışında da üstüne fazlaca konuşulan bir konudur. Geleneksel zeka, problemleri mantıklı bir şekilde çözme becerisi olarak tanımlanır. Öte yandan, duygusal zeka, kendi duygularımızı ve diğerlerinin duygularını anlama ve yönetme becerimiz ile ilişkilidir. Duygusal zeka ile ilgili kabiliyetlerimizden pek çok farklı şekilde yararlanabilsek de,  özellikle iş yerinde duygusal olarak zeki olabilmemiz önemlidir. 

Duygusal zekayı bu bağlamda kullanmayı tercih eden kişiler, işlerinde tatmin olma seviyelerinde de iş arkadaşlarıyla ilişkilerinde de büyük gelişmeler yaşadıklarını fark edeceklerdir. Bazı uzmanlar duygusal zekanın daha çok gelir elde etmenin püf noktası olduğunu da belirtirler.

Bugünkü yazımızda, üç temel başlıkta duygusal zekayı iş yerinde nasıl kullanacağımız üstünde duracağız: iş bulma, profesyonel performans ve liderlikFakat, konuya dalmadan önce, hadi biraz duygusal zeka ve neleri kapsadığı üstüne konuşalım.

iş yerinde

Duygusal Zeka Nedir?

Duygusal zeka terimini ortaya atan Goleman, bu tarz bir zekanın 5 farklı beceriyi kapsadığını belirtmiştir:

  • Kendini tanıma: Kendi hislerini ve duygu durumlarını anlama becerisi. Ayrıca bu, kim olduğunu, değerlerini, hedeflerini ve kabiliyetlerini bilmek anlamına da gelir.
  • Kendini yönetme: Duygularını kontrol etme becerisi. Bu şekilde, duygularınızla savaşmak yerine onları lehinize kullanabilirsiniz.
  • Motivasyon: Bu, talepkar hedefler belirleme ve zorluklara rağmen bu hedeflere ulaşmaya odaklanmak anlamına gelir.
  • Empati: Diğer insanların hislerini, duygularını ve ihtiyaçlarını anlama becerisi olarak da bilinir. Bazen empati, “kendini başkasının yerine koymak” olarak da tanımlanır.
  • Sosyal beceriler: Diğerleriyle daha verimli bir şekilde ilişki kurmanıza yardımcı olan becerilerdir. Bunlar liderlik, ikna ve sosyal sezi gibi becerileri kapsar.

Bu 5 beceri, iş yerinde duygusal zekayı geliştirmenin yapı taşlarını oluşturur. Fakat duruma göre, kimi zaman bazıları diğerlerine göre daha yararlı olabilir.

İş Yerinde Duygusal Zeka: Yeni Bir İş Ararken Nasıl Kullanılır

Duygusal zekayı iş yerinde uygulayabilmek adına, duygusal zekaya hali hazırda sahip olmamız gerekir. Duygusal zeka yeni bir iş bulabilmek için gerekli olan temel becerilerdendir.

Bugünlerde, “ilginç bir iş” sahibi olmak yalnızca güçlü becerilere sahip olmaya dayanmıyor. Empati, iletişim kurma biçimi ve sosyal beceriler sizi iş yerinde başarıya ulaştırıyor. İş piyasasına hakim olan inanılmaz çekişme yüzünden, insan kaynakları departmanı tarafından alınan kararlarda, özgeçmişimizdense bizim ve insan kaynaklarının duyguları daha etkili bir etmen haline gelmiştir.

“Çalışma kuralları değişiyor. Yeni ölçütlere göre değerlendiriliyoruz: yalnızca ne kadar zeki olduğumuz ya da eğitim ve uzmanlığımıza göre değil; aynı zamanda kendimizle ve diğerleriyle ne kadar iyi başa çıktığımıza göre de yapılıyor bu. ”

– Daniel Goleman

kalemi ağzına koyup düşünen kadın

Buna ek olarak, yeni bir iş bulma sürecinde kendini yönetme de gerekli püf noktalarından biridir. Bu beceri olmadan birkaç yenilginin ardından ilerlemeniz oldukça zor olacaktır. Motivasyonunuzu yitirirsiniz ve seveceğiniz bir iş bulmak çok daha zorlaşır.

İş Yerinde Duygusal Zeka

Duygusal zekanın kullanımı işi aldığınızda sona ermez. Tam tersi, modern şirketlerdeki gibi zorlayıcı çevrelerde, bahsettiğimiz becerilere sahip olmanız oldukça önemlidir. Bu beceriler yalnızca performansınız için değil kendi iyiliğiniz için de önemlidir.

Ayrıca, yapılan bir araştırmaya göre, İspanya’daki çalışanların %30’u işlerinden memnun olmadıklarını belirtmektedirler. Bu rakam ortalama olsa da, aslında oldukça yüksektir. Bu rakamı etkileyen pek çok etmen vardır fakat şüphesiz ki duygusal zekanın eksikliği bu etmenlerden biridir.

  • Eğer kendinizi tanımazsanız sevdiğiniz işi nasıl seçebilirsiniz? (Kendini tanıma).
  • Bir şeyler ters gittiğinde hissizliğinizin hayatınızı ele geçirmesine izin mi vereceksiniz yoksa hayatınıza devam etmeye mi çalışacaksınız? (Kendini yönetme, motivasyon).
  • İş arkadaşlarınızı anlayıp onlardan ne kadar farklı olursanız olun onlarla iyi ilişkiler kurabilecek misiniz? (Empati, sosyal beceriler).

Yöneticiler İçin Sosyal Zeka

Son olarak, peki ya bir ekibi yönettiğinizde? Duygusal olarak zeki olması gerekenlerin onlar olduğunu düşünürsünüz değil mi?

patron ve çalışan arasındaki iyi ilişki

Yanılıyorsunuz. Patron ya da yöneticinin sahip olduğu becerilerle çalışanlarını motive etmesi ya da bu becerileri sayesinde çalışanlarını anlaması, keyifli bir iş ortamının yapı taşlarındandır. Bunlar olmadan, takıma en iyi şekilde liderlik edilemez ve bu, çalışanlar arası tartışmalara sebep olabilir.

“Liderlik baskın olmak değildir. İnsanları ortak bir hedefe doğru yürümeye ikna etme sanatıdır.”

– Daniel Goleman


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.