Limitleri Aşmak
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Aşılması en zor limitler kafanızın içindekilerdir. Ünlü motivasyon konuşmacılarından biri olan Anthony Robbins (muhtemelen geçen 30 yıl içinde kişisel gelişim alanına en çok katkıda bulunmuş isimlerden biri) “başarı %80 psikolojiye %20 ise stratejiye bağlıdır,” der.
Bu mantığa göre strateji öğrenilebilir ve üzerinde çalışılabilir ancak zihinsel limitler bir insanın kişiliğinde gizlidir. Aslında böyle sınırlar gerçekte yok ama onları kafamızda biz yaratıyoruz. Bun sınırları yok etmenin tek yolu öncelikle onları nasıl ve neden yarattığınızı bilmektir.
Ne kadar çok zihinsel sınırlamaya sahip olursanız o kadar öz imajınızı zedelemiş olursunuz. Limitler insanın özgüvenine zarar verir, performansı etkiler. Hareketlerimiz kendimizi nasıl algıladığımıza bağlı olarak değişir.
En ucuz, en kaliteli, en yavaş, en popüler, en basit, en etkili, en nefret edilen, en yaşlı ya da en gençseniz ne olmuş? Bir sınır varsa onu test etmeniz gerekir.
Zorluklar yardımcı olabilir mi?
Zorluğun aslında iki yüzü vardır. Ya ona engel olmaya çalışırsınız ya da işini kolaylaştırırsınız. Hayat zorluklar olmadan çok sıkıcı olurdu. Zor durumlar bizi biz yapan etkenlerdir.
Hayatta karşımıza çıkan zorluklar rahat bölgemizden çıkmaya zorlar ve daha zengin deneyimler yaşatarak kendimizi geliştirmeye yardımcı olur. Güçlü yanlarımızı keşfeder ve daha önce farkında olmadığımız kaynakları görmüş oluruz.
Zorluklar karşınıza çıktığı zamanpsikolojinin babası Sigmund Freud’uhn şu sözlerini hatırlayın: “Hayatta şanslı bir adamdım, hiçbir şey kolayca önüme gelmedi.”
“Kişinin kendini bilmesi için test edilmesi gerekir, kimse denemeden neler yapabileceğini göremez. Başarılı insan zorluklardan sağlam çıkandır.”
– Seneca
Limitler olmadan bir hayat
Zihninizdeki limitleri aşmanın tek yolu onları zorlamaktır. Öncelikle kendinizi test etmeden önce gerçeğin aslında ne olduğunu kendinize sormalısınız. Bu nedenle gerçeğe be somut kanıta bakmalı, sadece kafanızdaki düşüncelere odaklanmamalısınız.
Bir defa sınırlarınızı sorguladıktan sonra zorlandığınız zamanı düşünün, onun nasıl üstesinden geldiğinizi hatırlayın ve neyin sizi denemeye zorladığını hatırlayın. Daha önce hiç bunu yapmadıysanız nedenini ve nasıl yapacağınızı sorgulayın.
Sınırları zorlamak için düşünmeli, kendinize bu sınırları aşarsanız ne olabileceğini sorun. Bu kolay soruyla ve basit görselleştirme ile sınırlarınızı aşarak sizi harekete geçmekten alıkoyan korkulardan sıyrılacaksınız. Her şeyden önce hiçbir şey yapmazsanız ne olacağını sorun. Ne yazık ki bu sorunun cevabını zaten biliyoruz. Hiçbir şey yapmazsanız hiçbir şey değişmez.
Aklınızda neleri değiştirebileceğinizin farkında olmak önemlidir. “Yapamam” yerine basitçe “evet” demek bilinçsizce çok büyük olumlu sonuçlar alabileceğiniz bir adımdır. Daha önce yapabileceğinize inanmadığınız bir şeyi başarmanın kapılarını açar. Unutmayın, sınırları zorlamak onlara karşı mücadele etmenin ilk adımıdır.
“İnsanlar dış etkenlerin ya da durumların üstünde değildir. Onlarla birlikte vardır.”
– Banana Yoshimoto
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.