Logo image
Logo image

Piaget'in Çocukluk ve Öğrenme Üzerine 7 Alıntısı

3 dakika
Piaget'in Çocukluk ve Öğrenme Üzerine 7 Alıntısı
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Jean Piaget, çocuk psikolojisi ve öğrenimi alanlarında uzman, tanınmış bir yapılandırmacı psikologdur. Çalışmaları ve araştırmaları hem evrimsel psikoloji hem de modern pedagoji alanlarında son derece etkili olmuştur. Piaget’in alıntıları, ergen gelişimi üzerine olan tutkusunun açık bir örneğidir.

Piaget’in onlar sayesinde çok şey öğrendiği çocukları vardı. Onları büyürken gözlemleme şansını yakaladı. Bu gözlemlerden, zeka üzerine bir teori yarattı ve çocuklarda bilişsel gelişimin belirli aşamalarını tanımladı.

Piaget’in hakkında en tutkulu olduğu iki konuya dair yedi alıntısını bu yazıda bir araya getirdik: çocukluk ve öğrenme. Gelin bunlara birlikte bir göz atalım!

1. Her zaman aynı şeyi yapmamanın önemi

“Okullarda verilen eğitimin temel amacı, diğer nesillerin yaptıklarını tekrarlayan değil yeni şeyler yapabilecek yetide erkek ve kadınlar yaratmaktır.”

Başkalarının hali hazırda yaptığı bir şeyi tekrarlamanın faydası nedir? Piaget, bu alıntıda eğitim sistemini eleştirir. Üstelik bu sözü, günümüze de uygulanabilir niteliktedir. Kaç okulda yöneticiler ve öğretmenler çocukların eleştiri kabiliyetini teşvik ediyor? Muhtemel yanıt: oldukça az. Çoğu eğitmen ders programına odaklanır ve öğrencilerin standart testleri geçebilmeleri için uğraşır.

Genç bireyler sıkıcı öğretmenlerini dinleyerek saatler harcar. Dinamik, her zaman olduğu gibi aynıdır. Örnek soruları çözer ve müfredatı ezberlerler, böylece sınavlarında ezberlediklerini geri çıkarabilirler. Bu şekilde gerçek bir öğrenme gerçekleşmez. Eleştiri yok, mantık yok, hiç kimse hiçbir şeyi sorgulamıyor. İstediğimiz şey gerçekten de bu mu?

Some figure

2. Eğitimin gerçek anlamı

Eğitim, çoğu insan için, çocuğu, içinde yaşadıkları topluma ait tipik bir yetişkin gibi göstermeye çalışmak demektir. Ama benim için, eğitim yaratıcılar yetiştirmek demektir. Onlardan mucit, yenilikçi ve girişken bireyler yetiştirmek zorundasınız.”

Çocukken bizlere, “zıplamayı bırak” ya da “artık büyüdün ona göre davran” gibi şeyler söylerler. İnsanlar bunu bize söylediklerinde aslında çocuk olmamıza izin vermezler. Bizi erkenden yetişkin olmaya zorlarlar. Hayatımızı otomatik bir şekilde yaşamamızı isterler.

Bütün bunlar bizi sınırlar, sınıflandırır ve ön plana çıkmamıza engel olur. Piaget’in de dediği gibi, eğitim, yeni fikirlerle dolu, girişken ve yaratıcı yetişkinler yetiştirmeyi teşvik etmelidir. Bununla birlikte, her gün tam tersini gözlemliyoruz.

3. Çocuklar yeni şeyler keşfedebilir

“Yetişkin zihinlerimizle, bir çocuğa neyin ilginç geleceğini nasıl bilebiliriz? Eğer sürüyü takip ederseniz yeni bir şey keşfedebilirsiniz.”

Bu alıntı Piaget’in çocuk dünyasına olan ilgisini yansıtıyor. Ve hepsinden önemlisi, onlara olan büyük hayranlığını. Piaget, çocuklar sayesinde yeni şeyler öğrenebileceğimizi biliyordu.

Çocuklar henüz toplum tarafından bozulmamıştır. Özgür, yaratıcı, hünerli ve meraklıdırlar. Ama yaşlandıkça, dünyayı keşfetmeye olan ilgimizi kaybederiz. Bizi sınırlayan ve boğan bir dizi paradigmanın altında kalırız. Belki de küçüklerden bir şeyler öğrenmesi gereken bizleriz.

4. Öğretmen bir konuşmacı değil

“İstediğimiz şey, profesörün, hazır çözümleri ileterek tatmin olan bir konuşmacı olmaktan vazgeçmesidir. Onların rolü, gençlere ön ayak olmak ya da zihinlerini uyarmaktır.”

Birçok öğretmen dersine gider, konu anlatır, ödev verir ve bir sonraki derse devam eder. Bir öğretmenin gerçek rolü bu değildir. Daha aktif bir role sahip olmalıdır. Öğrencilerin zihinlerini uyarmakla daha fazla ilgilenmelidir.

Piaget’e göre, öğretmen öğrencilerin girişkenliğini onların ilgisini artırmak için desteklemelidir. Çocuklar böylece gerçekten öğrenebilirler.

Some figure

5. Oynamak çocuklar için iştir

“Oynamak, bir çocuğun işidir.”

Bu, Piaget’in çocukluktan bahsettiği ve bir çocuğun gelişimi için oyun oynamanın ne kadar önemli olduğunu dile getirdiği alıntılarından biridir. Bu nedenle, çocuklara kısıtlamaları empoze etmek yerine onları oyuna teşvik etmek bu yüzden çok önemlidir. Oynamak bir çocuğun işidir. Oynamak, çocukların bir birey olarak ya da grup içerisinde kim olduklarını öğrenmelerini sağlar.

6. Çocukların dünyayı keşfetmesine izin verin

“Bir çocuğa bir şey öğrettiğiniz zaman, onu keşfetme şansını sonsuza dek ortadan kaldırırsınız.”

Yetişkinlerin hali hazırda çok fazla bilgisi vardır, ama çocukların yoktur. Öğrenmeleri gereken çok şey vardır ve her zaman için çocuklara her şeyi öğretmek yetişkinlerin işi değildir. Çocukların dünyayı kendi başlarına keşfetmelerine, sorular sormalarına ve deneyler yapmalarına müsaade etmelisiniz.

7. Bir parçanızın çocuk kalmasına izin verin

“Yaratıcı olmak istiyorsanız, çocuk olmanıza izin verin. Toplum onları değiştirmeden önce çocukları karakterize eden yenilikçilik ve yaratıcılığa sahip bir çocuk olun.”

Yaratıcılığınızı artırmak mı istiyorsunuz? Yenilikçi kapasitenizi artırmak ister misiniz? Eğer öyleyse, bir parçanızın çocuk kalmasına izin verin. Çocuklar özgürdür, çünkü toplum henüz dünyayı görme biçimlerini değiştirmemiştir.

Some figure

Bu Piaget alıntıları kendimizi ne sıklıkta yargıladığımız ve sınırlandırdığımız hakkında düşünmemize neden olur. Neden daha yaratıcı ve meraklı değiliz? Belki de gençlere bakmalı ve bir zamanlar öğrendiğimiz ve bizi sınırlayan şeyleri unutmaya başlamalıyız.

Piaget’in tüm alıntıları, onun dünyayı ve özellikle de çocukları algılama biçiminin yansımalarıdır. Eğitim ve öğretim hakkında birçok şeyi eleştirir. Bu alıntıları okumaktan zevk aldığınızı umuyoruz. Aralarından en çok hangisini sevdiyseniz mutlaka bizimle paylaşmalısınız!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Piaget, J. (1981). La teoría de Piaget. Infancia y aprendizaje4(sup2), 13-54.
  • De Piaget, T. D. D. C. (2007). Desarrollo Cognitivo: Las Teorías de Piaget y de Vygotsky. Recuperado de http://www. paidopsiquiatria. cat/archivos/teorias_desarrollo_cognitivo_07-09_m1. pdf29.
  • Cárdenas Páez, A. (2011). Piaget: lenguaje, conocimiento y educación. Revista colombiana de educación, (60), 71-91.