Logo image
Logo image

Çocuğum Depresyondaysa Nasıl Yardım Edebilirim?

2 dakika
Çocuğum Depresyondaysa Nasıl Yardım Edebilirim?
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Laura Reguera
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi depresyona girebilir. Bazen bize üzgün, mutsuz ya da huzursuz olduklarını söyleyip göstermeleri doğaldır. Ancak çocuklarda depresyon çok daha farklı bir durum. Olumsuz duyguları belli etme ve depresyonda olma arasındaki farkı ayırt edebilmek gerekir.

Çocuk olumsuz duygulara sahipse ve bu durum yavaş yavaş okul ve aile ilişkilerini etkilemeye başlıyorsa depresyondan söz edilebilir. Anne babalar olarak bu duruma yardımcı olabilir miyiz? Elbette olabiliriz. Yazımızı okumaya devam edin ve çocuğunuza bu konuda nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenin.

“Hayattaki en şanslı dönem mutlu bir çocukluktur.”

– Agatha Christie

Some figure

Çocuğumun depresyonda olduğunu nasıl anlarım?

Bir tedavi yöntemi aramadan önce çocuğun gerçekten depresyonda olup olmadığını anlamak gerekiyor. Bunu yapabilmek için ise çocuğun depresyonda olduğuna işaret eden sinyalleri iyi takip etmek gerekir. Ancak ne olursa olsun teşhis için yine de bir profesyonele danışmak gerekir.

Göz önünde bulundurmamız gereken işaretler şunlardır: huzursuz veya depresif duygu durum, davranış veya disiplin sorunları, ilgi ya da zevk kaybı, düşük öz saygı, sosyal izolasyon, ajitasyon, konsantrasyon güçlüğü ile değersizlik ve umutsuzluk duyguları.

Diğer endişe verici belirtiler şunlardır: iştahta değişiklik, sık ağlama, uyku bozuklukları (çok fazla ya da çok az), fiziksel şikayetler, yorgunluk, kilo alma ya da kayıp, kendine zarar verme, büyüme ve yaş için uygun olmayan büyüme ve kilo alma… bunun dışında çocuk az da olsa intihar hakkında konuşup merak duyuyor olabilir.

Bu koşulların başka problemler veya bozukluklarla da ilişkili olabileceğini unutmayın. Bu, ebeveynlerin depresyon ya da başka bir şey olup olmadığını tanımlamasını zorlaştırabilir. Açık olan şey, bunun hem biz hem de çocuğun yardıma ihtiyacı olduğunu göstermesidir. Bunun için yardım istemekten çekinmeyin!

“Baba korumasına ihtiyaç duyulmasından daha güçlü bir çocukluk ihtiyacı düşünemiyorum!”

– Sigmund Freud

Çocuklarda depresyon: Ne yapabilirim?

Profesyonel yardım dışında anne babalar olarak depresyonda olduğunu düşündüğümüz çocuğumuz için elimizden geleni yapmak çok önemli. Yeni başlayanlar için eğer çocuk özgüvensizse veya kendini eleştirmeye fazla meyilliyse onu pozitif telkinlerle düzeltebiliriz. Tabii ki samimi bir düzeyde. Neden böyle olumsuz hissettiğini ona sorup anlamaya çalışmalıyız.

Depresyonda, genellikle suçluluk duygusu vardır. Bu olduğunda, çocuğunuzun kontrol edebilecekleri ve yapamayacağı şeyleri ayırt etmesine yardımcı olmalısınız. Çaresizlik ya da çaresizliğe benzer duyguları gösterirse, o zaman onun duygularını yazmasını ya da onlardan bahsetmesini istemeliyiz. Kendi kendine günde 3 ya da 4 kez hoş düşünceler yazarak pratiğe başlamalı. İlk başta onun için zor olacaktır ama bu egzersiz kendisi hakkında sağlıklı duygular geliştirmesine yardımcı olacaktır.

“Mutlu bir çocukluğa sahip olmak için asla geç değildir.”

– Tom Robbins

Some figure
Çocuğun bir şeylere ilgisinin azaldığını ya da mutsuz olduğunu görürsek yeni ve ilginç bir günlük aktivite yaratmamız gerekebilir. Aile ile birlikte güzel zaman geçirebileceği şeyler organize edilebilir. Ailenin rolü bu gibi durumlarda hayati önem taşır. Aile hayatının stabil olması önemli. Ne demek istiyoruz? Yani bir rutin olması ve eğer değişiklik yapılacaksa bile bununla ilgili daha önceden çocuğa bir açıklama yapılmalıdır.

Son olarak, çocukta intihara eğilim, bu konuda düşünceler veya girişimler görürsek kesinlikle bir uzaman başvurmalıyız.

Kısacası yapabildiğimiz ve elimizden geldiği kadar çocuğa destek olmalıyız. Çocuğun mutsuz olması veya üzgün hissetmesi bir depresyon işareti olabilir ve dikkat edilmelidir. Çocuklarda depresyon artık yaygın bir şey bu nedenle farkındalığı artırmak gerekiyor.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.