Paul Ekman’ın En İyi 10 Sözü
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Paul Ekman duygu ve yüz ifadeleri konusunda uzman Amerikalı bir psikolog (Washington, 1934). 14’den fazla kitap yazdı ve kariyeri boyunca yaklaşık 200 makale yayınladı. Onu daha yakından tanımak için Paul Ekman’ın en iyi 10 sözünü paylaşmaya karar verdik!
Kendisi 30 yılı aşkın bir süredir Kaliforniya Üniversitesinde profesördür. Ayrıca, şu anda 21. yüzyılın en prestijli psikologlarından biri olarak kabul edilmektedir. 2009 yılında TIME dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 insanından biri olarak seçildi.
Ayrıca, ABD Savunma Bakanlığı ve FBI için danışman oldu ve insanları duygusal farkındalık konusunda eğitmek amacıyla atölyeler ve çevrimiçi etkileşimli eğitim araçları geliştirdi.
Darwinci fikirlerden
Paul Ekman’ın ilk düşüncesi, kültürün duyguları belirlemesiydi. Ancak araştırmasında ilerledikçe düşünceleri kökten değişti.
Bu bağlamda, keşifleri onu, seçkin İngiliz doğabilimci Charles Darwin’inkine yakın bir evrimsel bakış açısını benimsemeye zorladı. Ekman’ın konumu, duyguların evrensel olduğu ve biyolojik değil, kültürel bir kökene sahip olduğu gerçeğini desteklemektedir.
Buna ek olarak, bu bilim adamı neden ve nasıl yalan söylediğimizi belirleyen sosyal yönlerin araştırılmasına katkıda bulundu, bu yüzden şu anda yalan tespiti konusunda bir uzman olarak görülüyor.
Paul Ekman’ın fikirlerini özetleyen en iyi 10 söz
Onun en tanınmış eserlerinden bazıları İnsan Yüzündeki Duygular (1972), Yalan Söylemek: Pazarda Aldatıcılık Tespitine Dair İpuçları, Siyaset ve Evlilik (1985), Çocuklar Neden Yalan Söyler (1991) veya Sözsüz Mesajlar: Kodu Kırmak (1998).
Bulgularının birçoğu popüler televizyon dizisi Lie to Me’ye ilham verdi ve BBC için The Human Face adlı belgeseli yayınlamasına vesile oldu.
Bu büyük psikologdan vurgulayabileceğimiz birçok alıntı olmasına rağmen, Paul Ekman’ın en iyi 10 sözü. Bu sözler kesinlikle düşünmemize ilham veriyor.
Yalan söylemek hakkında …
Paul Ekman’ın yalan söylemeyle ilgili en ikonik alıntılarından bazıları:
“Çoğu yalan başarılı olur çünkü kimse onları nasıl yakalayacağını bilmek için çaba sarf etmez.”
“Yalan söyleyen kimse pratik yaparak mükemmelleştirilmiştir.”
Yalan söylemenin insanlarda merkezi bir özellik olduğunu düşünün. Yalan hayatımızda önemli bir rol oynar ve yalanı tamamen anlar hale geliriz (insanların yalan söylediklerini nasıl gizlediklerini, nasıl söylediklerini, nasıl tezahür ettiklerini veya onları nasıl algıladıklarını) ve yalan söylemek hemen hemen tüm insan ilişkileriyle ilgili bir hale gelir.
“Bir politikacının yalan söylediğini nasıl anlarsın? Dudaklarını hareket ettirdiğinde! ”
“Tutulmamış bir söz bir yalan değildir.”
Ekman, yüz “mikro ifadelerinin” ortak bulucusu olarak kabul edilir. Ekman, Wallace V. Friesen ile birlikte insanların belirli bir güvenilirlik derecesinde yalanları tespit etmek için yüz ifadelerini iyi kullanabildiğini, anlayabildiğini göstermiş oldu.
Duygular hakkında …
Paul Ekman’ın duygularla ilgili en ikonik alıntılarından bazıları şunlardır:
“İnsanlar sefil olduklarında da gülümser.”
“Sürpriz en kısa duygudur, çünkü şaşırdığımızı anlayana kadar şaşırırız. Sürpriz, her zaman beklenmedik bir şeyle ilgilidir. ”
Bu bağlamda Ekman, duyguların doğuştan olabileceğini düşünmektedir. Bu şekilde, dünyanın her yerinden insanlar mutlu olduklarında güldüler ya da şaşırdıklarında gözlerini daha fazla açtılar.
Bu nedenle, kültür, duyguları taklit, abartmak, gizlemek ya da bastırmak rolünü üstlenir.
“Gülümsemeler muhtemelen çoğu insanın fark etmediğinden çok daha karmaşık yüz ifadeleridir. Her biri görünüşte ve mesajda ifade edilen düzinelerce ifade içeriyor. ”
“Güven tamamen kaybolduğunda ortada önemli bir ilişki de kalmaz.”
“İnsanlar özellikle diğer insanların eylemlerinin anlamını ve insanları bir şekilde davranmaya iten güdüleri ve olayları yanlış yorumlarlar.”
“Duygular, dünyayı nasıl gördüğümüzü ve başkalarının eylemlerini nasıl yorumladığımızı değiştirir.”
Yüz: açık bir kitap
İlk olarak Ekman, altı evrensel duygu için altı evrensel jest ya da ifade olduğuna inanıyordu: korku, öfke, sevinç, hüzün, iğrenme ve sürpriz. Daha sonra, listeyi 17’ye genişletti. Daha sonra, yüzümüzde bir şekilde tanımlayabileceğimiz tüm insan ifadelerini kategorize etmek için Yüz Eylem Kodlama Sistemini (FACS)’i geliştirdi.
FACS, yüz kas hareketlerini sınıflandırır. Bir insanın kaşlarını düşürerek, burnunu buruşturarak, gözlerini kırparak ve yükselterek, bükerek veya başlarını eğerek ifade ettiği herşeyi kategorize eder. Bu yüz hareketleri verdiğimiz bir kaç örnekten sadece birisi.
Gördüğünüz gibi, Paul Ekman’ın araştırmalarının temeli, insanın özellikleri ve durumlarıdır. Örneğin, katkıları ona üç kez Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüleri Bilimsel Araştırma ödülünü kazandırdı.
Şu anda, 40 yılı aşkın değerli keşiflerinin sonuçları, şizofreni araştırmalarından yalan tespitine kadar çok sayıda alan için geçerlidir. Ekman, bilime çok büyük bir katkı sağlayan, inanılmaz bir profesyoneldir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.