Çakralar: 7 Mükemmel Enerji Merkezi
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Doğu kültürü, çakra denilen, insan vücudunda yer alan enerji merkezlerini tanımlamıştır. Bu bölgede, kendimizle olan ilişkimizin farklı biyolojik ve psikolojik yönleri bir araya geliyor. Çakralarınızı dengelediğiniz zaman, kendinizi sağlıklı bir yaşam yolunda bulabilirsiniz.
Hinduizm‘e göre, kendinizle, diğer insanlarla, doğayla ve ilahi güçle olan ilişkilerinizi, dengeli çakralar sayesinde ulaşırsınız. Sonuç olarak, bir dengesizlik kişisel ve sosyal işlev bozukluklarında kendini gösterebilir.
Renklerin, vücutta belirli bir yer ve her çakra ile ilgili bir bağlantısını olduğunu bilmek önemlidir. Meditasyon yaptığınız zaman, bu bölgelerin her biri, çakraların denge ve aktivasyonunu destekler. Bu yazıda, bu harika enerji merkezlerinden her birinden biraz bahsedeceğiz.
“Bilmemiz gerekenleri bize öğretene kadar hiçbir şey yok olmaz.”
– Pema Chödrön
1. Çakra: Kök Çakra
- İsim: Muladhara.
- Renk: Kırmızı.
- İlgili Element: Dünya.
- Yeri: Omurganın tabanı.
- Ses: Lam.
Bu çakra biyolojik, psikolojik ve ilişki desteği ile ilgilidir. Merkezi, grup gücü ve kökleri ile bağlantılıdır. Vücutlarımızın bu çakra ile ilişkili kısımları bacaklar, ayaklar, bağışıklık sistemi, omurga ve kemiklerdir.
Dahası, bu enerji merkezi geliştirdiğimiz ilk ve geri kalan çakraları destekleyen yerdir. Bu çakra aracılığıyla doğaya, başka insanlara ve kendimize ait oluruz. Ayrıca, atalarımızın enerjisi ile bizi güçlü bir şekilde birleştirir. Zor bir dönemden geçiyorsanız, bu bölge size yardımcı olabilir.
Psikolojik düzeyde, bu çakra güvenlik, savunma ve ihtiyaçları karşılama yeteneği ile ilgilidir. Bu yönler, desteği arttırmaktadır. Çünkü bunlar güç, koruma, öğrenme ve inanç grupları ile ilgilidir.
Bu çakra dengeli değilse, destek eksikliğiyle ilgisi olan işlev bozukluklarına yol açabilir. Örneğin, bağışıklık sistemi, sırt ağrısı veya bacak ağrısı ile ilgili sorunlar, depresyon ve anksiyete, diğer psikolojik hususlar, bu kök çakranın dengesizliğinden kaynaklanabilir.
Bu çakranın dengeli olmasını sağlamak için, köklerinizle ilişkinizin farkında olmanız gerekir. Örneğin, ailenle ve inançlarınızla ilişki kurma şekliniz. Meditasyon ayrıca bu çakranın dengelenmesine de yardımcı olur.
“İnançlarınız gerçeklerden oluşmuyor. İnançlarınızdan oluşan gerçekliğinizdir.”
– Richard Bandler
2. Çakra: Birbirimizle ilişki kurmanın harika bir yolu!
- İsim: Svadhisthana.
- Renk: Turuncu.
- İlgili Element: Su.
- Yer: Karnın hemen altından göbek bölgesine kadar.
- Ses: Vam.
Bu çakra, başkalarıyla, doğayla ve kendinizle sahip olduğunuz dinamikle ilgilidir. Bu nedenle, dünya görüşünüzle yakından bağlantılıdır. Aynı şekilde, yaratıcılık, para yönetimi, etik ve cinsellik ile de ilgilidir. Başka bir deyişle, etkileşim ve bağlantı ile ilgili her şey bu noktada bulunur.
Bu çakra, vücudunuzda öncelikle cinsel organlarınızda, bağırsaklarınızda, mesanenizde ve omurganızda bulunur. Bu çakra ile ilgili bozukluklar, yukarıda belirtilen yerlerde problemler ile ilgili olur. Bağlanma, stres, tatminsizlik, dürtüsellik gibi psikolojik problemler ve dünyanın düz olduğu gibi tuhaf düşünceler, bu çakradaki bir dengesizlik ile ilgilidir.
Bu çakrayı dengede tutmak için, yaratıcı benliğinizin farkında olmanız gerekir. Paranızı nasıl yöneteceğinize dikkat edin. Kendinizi başka birinin yerine koyup, iletişim yeteneğinize dikkat edin. Meditasyon bu çakranın aktive edilmesi için yararlıdır.
3. Çakra: Kişisel güç!
- İsim: Manipuraka.
- Renk: Sarı.
- İlgili element: Ateş.
- Yer: Karın boşluğu.
- Ses: Ram.
Bu çakra, benlik saygısı, niyet, koordinasyon ve kontrol ile ilgilidir. Bu çakra siz ve kişiliğiniz ile ilgilidir.
Mide, karaciğer, böbrekler, pankreas, böbreküstü bezleri ve omurganın merkezi bu çakranın organlarıdır. Dengede olmadığı zaman, diğerleri arasında korku, anoreksiya, bulimia, artrit ve kronik veya akut hazımsızlık olarak kendini gösterir.
Duygusal benlik açısından, bu, güven, kendine dikkat etme, başkalarının bakımı ve karar verme sorumluluğu ile ilgili olan çakralardan biridir. Bu çakra dengesiz olduğu zaman, tüm bu yönlerde sorunlarınız olur. Bu çakrayı dengelemek için meditasyonu kullanabilirsiniz. İçsel gücünüzle bağlantı kurmalı ve gerçekten ne istediğini görselleştirmelisiniz.
“Kim olduğumuzun ölçüsü, sahip olduğumuz şeyle yaptığımız iştir.”
– Vince Lombardi
4. Çakra: Duyguların inanılmaz gücü
- İsim: Anahata.
- Renk: Yeşil.
- İlgili Element: Hava.
- Yer: Göğsün ortası.
- Ses: Yam.
Bu, koşulsuz sevginin enerji merkezidir. Anlayış, sevgi ve bağışlama ile ilgilidir. Fiziksel düzeyde, kalp, akciğerler, omuzlar, kollar, dolaşım sistemi ve diyafram ile ilgilidir. Anahata çakrasının dengesizliği, dolaşım sistemi, astım, meme kanseri ve zatürre ile ilgili sorunlara neden olur.
Duygusal çıkarımları, sevgi ve nefret, ben-merkezcilik, yalnızlık, bağlılık, affetme, şefkat, umut ve güvendir. Bu nedenle, duygusal işlev bozuklukları, bağımlılık, kafa karışıklığı, güvensizlik, güvensizlik ve affetme ya da taahhüt edilememe ile ilgilidir.
“Kayıtsız şartsız sevin. Karşılığında hiçbir şey sorma. Çok şey kendiliğinden gelir – bu başka bir şeydir. Bir dilenci olmayın. Aşıkken bir imparator olur. Sadece bir deneyin ve ne olduğunu görün. Bin kat yararını göreceksiniz.”
– Osho
5. Çakra: Boğaz çakrası
- İsim: Vishudda.
- Renk: Mavi.
- İlgili Element: Eter.
- Yer: Boğaz.
- Ses: Ham.
5. çakra, irade ve kendini ifade ile ilgili olan çakradır. Bu enerji merkezinin organları, diğerlerinin yanı sıra boğaz, tiroid, trakea, servikal vertebralar, ağız, hipotalamus, dişler ve diş etleridir. Bu çakra ile ilgili fiziksel işlev bozuklukları vücudun bu bölümleri ile ilgilidir. Ses kısıklığı ve tiroid bozuklukları da diğer örneklerdir.
Duygusal olarak, bu çakra seçim, ifade, inanç, bilgi, yargılama, sorgulama, bağımlılık ve hedeflerinizi takip etme ile ilgilidir. Sonuç olarak, hissettiklerinizi ifade etme, karar verme ve hayallerinizi takip etme yeteneği ile ilgilidir. Dengesiz olduğu zaman, karar verme ve iletişim problemleri ortaya çıkar.
“İsteği olanın, gücü de vardır.”
– Menander
6. Çakra: Aklınızın gücü
- İsim: Ajna.
- Renk: Menekşe.
- İlgili Element: Işık.
- Yer: Alnın ortası.
- Ses: Om.
Bu harika enerji merkezi, bilgelik, sezgi ve algıya bağlanan bir merkezdir. Fiziksel düzeyde, sinir sistemi, gözler, kulaklar ve burun ile ilgilidir. Dengesizlik halinde, nörolojik bozukluklara, körlüğe, sağırlığa ve öğrenme güçlüğüne neden olur.
Psikolojik olarak, kendiniz, gördüğünüz şekliyle, doğruyu, duygusal zekayı ve diğer insanların fikirlerini hoşgörüyle gösterir. Başka bir deyişle, kendi inançlarınızı ve tutumlarınızı değerlendirmek zorundayız. Ayrıca iç gözlem ve sağlıklı yargı ile ilgilidir. Sonuç olarak, 6. çakranız dengesiz ise, bu alanlarda sorunlarınız olacaktır.
“Mutlu olun, her yer şu an buradadır.”
– Buddha
7. Çakra: Manevi bağlantı
- İsim: Sahasrara.
- Renk: Beyaz.
- İlgili element: Kozmik ses.
- Yer: Başın üstü.
- Ses: Sessizlik.
Bu, ruhsal ve aşkınlığa dair bir enerji merkezidir. Akıl, beden ve ruh arasındaki gücün çakrasıdır. Yaşamda, cömertlikte, dünya görüşünde, inanç, ilham ve özveride güvenmemiz gereken yetenekle ilgilidir. Dengede olmadığı zaman, enerji seviyesinde bozukluklara neden olabilir. Ayrıca, 7. çakranın dengesizliği, çevresel faktörlere aşırı duyarlılığa neden olabilir.
“İnsan özgürlüğünün sırrı, sonuçlara bağlı kalmaksızın iyi davranmaktır.”
– Bhagavad Gita
Çakralarınızı nasıl dengelersiniz?
Gördüğünüz gibi meditasyon, çakralarınızı yeniden canlandırmanın ve onlarla derin bağlantıda olmanın en iyi yoludur. Çakralarda dengeyi geliştirmenin bir başka yolu, her çakranın renklerine, seslerine, ögelerine ve ilgili yerlerine odaklanmaktır. Ayrıca, hayatınıza gelmek istediğiniz dengeyi görselleştirmeye de yardımcı olur. Duygusal ve fiziksel düzeyde sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak önemlidir.
Ayrıca, çakraların dengesizliğini anlamak için bedeninizi ve zihninizi dinlemeniz gerekir. Ardından, doluluk ve denge yerine ulaşmaya çalışın. Bu, sahip olduğunuz sorunlara karşı dikkatli olmak ve bunları çözmeye çalışmakla ilgilidir. Dolayısıyla meditasyon, kendi içinizle bağlantı kurmanıza ve sorunlarınıza çözüm bulmanıza yardımcı olabilir.
Doğu kültürü, bu enerji akışına özen göstererek huzur elde edebileceğinizi ileri sürmektedir. Bu kişisel gelişim ve derin bağlantı ile bir uyum sağlamak için adım adım kendinizi öğrenmenize olanak sağlar. Sonuç olarak, çakralarınızın farkında olmak kendinizi daha iyi tanımanın bir yoludur. Enerji dengesini bularak kendiniz ve çevreniz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sonuçta, Caroline Myss’ın dediği gibi, “bedenin iyileşmesi, ruhun iyileşmesiyle gerçekleşir.”
Myss, C. (1996). Anatomía del Espíritu. La curación del cuerpo llega bir través del alma. Zeta de bolsillo, España.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Myss, C. (1996). Anatomía del Espíritu. La curación del cuerpo llega a través del alma. Zeta de bolsillo, España.
- Dudeja, J. P. (2017). Scientific analysis of mantra-based meditation and its beneficial effects: An overview. International Journal of Advanced Scientific Technologies in Engineering and Management Sciences, 3(6), 21-26.
- Kim, T. S., Park, J. S., & Kim, M. A. (2008). The relation of meditation to power and well-being. Nursing Science Quarterly, 21(1), 49-58.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.