Alprazolam veya Xanax: Kullanımları ve Yan Etkileri
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Alprazolam anksiyeteyi, panik atakları veya yoğun stresi tedavi eden diğer ilaçlardan daha fazla reçete edilmektedir. Ticari isimleri, Xanax veya Trankimazin, bize daha tanıdık gelebilir. Toleransı ve bağımlılıkları önlemek için kullanımı ve uygulaması dikkatle izlenmesi gereken, oldukça etkili bir psikiyatrik ilaçtır.
Hepimiz Xanax’ı duyduk. Ancak akılda tutulması gereken şeyler olduğunu anlayamıyoruz. İlk olarak, bu bir orta etkili benzodiazepindir. Herhangi bir zamanda bir endişe veya panik atak geçirdiğimizde oldukça yararlı olan, nispeten hızlı etki eden bir ilaçtır.
Xanax veya Trankimazin adı altında pazarlanan Alprazolam, diğerlerinin yanı sıra benzodiazepinlerden türetilmekte ve anksiyeteyi tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Alprazolam ayrıca bir antidepresan ve gevşeticidir. Bu bir anksiyolitiktir, yani sadece depresif bozuklukların tedavisi için reçete edilemez. Depresyon ile birlikte gelebilecek anksiyete ya da nevroz için verilir.
Şüphesiz, bu yararlı ve etkili bir farmakolojik seçenektir. Bununla birlikte, kaçınılmaz yan etkileri de bilmeniz gerekir.
Alprazolam tam olarak nedir?
Alprazolam, Xanax ve Trankimazim’deki aktif içeriktir. Genel olarak, her bir tablet bu elementin 0.5 mg’sini içerir. Hapın geri kalanı laktoz monohidrat, mikrokristal selüloz, mısır nişastası, sodyum benzoat (% 15), silikon dioksit kolloidal, magnezyum stearat vb.
Ayrıca Upjohn Laboratories’in (şimdi Pfizer’ın bir parçası) ilk olarak 60’lı yıllarda Alprazolam’ı sentezlediğini ve barbitürasyonlara bir alternatif olarak belirtmek gerekir. Bu haplar zaten bildiğimiz gibi muazzam bir bağımlılık yapıyor ve ciddi yan etkileri var. Bununla birlikte, ilacın panik atak için yazılmaya başlaması 1981’i buldu. Çok kısa bir sürede başarılı olan ilaç günümüzde dünyada en çok reçete edilen benzodiazepin olma özelliğini taşıyor.
Alprazolam genellikle hangi durumlarda reçete edilir?
Natalia altı yıldır Alprazolam alıyor. Ama sürekli kullanmadı bu ilacı, yalnızca anksiyete nedeniyle tepki veremediği veya düşünemediği zamanlarda az miktarda kullandı. Şimdi ise panik atak yaşadığında veya stres yüzündne çalışamaz ve hatta çocuklarına bakamaz olduğunda ilaç kullanıyor.
Her şey, babasının ölümü ile başlamıştı, üstesinden gelemediği beklenmedik ve travmatik bir olaydı. Aile doktoru, durumunu gördükten sonra Xanax yazdı ama bir şartla: Sadece durum kritik olduğunda ilacı kullanacaktı, asla sürekli olarak değil. Bu, Alprazolam’ın yararlı olduğu ve işlevini yerine getirdiği birçok vakanın bir örneğidir. Ama gelin tüm kullanımlarına bir bakalım:
- Anksiyete bozukluklarının tedavisi.
- Panik ataklar.
- Psikososyal stres veya adaptif bozukluklar.,
- Endişe- depresif bozukluk.
- Sosyal fobi.
Alprazolam’ın hareket mekanizması
Gastrointestinal sistem ilacı kolayca emer. Hızlı bir etki başlangıcı ve% 80 ila% 90 biyo yararlanımı vardır. İlaç karaciğerde metabolize edilir ve idrar yoluyla elimine edilir. Ayrıca doktorların hastalarını günde üç kez 0,25 mg ila 0,5 mg arasında değişen dozlarda reçete etmesi yaygındır.
Öte yandan, benzodiazepinlerin etki mekanizmasının neredeyse her zaman aynı olduğunu hatırlamak önemlidir: GABA reseptörleri üzerinde hareket ederler. Ancak Alprazolam’ın yapısı özeldir. Trisiklik antidepresanlara çok benzer. Tüm bunlar, yatıştırıcı, hipnotik ve anti-konvulsif etkiler ile anksiyeteyi azaltmada dikkate değer bir potansiyel yaratır. Bu benzodiazepin oldukça güçlüdür ve hızlı bir şekilde elimine edilir.
Yan etkileri neler?
Alprazolam, herhangi bir ilaç ve özellikle tüm psikoaktif ilaçlar gibi belli yan etkilere sahiptir. Bu ilaç asla 12 haftadan fazla kullanılmalıdır (çekilme süresi buraya dahil edilmiştir).
Doktorunuz veya terapistiniz durumu her zaman değerlendirecektir. İlaveten, tedavinize başka ilaçlar eklemeniz, dozu azaltmanız veya Alprazolam çekilmesini aşamalı olarak başlatmanız gerekip gerekmeyeceğini düşünecektir(birden kesmenin ters etki yaratabileceğini unutmayın) .
Bu psikiyatrik ilacın bazı yan etkilerine bakalım:
En yaygın yan etkiler
- Uyuşukluk.
- Baş ağrısı.
- Kabızlık.
- İshal.
- Ağız kuruluğu.
Diğer yan etkiler
- Değişen koordinasyon.
- İştahınızda artma veya azalma.
- Yorgunluk.
- Hafıza .
- Anksiyete ve artan kalp hızı.
- Uykusuzluk.
- Kafa karışıklığı, dikkati odaklamada zorluk.
- Mide bulantısı, kusma veya ishal.
- Cinsel istekte önemli değişiklikler.
- Menstrüel düzensizlikler.
- İdrar retansiyonu.
Alprazolam ne kontrendikasyonları var?
Doktorlar tüm hastalar için Alprazolam’ı önermez. Sağlık çalışanlarının dikkate alması gereken istisnai durumlar vardır:
- Dar açılı glokoma hastaları bu ilaç ile tedavi edilemez.
- Solunum yolu hastalıkları olan veya solunum ya da böbrek yetmezliği olan kişiler, anksiyete tedavisi için
- Alprazolam alamazlar.
- Hamile ve emziren kadınlar kullanmamalıdır.
Sonuç olarak, Alprazolam’ın anksiyete durumlarının zamanında tedavisi için etkili olmasına rağmen, psikiyatrik ilaçların kesin bir çözüm olmadığını bir kez daha belirtmek isteriz. Bunları psikolojik terapi ile tamamlama, sorunun kökünü çözmenin en iyi yolu olduğu kesindir.
Kaynakça:
- Salazar, M.; Peralta, C.; Pastor, J. (2011). Manual de Psicofarmacología. Madrid, Editorial Médica Panamericana.
- Caplan, JP, Epstein, LA, Quinn, DK, Stevens, JR, y Stern, TA (2007). Efectos neuropsiquiátricos del abuso de medicamentos recetados. Neuropsychology Review , 17 (3), 363-80. doi: http://dx.doi.org/10.1007/s11065-007-9037-7
- Gómez, M. (2012). Psicobiología. Manual CEDE de Preparación PIR.12. CEDE: Madrid.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Salazar, M.; Peralta, C.; Pastor, J. (2011). Manual de Psicofarmacología. Madrid, Editorial Médica Panamericana.
- Caplan, JP, Epstein, LA, Quinn, DK, Stevens, JR, y Stern, TA (2007). Efectos neuropsiquiátricos del abuso de medicamentos recetados. Neuropsychology Review , 17 (3), 363-80. doi: http: //dx.doi.org/10.1007/s11065-007-9037-7
- Gómez, M. (2012). Psicobiología. Manual CEDE de Preparación PIR.12. CEDE: Madrid.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.