Hipokampüs ve Benlik Saygısı Arasındaki Bağlantı

Hipokampüs ve benlik saygısı arasındaki bağlantı çok açıktır. Bununla ilgili her şeyi burada okuyun!
Hipokampüs ve Benlik Saygısı Arasındaki Bağlantı
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Hipokampüs ve benlik saygısı arasındaki bağlantı çok ilginçtir. Kimlik duygunuz doğrudan bu beyin yapısına, anılarınıza ve içsel hikayenize bağlıdır.

Dört yüzyıl öncesine kadar kimse bu organın ne kadar önemli olduğunu bilmiyordu. İlk başta, koku alma duyusuyla bağlantılandırılmıştı. 20. yüzyılın başında, Vladímir Béjterev bunun hafıza ve duygusal dünyamızla ilgili olduğunu keşfetti.

Son zamanlarda, Pittsburgh’daki Carnegie Mellon Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Tim Keller, bazı insanların diğerlerinden çok daha büyük bir hipokampüse sahip olduğunu keşfetti. Özel anılar konusunda uzman olan taksi şoförleri buna bir örnektir. Spor yapan ve olumlu bir tutum ve yüksek özgüven sahibi insanların da büyük bir hipokampüsü vardır.

“Düşük benlik saygısı, hayat yolunda el freniniz çekili araba sürmek gibidir.”

– Maxwell Maltz

aydınlık bölümlü beyin grafiği

Hipokampüs ve benlik saygısı arasındaki bağlantı

Hipokampüs, amigdala adlı ikinci bir beyin yapısına daha bağlıdır. Bu küçük limbik sistem korku, telaş ve tehlike hislerini yaratır. Amigdala her an aktif değilse ve düzgün çalışıyorsa, hipokampüs olması gerektiği gibi çalışır.

Korkunun ne kadar yıkıcı olduğunu görmezden gelemeyiz. Bu acı ve çaresizlik nörokimyamıza zarar verir ve hipokampüsü etkiler.

Hipokampüs, duygular, kimlik ve sağlık

2018’de Çin Renmin Üniversitesi, hipokampüs ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi anlamaya çalışan ilginç bir çalışma yaptı. Bununla ilgili çok fazla bilgi olmasına rağmen, araştırmacılar daha fazla bilgi edinmek istediler. Bu amaçla, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yoluyla geniş bir nüfus örneğini incelediler.

  • Katılımcıların tamamı Rosenberg özgüven ölçeğine göre kategorilere ayrıldı.
  • Daha sonra, hipokampüsleri manyetik rezonans görüntüleme ile ölçüldü.
  • Görüntüleri inceledikten sonra, bilim adamları öz saygıları yüksek olan insanların daha büyük bir hipokampüsü olduğu sonucuna vardılar.
  • Bu, aktif bir yaşam tarzı olan ve egzersiz yapan insanlarda daha da belirgindi.
kırmızı tabanlı yürüyüş ayakkabıları

Düşük benlik saygısı, travmatik hatıralar ve hipokampüs

Ayrıca, bir insan her gün aşağıdakileri uygularsa beyindeki sinir ağlarında daha fazla bağlantı görünür:

  • İyimserlik.
  • Şükran.
  • Sevinç.
  • Gevşeme.
  • Olumlu benlik imajı.
  • Özgüven.
  • Rahatlama.
  • Egzersiz.

Peki, kişinin özgüveninin düşük olması durumunda ne olur? Benlik saygısının önemli ölçüde dalgalandığını söylemek önemlidir. Kendimizi çok sevdiğimiz zamanlar ve kendimize hiç güven duymadığımız günler vardır.

Bu dalgalanmalar hipokampüsümüzü etkilemiyor. Aslında, bu organ sadece bir insan travma sonrası stres yaşadığında ve kronik düşük özgüvenli olduğunda zarar görür. Örneğin, çocuk istismarı mağduru olan insanlarda bu hasar görülür.

Bu tür travmatik durumlarda, hipokampüse entegre olan anılar olumsuz ve acı vericidir. Bu anıları hatırladığımızda yaşadığımız çaresizlik duygusu ve olumsuz benlik imajı, amigdalamızı harekete geçirir. Bu yüzden anıyı hatırladığımızda tekrar korkarız. Bu, kana kortizol salınımına yol açarak, hipokampüse büyüklüğünü önemli ölçüde azaltacak şekilde zarar verebilir.

Hipokampüs ve benlik saygısı arasındaki ilişkiyi nasıl artırabiliriz?

Benlik saygınız içsel hikayenizden etkilenir. Yani, şefkat, merhamet ve saygıyla nitelenen olumlu bir içsel hikayeye sahip olmak, benlik saygınızı arttırmaya yardımcı olacaktır.

ağaç altında gülümseyen kadın

Hipokampüsünüzün sağlığı genel refahınıza bağlıdır. Bu nedenle, stresi kontrol altında tutmaya çalışmalısınız, böylece bu önemli organ etkilemez.

Ek olarak, fiziksel olarak aktif kalmalı ve fiziksel ve zihinsel molaların tadını çıkarmalısınız. Refahınızı iyileştirecek değişiklikler yapmaya başlayın. Buna değer!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.