Tenis Psikolojisi ve Zihinsel Savaş Kazanma
Yazan ve doğrulayan psikolog Fátima Servián Franco
Spor alanında psikolojinin uygulanması giderek daha önemli hale geliyor. Uzmanlar, bilişsel-davranışsal modeli kullanarak spor alanı için birçok profesyonel strateji geliştirdiler. Bugünün makalesinde, özellikle tenis psikolojisine bakacağız.
Bu profesyonel stratejiler, bir kişinin öz yeterlik düzeyi ile spor performansı arasındaki ilişkiyi göstermektedir (Ortega ve Meseguer, 2009). Teniste psikolojik beceriler, çoğu durumda, iyi bir oyuncu ile harika bir oyuncu arasındaki farkı yaratan şeydir.
Lucia Jiménez Almendros günümüzde bir spor psikologu olan bir tenis oyuncusu. Rekabetçi sporcuların başa çıkma stratejilerinde pozitif biliş ve duygu başlıklı bir tez ile doktora derecesine sahiptir. Çoğu zaman sadece insan aklının sporda kısıtlamalar getirdiği sonucuna vardı.
Birkaç elit tenisçi (ATP ve WTA), profesyonel yarışmada, teknik, taktik ve fiziksel yönlerin benzer olduğu durumlarda, nihai sonucun vakaların %95’inde zihinsel ve psikolojik faktörler tarafından belirlendiğini doğrulamıştır (Hoya Ortega, 2018).
Üst düzey sporlarda, kazanma önce gelir ve bazı durumlarda pratik olarak önemli olan tek şey budur. Burada, sporun temel seviyelerinde uyguladığımız “katılmak önemlidir” mantrasını uygulayamayız.
Her şey sonuçlar, sıralama ve baskı ile yönetildiğinde, psikolojik beceriler büyük önem kazanır. Burada, üst düzey bir sporcu olmak için kaçınılmaz olarak zihinsel yeteneklerinizi güçlendirmeniz gerektiğini anlıyoruz.
Tenis psikolojisi (öz değerlendirme ve motivasyon) ve algılanan fiziksel yeterlilik
Tenis psikolojisi, oyunun fizyolojik, teknik ve hatta taktik yönleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Kendilerine daha fazla değer veren ve kendilerini fiziksel olarak daha yetkin olarak algılayan oyuncular, rekabete ek olarak edinim ve başarı ile daha fazla motive olurlar.
Bu beceriler, tenis gibi yüksek yoğunluklu sporlarda en iyi performansı elde etmek için gereklidir. Oyuncular bilgiyi son derece hızlı bir şekilde algılamalı ve yorumlamalıdır. Bunu yaparak, başarılı bir vuruş planlamak, başlatmak ve yürütmek için kendilerine yeterli zaman verirler.
Tenis, yüksek psikolojik taleplerle karakterizedir ve büyük zihinsel karmaşıklıklara ihtiyaç duyması konusunda da oldukça benzersizdir. Bireysel bir spordur, zaman sınırı yoktur ve bu konsantrasyon, motivasyon ve aktivasyon kaybına neden olabilir.
Sporcular birçok karar vermek zorundadır. Uzun molalar yoktur ve performansta iniş ve çıkışlar üretebilecek birçok kritik durum vardır (Hoya Ortega, 2018).
“Hala aklımda herkesi hezimete uğratabilirim. Bu bir sorun değil. Ama bence çoğu sporcu için aynı şey geçerlidir. Artık turnuva kazanabileceğine inanmıyorsan, bunu yapamazsın.”
Zihinsel savaşı kazanmak
Tenis psikolojisi, içsel olarak motive edilen becerilerle ilgilidir. Oyuncunun zihinsel savaşı kazanmasına yardımcı olacak becerilerdir bunlar. Bu motivasyon, bir yandan başarıya yöneliktir (kaybetmeyi düşünmezler, gerçekçi ve iyimserdirler ve başarılarını ve başarısızlıklarını içsel yönlere bağlarlar). Öte yandan, aynı zamanda performanslarına da yöneliktir (iyi oynamak, geliştirmek ve ellerinden geleni yapmak).
Bu nitelikler ve hedefe yönelik davranışlar zihinsel savaşı kazanmanın anahtarıdır.
Elit tenisçiler de sinirlenirler, ancak bu kaygıyı kontrol etme konusunda daha büyük bir yeteneğe sahiptirler. Oyunun önemli yönlerine konsantre olma ve odaklanma yetenekleri üzerinde çalışırlar. Dikkatleri kolayca dağılmaz. Bununla birlikte, eğer dağılırsa, kullandıkları farklı konsantrasyon türlerini kolayca değiştirdikleri için rakibine zarar vermek için kullanırlar.
Maçlar sırasında zihinsel konsantrasyonlarını korumak için, hem oyun öncesi hem de oyun sırasında önceden belirlenmiş bazı performans yönergelerini takip ederler. Bunu yaparak, her şeyin daha normal görünmesini sağlarlar ve bu nedenle maksimum performans elde edebilirler.
Kısacası, zihinsel savaşı kazanmak için, iyi tenis oynamanın yanı sıra, tenisçilerin de her şeyin sorunsuz, neredeyse otomatik olarak gittiğini hissetmeleri gerekir. Ne yapacaklarını fazla düşünmek istemezler. Ayrıca her şeyin kontrol altında olduğunu hissetmek isterler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
García-González, L., Araújo, D., Carvalho, J., & Del Villar, F. (2011). Panorámica de las teorías y métodos de investigación en torno a la toma de decisiones en el tenis. Revista de Psicología del deporte, 20(2), 645-666.
González, J. (2017). Diseño del entrenamiento mental del tenista. De lo científico a la aplicado. Revista de Psicología aplicada al deporte y al ejercicio físico, 2(1), e5.
Hoya Ortega, M. Análisis conductual y factores psicológicos asociados al rendimiento deportivo del tenista: resiliencia y motivación= Behavioral analysis and psychological factors associated with the athletic performance of the tennis player: resilience and motivation.
Latinjak, A. T., Álvarez, M. T., & Renom, J. (2009). Aplicando el auto-habla al tenis: su impacto sobre el foco atencional y el rendimiento. Cuadernos de psicología del deporte, 9(2), 19-19.
Meseguer, M., & Ortega, E. (2009). Valoración de la autoeficacia percibida en baloncesto: diferencias entre el entrenador y los jugadores. Revista Iberoamericana de Psicología del Ejercicio y el Deporte, 4(2), 271-288.
Riera, J., Caracuel, J. C., Palmi, J., & Daza, G. (2017). Psicología y deporte: habilidades del deportista consigo mismo. Apunts. Educación física y deportes, 1(127), 82-93.
Villamarín, F., Maurí, C., & Sanz, A. (2007). Competencia percibida y motivación durante la iniciación en la práctica del tenis. Revista de psicología del deporte, 7(2).
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.