Neden Başkaları İçin Mutlu Olamıyorum?
Başkalarının hayatının iyi gitmesini kıskanmak, buna kayıtsız kalmak ya da bundan gerçekten hoşlanmamak normaldir. Ancak, bazen başkalarının mutluluğu ile ilgili mutlu hissetmeyi zor bulabilirsiniz ve bu, altta yatan bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Çoğu zaman, bunun suçlusu depresyondur. Bu yazımızda, bu…
Yol Kavgası
Bir araba kazası yapıp yapmayacağınızı belirleyen birçok değişken vardır. Bazıları araca veya yere, bazıları da sürücüye bağlıdır. Sürücünün deneyimi ve direksiyon yeteneği çok önemlidir. Ancak, sürücünün kişiliği ve duygusal durumu da önemli bir rol oynamaktadır. Yetersiz dürtü kontrolü ve olumsuzluk…
Çiftler En Çok Hangi Konularda Kavga Ediyor?
Birçok çift, mutlu olmadıkları ya da ilişkilerinde tatmin olmadıkları sebebi ile bir uzmana gitmeyi tercih eder. Yine de, bazen çiftleri bir sorunları olup olmadığı bilmeden ya da zorlu bir zamandan geçerken fırtınanın yatışmasını beklemeden de bir ilişki terapistine başvurabilirler. Profesyonel…
Cinsiyet Eşitsizliği: Sebepleri Nelerdir?
Cinsiyet eşitsizliği, insanlara cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılık yapılan sosyal ve kültürel bir olgudur. Temel olarak, bu kadınlar ve erkekler arasındadır. Bu olgunun oldukça büyük etkileri vardır. Etkisini farklı alanlarda hissedebiliriz: iş, sosyal yaşam, aile hayatı vb. Örneğin, sosyal düzeyde, kadınlar eşlerine…
Bir Tartışma Esnasında Sakin Kalabilme Sanatı
Bazıları konu duygularını ve düşüncelerini ifade etmeye gelince dürtüsel davranmaya meyillidirler. Belki de tek düşündükleri nasıl bir yol izleyeceklerini düşünmeksizin yalnızca fikirlerini karşıya nasıl geçirecekleridir. Bu aslında oldukça yaygın bir durum. Hatta biraz daha ileriye giderek şunu söyleyebiliriz ki herkesin…
İmada Bulunmak İlişkilere Zarar Verir
İnsanlar genellikle gerçekte ne düşündüklerini söylemek yerine imada bulunurlar. Bununla birlikte, partnerinize, ailenize ya da arkadaşlarınıza günlük olarak imalarda bulunmak gerginliğe neden olabilir. Çünkü bir şey söyleyip derinlerde tam tersini kast edenler, iletişim sürecini bozar ve karşı tarafa üstü kapalı…
Partnerinizle Bir Kavganın Üstesinden Nasıl Gelirsiniz
Bir ilişkide çatışmaları önlemek neredeyse imkansızdır. Nihayetinde, partneriniz ve siz iki farklı bireysiniz. Zaten sorun olan insanların kavga etmesi değil. Asıl problem, birçok insanın kavgalarla nasıl başa çıkılacağını bilmiyor olması. Partnerinizle ettiğiniz bir kavganın üstesinden nasıl gelineceğini bu yazıda öğrenebilirsiniz.
Çiftlerin Yaşadığı En Yaygın Beş İlişki Çatışması
Günümüzde çiftlerin yaşadığı yaygın ilişki çatışması dede ve ninelerimizin yaşadıklarından çok farklı. İlişkiler son otuz veya kırk yıl içerisinde radikal bir şekilde değişti. Aslında cinsiyet rolleri ve aile yapısı değişime uğradığından beri yeni çatışma kaynakları ortaya çıktı.
Tartışmanın Daha İyi Yönetilebilmesi İçin Neler Gerekir
Her şeye aksi bir biçimde yaklaşıp farklı düşünce şekillerini kabul etmediğimiz, sürekli bir tartışma kültürü içerisinde büyüdük. Fakat tartışmanın daha iyi yönetilebilmesi için neler gerektiğini gerçekten biliyor muyuz?
Agresif Bir Konuşmadan Kaçınmak İçin 5 Teknik
Kavga etmek için en azından karşılıklı iki tarafın bulunmasının gerektiği söylenir. Bu bağlamda, çatışma arzusu ihtiyaç duyulan bir şey değildir. Bunun yerine sahip olmamız gereken duygu çatışmadan kaçınma arzusudur. Bu isteği, aslında oldukça safça bir yaklaşım olarak nitelendirebiliriz. Çünkü pasif…
Öfke Nöbetleri Nasıl Önlenir?
Çocuğunuz bugün üçüncü defa öfke nöbeti geçirdi. Çığlık atıp ağlıyor. Bütün bunlar, durumu düzgün bir şekilde ele alıp almadığınızı kendinize sormanıza neden oluyor. Gerçekten, şu an tek yapmak istediğiniz şey kaçıp ortadan kaybolmak. Bütün bu kaosun ortasında hüsrana uğramış hissediyorsunuz…
Etkili İletişimin 8 Anahtarı
Doğamız gereği sosyal varlıklarız. Başkalarıyla iletişime geçmek bize anlayış, destek ve daha fazla öz saygı gibi duygusal faydalar sağlıyor. Buna rağmen, birçok insan çevrelerindeki kişilerle bağlantı kuramıyor ve etkili iletişim becerisini gösteremiyor. Bunun pek çok nedeni olabilir. Etkili iletişim için…
İlişkinizin Köküne Yerleşmiş Bir Çatışma Olduğunda
Çatışmalar iki ya da daha fazla insan arasında değerlerin, inançların ya da çıkarların uyuşmamasıyla veya karşı karşıya gelmesiyle başlar. Anlaşamamak kendi başına bir çatışma değildir; çatışmanın sebebidir. Karşımızdaki kişiyle aramızdaki uzlaşmazlıklar bizi karşımızdakini yok etmeye, etkisiz hale getirmeye götürdüğünde ya…
Tartışmaların Ve Kavgaların Temel Sebebi
Biri karşısındakini dinlemez. Diğeri bağırmaya başlar. İkisi de bir gerekçe göstermeden birbirlerini suçlarlar. Kavgaların ve tartışmaların temel sebebi neredeyse her zaman aynıdır hatta genelde hepsi gurur ve küçümseme dolu anlamsız bir çatışma ile sonlanırlar. Burada devreye elbette empati eksikliği giriyor.…
Atılgan İnsanlar Çatışmaları Böyle Çözer
Atılgan ve iddialı insanlar ne teslimiyetçidir ne de boyun eğer. Böyle insanlar kibirli veya narsist değildir. Saygısız değildir. Haklarını ustaca savunabilirler. Gerilimleri yaratıcı bir şekilde yatıştırıp yanlış anlamaları düzeltirler. Sakin olmalarının nedeni, duygularını kontrol edebilmeleridir. Hepimiz, atılganlığın iyi iletişim ve…
Çatışmadan Korktuğumuz için Adaletsizliğe Boyun Eğiyoruz
Günlük yaşamlarımız, çatışmalara neden olabilecek durumlarla doludur. Bir ATM sırasında beklerken, birdenbire üç kişi araya kaynak olmaya çalışır. Veya pazardaki esnaf, sattığı malın etiket fiyatının da üzerinde bir ücret ister sizden. Ya da kötü bir ruh halinde uyandığınızda, daha kendinize…
Demansın Aile Üzerindeki Etkisi: Çatışmalarla Baş Etmek
Son yıllarda yaşam beklentisi önemli ölçüde arttı: Artık daha uzun ve daha iyi hayatlar sürüyoruz. Bu elbette çok olumlu bir şey. Ne var ki daha önce görülmeyen sağlık problemleri ve hastalıklarının da ortaya çıktığı anlamına geliyor. Bu problemlerden biri demanstır.…
Gurur, Pek Çok Çatışmanın Kaynağıdır
Hayatta hiçbir kesin kategori ya da mutlak tanım bulunmadığından, gurura bakmanın çeşitli yolları vardır. Psikoloji iki gurur türünü tanımlar; biri olumlu, biri olumsuzdur. Pozitif gurur, öz saygı ya da kendine güven olarak adlandırılır ve olumsuz gurur için küstah denir. Birincisi,…
Duygusal Manipülasyon: İç Çatışmaları Düzeltmek İçin Yaygın Bir Taktik
Muhtemelen duygusal manipülasyonu duymuşsunuzdur. Neye benzediğini ve kurbanlarda neye sebep olduğunu biliyorsunuzdur. Kuşkusuz, mağdur için son derece zararlı olan bir davranış türüdür. Onu bu kadar tehlikeli yapan şey ise, sessiz ve algılanması zor olmasıdır. Duygusal manipülasyon kullanan bir kişi, kafasında…
Çatışmaları Mizahla Ele Almak
Çatışmaları mizahla ele almak, anlaşmazlıkları çözmemize yardımcı olmasının yanında ilişkilerimizi de güçlendirir. Gerçekten de farklı çalışmalar, kişi neşesini koruduğu takdirde güçlükleri daha kolay aşabildiğini göstermektedir. Çatışmaları yönetmek de kolaylıkla aşılabilir çünkü mizah, çatışmalarla yüzleşme konusunda benzer bir rol oynamaktadır. İyi bir…