Abur Cubur ve Beyninize Olumsuz Etkileri

Çeşitli çalışmalarda beyin sağlığımıza ne kadar hükmedebildiğimiz gözler önüne serildi. Beyin sağlığımızı güçlendirmek için sağlıklı gıdalara yöneldiğimiz gibi, abur cubur yiyerek bunu olumsuz yönde de etkileyebiliyoruz. Detayları öğrenmek için okumaya devam edin!
Abur Cubur ve Beyninize Olumsuz Etkileri

Son Güncelleme: 23 Ocak, 2020

Ne yediğinize dikkat ederseniz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bundan dolayı, abur cubur yemenin beyninize ne kadar zarar verebileceğinin bilincinde olmanız sizin için oldukça önemli.

Abur cubur kategorisindeki gıdalar yetersiz beslenmeye yol açmalarının yanı sıra, organizmaların çalışmasını da olumsuz yönde etkiler. Son yapılan araştırmalara göre, fazla kalorili ve besin değeri az olan gıdalar, vücudunuzun ve beyninizin düzgün çalışmasına engel oluyor. Bundan ötürü, bugünkü yazımızda abur cubur yemenin beyninizi nasıl etkilediğini inceleyeceğiz.

Avustralya Yeni Güney Galler Üniversitesi’nde yürütülen ve Beyin, Davranış ve Bağışıklık dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, çok fazla şeker ve yağ içeren gıdalar tüketmek beynin bilişsel yetisine zarar veriyor.

Araştırmacılar çocukluk döneminde beslenmenin bu bağlamda büyük önem teşkil ettiğini öne sürüyorlar. Yani hayatın ilk yıllarında besin değeri açısından yetersiz gıdalar tüketmek, uzun vadede beyin sağlığınızı etkiliyor.

“Yediğiniz yemekler en güvenli ve en güçlü ilaçlar olabileceği gibi sizi en yavaş şekilde öldüren zehirler de olabilirler.”

– Ann Wigmore

Abur Cubur Yemenin Beyninize Etkileri

Abur cubur yemek ve çok şeker tüketmek

Yeni Güney Galler Üniversitesinde yürütülen çalışmada, abur cubur yemenin beyin sağlığını olumsuz yönde etkilediği bilgisine ulaşıldı. Bunun doğrulanması adına, iki grup fare üzerinde deneyler gerçekleştirildi.

Bir grup, yüksek kalorili ve besin değeri düşük gıdalarla beslendi. Bu gıdalar bolca şeker ve doymuş yağ içeriyordu. Diğer grup sağlıklı beslense de, sodaya benzer sporadik şeker suyu tüketmelerine izin verildi.

Sonuçlar bilim insanları için epey şaşırtıcı oldu. Deneyin başlamasının üzerinden henüz bir hafta geçmişti ki, ilk gruptaki farelerinde beyinlerindeki hafıza ile ilgili kısımda ciddi bir yıpranma gözlemlendi. Şaşırtıcı olan ise, ikinci grubun da beyninde ilk grup kadar ciddi bir yıpranmanın görülmesiydi.

Abur Cubur Üzerine Bir Çalışma Daha

Abur cuburun beyne zararları üzerine çalışmalar burada sonlanmıyor. Hücre Metabolizması dergisinde yayınlanan bir diğer araştırmaya göre, bir grup Amerikalı bilim insanı da farklı yollardan az önce bahsettiğimiz deney ile aynı sonuca ulaştılar.

Mikrogli ya da ortanca hücreleri olarak da bilinen beynin bağışıklık sistemi hücrelerinin yüksek kalorili ve besin değer düşük gıdalar tüketildiğinde iltihaplandığı bilgisinden yola çıkıldı. Bu olduğunda da açlık hissi artıyordu.

Bu sonuca ulaşabilmek adına, bu ekip de fareler üzerinde deneyler yaptı. Doktorlar yapay yollarla bahsedilen hücrelerin iltihaplanmasını sağladı. Bu onların daha fazla yemek yemesine ve 4 kat daha fazla kilo almalarına neden oldu.

Yediğiniz Şey Ne İse Siz De Osunuz

Bilim dünyası bu cümleyi sonuna kadar destekliyor. Tükettiklerimizin akıl sağlığımızı etkilemesi, bizlere kendi mimarımız olma fırsatını sunuyor. Sizce de bu harika değil mi?

Yüksek kalorili ve besin değeri düşük besinlerin vücudumuzda bağımlılığa benzer fizyolojik etkiler yarattığını biliyoruz. Bu gıdaları ne kadar fazla tüketirseniz, onlardan o kadar çok yemek istersiniz. Bundan ötürü, çoğu bağımlılıkta olduğu gibi, anlık haz hissi için uzun vadede sağlığımızı geri plana atıyoruz.

Tarihte Galen ve onun gibi diğer doktorlar gıdalar ve sağlığın birbiri ile son derece ilişkili olduğunu belirtmiştir. Hipokratın prensiplerinden biri de şudur: “Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun.”

Beyin Gıdası

Restoranda hamburger yiyen kadın

Yemek yediğinizde, beyin sağlığınız için iyi ya da kötü bir şey yapmış olursunuz. Bundan dolayı, abur cuburun beyin sağlığınızı olumsuz yönde etkilemesi gibi, düzgün beslenmenin de beyninize pek çok faydası vardır.

Bu o kadar da zor değil. Günlük beslenmenize bazı sağlıklı gıdaları dahil etmeniz yeterli. Her gün bir avuç yemiş yemek, açlığınızı bastırmanın ve beyninize iyi bakmanın yollarından biri.

Lüfer, yaban mersini, yulaf, yoğurt, çikolata, avokado gibi gıdalar beyin için faydalı gıdalardandır. Bunları sevmiyorsanız dahi sağlığınız için günde en azından ufak bir porsiyon tüketin. Beyniniz size bunun için minnettar kalacak!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rodríguez, J. R., González, M. J., & Miranda, J. (2008). Deficiencias nutricionales y comportamientos inadaptados: un posible nuevo paradigma para la prevención de conductas agresivas. Psicología y Salud, 18(2), 199-206.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.