Yüzmenin 5 Psikolojik Faydası
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Yüzme, her yaştan insan için çok tavsiye edilen bir spor dalıdır. Hem vücudumuz hem de psikolojimiz için birçok faydası olan bir aktivitedir. Koşu gibi diğer spor dallarıyla kıyaslandığında daha az tehlikelidir, ve daha fazla kasın çalışmasını sağlar.
Psikolojik açıdan baktığımızda ise, gün içinde yaşadığımız sorunların ve yarattıkları endişenin hafiflemesini sağlar. Aynı zamanda, azim ve direnç gibi çok olumlu değerlerin gelişmesini sağlar.
Yüzmenin fiziksel faydaları
Ayrıca, yüzmenin sonsuz sayıda fiziksel faydası bulunur. Genel olarak, kalp ve damar sağlığı, dayanıklılık ve vücut geliştirmek için harika ve oldukça eşsiz bir spordur. Aynı zamanda, sakatlanan ve iyileşme sürecinde olan kişiler, ya da eklem ağrısı olanlar için ideal bir spordur.
Doktorlar ve diğer uzmanlar, yüzmenin, tıbbi vakaların % 80’inden fazlasında önerilen tek spor olduğunu ve yaşlılardan çocuklara kadar geniş bir hedef kitlesine sahip olduğunu söylüyor. Yapılan çalışmalara göre, yüzme sporunun sağladığı fiziksel ve psikolojik faydalar birçok hastalığa ve mental rahatsızlıklara karşı mücadele etmemize yardımcı oluyor.
Ayrıca yapılan araştırmalar, suyun sinir sistemimizde güçlü bir canlandırıcı etkisi olduğunu kanıtlamıştır. Bu nedenle, ruh sağlığı bozuk olan kişilerin su aktiviteleri yapması önerilir.
Yüzmenin sağlığımıza inanılmaz bir etkisi olduğu çok açık bir şekilde görülebilir. Peki, yüzmenin psikolojik faydaları olduğunu biliyor muydunuz? İşte, yüzmenin 5 psikolojik faydası:
Stresi azaltır
Öncelikle, yüzme, stresi en az diğer fiziksel aktiviteler ile aynı derecede olmak üzere azaltabilir. Yüzme oldukça rahatlatıcı bir aktivitedir ve kendi solunumunuzu düzenleyebilmeniz için kaslarınıza daha fazla oksijen akışı sağlar.
Ayrıca, yüzme, kronik stresin sayılarını azalttığı beyin hücrelerinin büyümesine yardımcı olur. Bundan dolayı, stresi yönetme ve stresle başa çıkma becerinizi olumlu yönde etkileyen bir faaliyettir.
Size enerji verir
Genelde, çoğu spor aktivitesinden sonra kendinizi son derece yorgun hissedersiniz. Fakat bu konuda yüzme diğer spor dallarından ayrılır. Uzmanlar, sabahları yüzmenin güne daha iyi bir başlangıç yapmayı sağladığını söylüyor. Gün içinde size gereken enerjiyi fazlasıyla verir, ayrıca kendiniz ve hayat hakkında genel olarak mutlu olmanızı sağlar.
Öz saygıyı güçlendirir
Yüzme, tüm vücudunuzu çalıştıran bir spor dalıdır. Vücudunuzdaki fazla yağlardan kurtulmanızı ve kaslarınızın güçlenmesini sağlar. Bunun sonucu olarak da öz güveninizi ve öz saygınızı arttırır. Yani bir domino etkisi vardır: kendinizi iyi hissettiğiniz zaman ruh haliniz de doğal olarak düzelir!
“Daha önce hiç sahip olmadığınız bir şeyi başarmak için bugüne kadar hiç yapmadığınız bir şeyi yapmanız gerekir.”
– Mireia Belmonte
Beyin gücünüzü arttırır
Kalp ve damar sağlığının gelişmesi oksijen taşıyan kanın vücutta daha etkili bir şekilde pompalanmasını sağlar. Kan akışı ne kadar çok olursa, beyin o kadar fazla oksijen alır. Başka bir deyişle, beyniniz ne kadar iyi çalışırsa, vücut o kadar iyi tepki verir.
Yüzme sporuna başladıktan sonra, günlük işlerin artık size çok kolay geldiğini ve konsantrasyon seviyenizin belirgin bir şekilde arttığını gözlemleyeceksiniz.
Antidepresan etkisi
Yüzmenin psikolojik faydaları listesinde son sıraya gelmiş olmamız yüzmenin faydalarının bununla sınırlı olduğu anlamına gelmiyor. Yüzme bireysel bir spor olsa da, kurslar genellikle gruplar halinde verilir. Bu kurslar katılımcıların sosyal deneyim kazanmasını sağlar. Yüzmenin içerdiği sürekli zorlukların üstesinden gelmek, kişide başarı hissi uyandırır. Ayrıca, yüzme, endorfin ve serotonin gibi nörotransmiterlerin salgılanmasını sağlar.
Sonuç olarak, yüzme gerçekten eşsiz bir spor dalıdır, çünkü kemiklerimizde ve kaslarımızda hiç bir olumsuz etki yaratmadan aerobik, anaerobik ve direnç antrenmanının faydalarını görmemizi sağlar. Peki, yüzmeye başlamak için hala neyi bekliyorsunuz? Hadi bir havuza gidin ve yüzmeye başlayın!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.