Logo image
Logo image

Uzlaşmazlık, Bir Kapalı Zihin Sorunu

3 dakika
Uzlaşmaz insanlardan sakının. Söylediğiniz her şeye karşı çıkıp, soğukkanlılığınızı kaybetmenize neden olurlar. Bunun nedeni, esnek olmamalarının, kendilerinden farklı görüşleri kabul etmelerini engellemesidir.
Uzlaşmazlık, Bir Kapalı Zihin Sorunu
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Uzlaşmazlık birçok farklı şekilde tarif edilebilir. Ancak genel olarak bu kişilerin kapalı görüşlü olduklarına inanılır. Onlarla birlikte yaşamak son derece zordur çünkü kendi bakış açılarına bağlı kalırlar ve başkalarının görüşlerini dikkate almayı reddederler.

Bu zihinsel bir bozukluk mudur? Hayır. Çünkü bir kişilik özelliğini klinik bir durum olarak etiketleyemezsiniz.

Aslında, bazı insanların dünyayı görme biçimleri sorunludur ve bu da davranış biçimlerini etkiler. Bu, etraflarındaki insanların kişilikleri değiştiği için onlarla geçinmekte zorlandıkları anlamına gelir.

Tuhaf bir şekilde, bu kişilik türü hakkında çok az çalışma vardır. Belki de yeterince sağlam kanıt yoktur. Yine de, bu tek fikirli ve bilişsel olarak muhafazakar insanların dünyasına bir göz atmaya çalışacağız.

Some figure

Uzlaşmaz insanlar nasıldır?

Herkesin sevmediği veya değerlerine uygun olmayan bir şeyle karşılaştığında uzlaşmaz olma hakkı vardır. Aslında, kendinizi saygılı bir şekilde ortaya koymak, sosyal beceri repertuarınızın en temel yönlerinden biridir. Ancak, bu tür davranışlar sürekli olmamalıdır.

İkincisi, uzlaşmaz bir kişiyi tanımlayan şeydir. Sürekli olarak düşmanca davranırlar ve çatışmalardan gerçekten zevk alırlar. Ayrıca, asla mutlu olmazlar ve inatçılık sanatında uzmandırlar.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bu özel kişilik özelliği hakkında çok fazla çalışma yok. Bununla birlikte, psikolojinin bir alanı bu konuya ilgi göstermiştir.

Sosyal psikoloji her zaman değişime direnme süreçlerini araştırmakla ilgilenmiştir (Zuwerink ve Devine, 1996). Bir kişinin bir tartışmayı çözmek için fikrini değiştirmeyi reddetmesine neden olan nedir? Neden bazı insanlar, kendileri kadar geçerli olsalar bile, kendi argümanları dışındaki argümanları dikkate alamazlar? İspanya, Madrid’deki Rey Juan Carlos Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, bazı cevaplar veriyor.

Uzlaşmazlığın özellikleri

Hepimiz konuşmanın ve anlaşmanın zor birini tanıyoruz. Arkadaşlar, meslektaşlar, komşular ve hatta aile üyeleri olabilirler. Bencillikle birleşen bu inatçılık, uzlaşmazlık olarak bilinir. Uzlaşmaz insanlar aşağıdakileri sergiler:

  • Bilişsel katılık: Düşünce biçimlerini değiştiremezler. Bununla birlikte, bu yetenek, insanların yeni bilgileri bütünleştirerek öğrenebilmeleri için gereklidir.
  • Psikolojik tepki: Bu teoriyi Brehm önermiştir. Bir kişinin kendine yabancı olan normları, önerileri veya ifadeleri otomatik olarak reddettiği durumları tanımlar. Aslında, onları özgürlüklerine bir meydan okuma olarak görür.
  • Her zaman tetikte olmak: Ayrıca diğer insanların davranışlarına ve yorumlarına karşı çok hassastırlar. Genellikle en ufak bir şeyi onurlarına bir hakaret olarak yorumlarlar.
  • Bilişsel muhafazakarlık: Bu, fikirlerini değiştirmeyi ve farklı düşünmeyi reddeden insanları ifade eder. Ayrıca, koşullar değişiklik gerektirdiğinde esnek davranma konusunda açık bir yetersizlik gösterirler.
  • Kontrol ve güvenlik duygularını artırmak için makul olmayan bir şekilde belirli düşüncelerde ısrar ederler. Bu, dünyanın tahmin edilebilir olmasını istedikleri için fikirlerine, önyargılarına ve klişelerine tutundukları durumlarda ortaya çıkar. Aslında, inandıklarından farklı olan ve kendi keskin çizgilerle belirlenmiş dünyalarına meydan okuyan her şey bir tehdit haline gelir ve buna göre tepki verirler.

Uzlaşmazlıkla başa çıkmak

Konuşamadığınız insanlarla nasıl yaşarsınız? Hiçbir şeyi kabul etmeyen insanlarla nasıl anlaşmaya varabilirsiniz? Bu son derece zor görünüyor. Ancak, lehinize olan bir şey var. Davranışlarının nereden geldiğini biliyorsunuz. Hiçbir şey bu bilgiden daha işe yarar olamaz.

İşte uzlaşmaz insanlarla başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı stratejiler.

Kronik uzlaşmazlık ile nasıl başa çıkılır

Kronik olarak uzlaşmaz bir insanla her gün gezinmek, sabır ve iç huzur gerektirir. Cesaretinizi kaybederseniz, uzlaşmazlık alemine girersiniz ve tamamen kaybedersiniz.

Bu tür insanlardan her zaman bir adım önde olmanız gerekir. Bunu başarmanın bir yolu, sahip olmadıkları zihinsel dengeye sahip olmaktır. İşte bazı anahtarlar:

  • Saygılı olun. Nasıl tepki verirlerse versinler, onlara daima saygı gösterin.
  • Bu tür insanlarla konuşurken, muhtemelen onlarla hiçbir yere varamayacağınızı varsayın. Onları ikna etmeye çalışmaya kafanızı takmayın.
  • Onlarla tartışmak yerine, söz konusu konu hakkında istedikleri kadar argüman ileri sürmelerine izin verin. Genel olarak, uzlaşmaz kişiler yalnızca kendi inançlarına dayalı olarak zayıf argümanlar sunar. Er ya da geç, onlarla çelişebileceksiniz.
  • Kendinizi onların seviyesine düşürmeyin. Duygularınızı kontrol etmeniz önemlidir.
  • Sınırlar ve limitler belirleyin. Herhangi bir saygısızlık karşısında iddialı olun. Örneğin, “Lütfen sesini yükseltme” deyin.
  • Onlara uzlaşmaz davranışlarının etkilerini basit bir şekilde açıklayın. Kabul etmeyi veya başkalarına saygı duymayı reddeden herkes, er ya da geç sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaktır. Bunu onlara bildirmelisiniz.

Bir noktada, muhtemelen kendinizi bu tür bir kişilikle karşı karşıya bulacaksınız. Bununla birlikte, hayatta, uzlaşmaz insanlar da dahil olmak üzere farklı insan türlerine katlanmayı öğrenirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Haas, I. J. (2016) The Impact of Uncertainty, Threat, and Political Identity on Support for Political Compromise. Basic and Applied Social Psychology; 38(3): 137-152.
  • Aguilar, P. et. Al. (2013) Psychological distance increases uncompromising consequentialism. Journal of Experimental Social Psychology; 49(3): 449-452.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.