Kendini Savunma Amaçlı Umursamazlık Nedir?
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Kendini savunma amaçlı umursamazlık, ilk başlarda ilişkiler için kullanılmış olan yeni bir kavramdır. Fakat, daha sonradan başka alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Farklı durumları yönetmek için iyi bir yol olduğu bilinen bir gerçektir.
Kendini savunma amaçlı umursamazlık, herhangi bir durumda dışarıdan gelen bir tepkiyi bilinçli olarak engelleyen bir davranış türüdür. Karşılaştığınız olay sizin için önemli değilmiş ya da sizi hiç bir şekilde etkilemiyormuş gibi davranırsınız. Bu, gerçek duygularınızı diğer insanlara belli etmemek için uyguladığınız sahte bir davranıştır.
“İnsanlar nerede güvende hissederse (…), orada umursamazlık hissine kapılırlar.”
– Susan Sontag
Eğer bir insan iddialı bir şekilde umursamaz tavırlar sergiliyorsa, etrafındaki insanlara gerçek duygularını belli etmemeye çalışıyordur. Bu davranış ilk başta bir taklit ya da manipülasyon olarak düşünülebilir. Fakat aslında tam tersidir. Buradaki amaç etrafta herhangi bir güç gösterme oyunu döndüğünde, bundan etkilenmemek için kişinin zayıf yönlerini saklamak istemesidir. Bu tür umursamazlıklara “kendini savunma amaçlı” umursamazlık denilmesinin sebebi budur.
Aşk hayatında umursamazlık
Aşk hayatımız bazen gül bahçesi gibiyken bazen de savaş alanı gibidir. İlişkilerde sık sık güç savaşları yaşanır. Sadece dünyanın her yerinde görülen erkeklik şovenizminden bahsetmiyoruz. Kadınların da gücünü kullanmak istediği birçok durum vardır.
İlişkilerde her iki tarafta sık sık birbirini dener ve ağzını arar. İçlerinden biri, yada her ikisi de, partnerinin üzerinde ne kadar etkisi olduğunu anlamaya çalışır. Bu özellikle de ilişkinin başlarında yaşanan bir durumdur. Ayrıca ilişkinin sonunda, bazı şeyler havada kaldığında, partnerlerden birinin veya her ikisinin de tekrar başlamak için bir şans olup olmadığını anlamak istediğinde de yaşanabilir.Bu bir bilek güreşi gibidir, ve bu gibi durumlarda kayıtsız kalmak iyi bir seçenek olabilir. Eski eşinizin sizi manipüle etmesini engellemek veya bitirdiğiniz bir ilişkinin tekrar başlamasını önlemek için diğer kişi için hiçbir şey hissetmediğinizi varsayarsınız. Bu bir aldatmaca değil, aksine daha iyi hissedebilmek için uygulanan bir yöntemdir.
Tartışmalardan kaçınmak için umursamaz tavırlar sergilemek
Kendini savunma amaçlı umursamazlık, sürekli olarak tartıştığımız belirli kişilerle verilecek en uygun cevaptır. Rahatsız edici yorumları görmezden gelerek olayın kızışmasını önleyebilir ve böylece zamanla irtibatınızı kesebilirsiniz. Buradaki amaç tüm olayın daha kötü bir hal almasını engellemek için size söylenen şeylere cevap vermemekten kaçınmaktır.
Kendini savunma amaçlı umursamazlık, zamanla diğer kişinin sakıncalı davranışını etkisiz hale getirmenin geçerli bir yolu haline gelir. Bu kişiler gülünç oyunlarıyla bir yere ulaşmadıklarını gördükleri zaman, er ya da geç oyunu bırakır ve rahatsız edici davranışlardan vazgeçerler.
Olayların üstesinden gelmek için bir araç olan umursamazlık
Kendini savunma amaçlı umursamazlık, gün içinde karşılaşılan tartışmalarda kullanılabilir. Diğer insanlarla aramızda olan farklılıklar hayatın bir parçasıdır. Çoğu zaman bu farklılıklar önemsizdir. Fakat bazen ciddi tartışmalara neden olurlar. Bu nedenle, sık sık olayı büyütüp büyütmeyeceğimize karar vermek zorunda kalırız.
Kendini savunmanın bir parçası da hangi durumlara karşı tepki göstermemiz gerektiğine karar vermektir.Umursamazlık kendinizi en etkin şekilde savunmanıza olanak sağlar. Zihinsel istismara uğramanızı engeller. Fakat bunu etkili bir şekilde yapabilmek için, haklarınızın risk altında olduğu ve olmadığı zamanları ayırt etmeyi öğrenmelisiniz.
Tartışmalı her duruma dahil olmak gereksizdir. Kolayca durumdan sıyrılabiliriz, kendini savunma amaçlı umursamazlık kavramı da tam olarak budur. Bize hangi tepkinin daha büyük faydalar sağlayacağına ve daha az olumsuz sonuç doğuracağına karar vermemiz gerekir. Örnek olarak, sarhoş birinin saldırgan davranışına ancak bizim için bir tehdit oluşturduğu zaman tepki göstermeliyiz.
Kendini savunma amaçlı umursamazlık olayların üstesinden gelmenin akıllıca bir yoludur. Bazen hiç bir şey yapmamak yapabileceğimiz en iyi şeydir. Bu kavramın amaçladığı asıl şey, uygun olduğu zaman hiç bir şey yapmama seçeneğini kullanmaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Roca, E. (2014). Cómo mejorar tus habilidades sociales. Acde.
- Carmona, C. G. H., & Melo, N. A. (1999). Comunicación interpersonal: programa de entrenamiento en habilidades sociales. Alfaomega.
- Moreno-Jiménez, B., Blanco-Donoso, L. M., Aguirre-Camacho, A., De Rivas, S., & Herrero, M. (2014). Habilidades sociales para las nuevas organizaciones. Psicología conductual, 22 (3), 585.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.