Topluluk Önünde Konuşmak İçin 9 İpucu

Topluluk Önünde Konuşmak İçin 9 İpucu
Laura Reguera

Yazan ve doğrulayan psikolog Laura Reguera.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Topluluk önünde konuşma, bir noktada yapmak zorunda olduğumuz bir şeydir. Eğitimimizi yaparken ya da profesyonel bir durumda, akademik düzeyde olabilir.

Bu durumlar bazen endişe verici ve hatta bunaltıcıdır. Öyleyse ne yapabiliriz? Büyük bir kalabalığın önünde bir konuşma yapmanız gerektiğinde duygularınızı kontrol etmek için takip edebileceğiniz bir dizi hile var… Onları keşfetmek için okumaya devam edin!

“Bir konu hakkında mükemmel bir şekilde konuşabiliyorsanız, ustalaştığınız şeklindeki teselli edici yanılsamayı yaratabilirsiniz.”

– Stanley Kubrick

Topluluk önünde konuşmaya hazırlanın

Topluluk önünde konuşurken endişenizin tetiklenmesi, size karşı çalışan bir güç olacaktır. Bununla birlikte, topluluk önünde konuşma konusunda sadece biraz endişeli hissediyorsanız, aslında bu durum sizi konuşmanıza daha iyi hazırlanmaya teşvik edebilir. Esasen, akılda tutulması gereken ilk ipucu sunumunuzu hazırlamaktır.

Bunu yapmak için, hazırlamanız ve uygulama yapmanız gereken zamanı belirlemelisiniz. Zamanınızı bölerek hazırlanmak için zaman blokları oluşturabilirsiniz.

“İyi hazırlanmış bir konuşmanın onda dokuzu yapılmış demektir.”

– Dale Carnegie

İkinci tavsiyemiz, konuşmanın dinleyenler tarafından kolayca takip edilebilmesi ve açık olmasıdır. Ulaşmak istediğiniz hedefe ve dinleyici kitleniz konusunda kesin olmalısınız. Bu sayede, konuşmanızı iletmek için doğru yapıyı ve araçları seçebilirsiniz. Dinleyici, ulaşabileceğiniz başlangıç noktası ve derinlik seviyesini belirler.

Üçüncüsü, başarılı olmak için, konuşmanızı kelimesi kelimesine okumamaya dikkat etmektir. Nasıl mı? Anahat veya kısa notlar gibi yeterli destek geliştirin. Bu, konuşmanıza rehberlik eden görsel-işitsel bir sunum içerebilir.

çalışma masası

Uygulama, uygulama, uygulama

Sunumunuzu geliştirmek için yapabilecekleriniz burada bitmez. Malzemenizi yeterli biçimde hazırladıktan sonra, uygulamaya başlamak zorundasınız. Bu dördüncü adım, konuşmayı evde prova etmenizi gerektirir. Evet, yüksek sesle. Bu şekilde, dinleyicilere sunmadan önce konuşmanızın iyileştirmeniz gereken yerlerini duyabilirsiniz.

Ancak sadece evde pratik yapmamalısınız. Beşinci bir hile, konuşmayı yapacağınız yere giderek orada pratik yapmaktır. Bunu yapmak, sunumun gerçekleşeceği yeri görerek endişenizi yönetmenize yardımcı olacaktır. Buna ek olarak, yeterli ekipmanın mevcut olacağını ve salona nereden girip çıkacağınızı da görmüş olursunuz.

toplantı odası

Bundan sonra, konuşmanızı yapmadan önce yapmanız gereken tek şey var – rahatlamak. Derin nefes alma gibi bazı rahatlama tekniklerini uygulamaya koymak, gerginliğe kapılmamanıza ve konuşmalarınızı unutmamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca konuşmanızın önemli noktalarını da unutmamış olursunuz.

O an geldi – topluluk karşısında konuşurken ne yapmalısınız?

Sunumunuzu başlattıktan sonra, bazı stratejileri harekete geçirmek önemlidir. Sunduğumuz yedinci ipucu, görsel iletişime dikkat etmenizdir. Bir kişiye ya da belli bir yere sabitlenmeden katılımcılara bakmak son derece önemlidir. En azından duraksama anlarında bunu yapabilirsiniz. Ayrıca sizi dinleyenlerin yüz ifadelerinden sonuçlar çıkarmak yanlıştır çünkü bu durum kendinizi daha gergin hissetmenize neden olacaktır.

“Bazen çok konuşur ama az söyleriz. Daha fazla şey ifade etmek için daha fazla düşünmek gerekir.”

Honore de Balzac

Söylediklerimize odaklanmak yararlıdır. Nasıl mı? Sunumunuzu başarılı kılacak sekizinci hile sözel olmayan iletişimdir. İzleyicilerin dikkatini devamlı kılmak için, ses, hız ve tonunuzun ince varyasyonlarla orta seviyelerde kalması önemlidir.

Son olarak, izleyicinin dikkatini korumanıza ve topluluk önünde konuşma sanatında ustalaşmanıza yardımcı olacak dokuzuncu numara, izleyicilerinizin gülümsemesi için mizaha başvurmaktır. Hedefimiz kahkaha atmaları olmamalı, bilgiden çok fazla dikkat çekmek istemeyiz. Ayrıca hepimizin hata yaptığımızı unutmayın, bu yüzden diliniz sürçerse ya da dinleyiciden karşılık alamazsanız, dert etmeyin ve konuşmanıza devam edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Becerra M. La habilidad de hablar en público. Una experiencia formativa con estudiantes universitarios. Revista Electrónica Interuniversitaria de Formación del Profesorado [Internet]. 2017 [Consultado 30 mar 2022]; 20(3):117-129. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=217052050009
  • Orejudo S, Nuño J, Ramos T, Herrero M, Fernández T. El desarrollo de la competencia para hablar en público en el aula a través de la reducción de la ansiedad ante esta situación. Estudio previo. Revista Electrónica Interuniversitaria de Formación del Profesorado [Internet]. 2005 [Consultado 30 mar 2022]; 8(1):1-6. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=217017146005

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.