Mutluluk Bir Ruh Halidir
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Mutluluk formülleri olduğunu iddia eden yüzlerce kitap ve konferans var, ama hepsi çok belirsiz. Çoğu insan mutluluğun dışarıdan geldiğini söyler. Mutluluğun tırmanmak gereken bir dağın tepesinde olduğuna inanıyorlar. Ancak gerçek şu ki, mutluluk bir ruh halidir.
Mutluluk koşullara ve bu nedenle bireyselliğe bağlıdır. Bu yüzden mutluluk her insan için farklı olacaktır.
Mutluluğu dışarıda aramak bir hatadır
Çevrenizdeki her şey, mutluluğu kendiniz dışında aramanızı ister. O yeni arabayı satın alırsanız mutlu olursunuz. Yeni bir partner bulursanız mutlu olursunuz. Bu yüzden reklamların çekiciliğine kapılmak oldukça cazip. Bu konuda tehlikeli olan şey, reklamın mutluluktan değil sevinçten bahsetmesidir.
Mutluluk daha kalıcıdır ve şampanyadaki kabarcıklar kadar kolay ve hızlı bir şekilde kaybolmaz. Aynı şekilde, duygulara direnen bir yankıdır. Ne olursa olsun, içinizde kalır. Belki de hayatınızın dağılan parçalarını toparlamak ve onlardan ders almak özel bir yetenektir.
“Mutluluğu içimizde bulamazsak onu dışarıda, nesnelerde, deneyimlerde, daha tuhaf düşünce ve davranış biçimlerinde umutsuzca ararız. Kısacası, onu basitçe bulunamayacağı bir yerde arayarak mutluluktan uzaklaşıyoruz.”
– Matthieu Ricard
Düşüncelerimizin gücü
Mutluluk bir ruh hali ise, düşünceleriniz ana aktörlerdir. Duygularınız veya koşullarınız çoğu zaman onları motive eder. Ayrıca, senaryoyu ilgi alanlarınız lehine takip etmezler. Ancak, iyi haber şu ki bu senaryoya müdahale edebilirsiniz. Sadece düşüncelerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Bu amaçla meditasyon yapmak iyi bir fikir olabilir.
Gün boyunca sahip olduğunuz çok sayıda otomatik düşünceye dikkat edin. İçlerinden kaç tanesinin şikayet, karar, pişmanlık veya öz eleştiri olduğunu belirleyin. Bunun farkında olmak çok önemli. Unutmuş olabileceğiniz ya da belki üzerinde hiç çalışmamış olabileceğiniz bir parçanızı keşfetmenize ya da yeniden keşfetmenize izin verir.
Hataları veya başarısızlıkları fırsat olarak görmeye başlarsanız, o zaman mutluluğun bir ruh hali olduğunun farkına varmak için büyük bir adım atarsınız. Örneğin, kovulmak belki de her zaman yapmak istediğiniz o meslek değişimini yapmak için bir itici güç olabilir. Olumsuz düşünceler üzerine olumlu düşünceleri tercih etmek anahtardır.
İyi hissetmek, hiçbir olumsuz düşüncenin aklınızdan geçmediği anlamına gelmez. Aksine, bu negatif düşüncelerin büyümeleri için daha zor bir haline gelmesidir. Birçok insan tarafından ‘dünyanın en mutlu adamı’ olarak düşünülen biri olan Matthieu Ricard’ın belirttiği gibi, bunu anlamamıza yardımcı olması için denizi düşünebiliriz. Deniz yüzeyi rüzgar veya dalgalar tarafından değiştirilse de, derinlikleri sakin kalır.
“Mutluluktan, burada son derece sağlıklı bir akıldan kaynaklanan derin bir gelişme duygusu kastediyorum. Bu sadece zevkli bir duygu, kısacık bir duygu ya da bir ruh hali değil, optimal bir varlık halidir. Mutluluk aynı zamanda dünyayı yorumlamanın bir yoludur, çünkü dünyayı değiştirmek zor olsa da, ona bakış şeklimizi değiştirmek her zaman mümkündür.”
– Matthieu Ricard
Mutluluk bir ruh halidir
Birçok insan mutluluğun refah olduğunu düşünür, diğerleri ise bir denge olduğunu düşünür. Anlık değildir, aslında kalıcı bir şeydir. Bunun mümkün olması için, kendi mutluluk tanımınızı bulmanız gerekir.
Reklam verenlerin ihtiyacınız olduğunu size söyledikleri ‘mutluluktan’ uzaklaşmak ilk adımdır. Bir şeyleri satın almaktan ziyade mutluluk, akıllıca karar vermek ve seçmekle ilgilidir. Çünkü sonuçta mutluluk bir ruh halidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bejar, H. (2015). La identidad ensamblada: la ordenación de la felicidad. Papeles Del CEIC. International Journal on Collective Identity Research, 2015(2), 133. Retrieved from http://www.ehu.eus/ojs/index.php/papelesCEIC/article/view/13234
- Cuadra, H., & Florenzano, R. (2003). El bienestar subjetivo: hacia una psicología positiva. Revista de Psicología, 12(1), ág-83.
- Fernández-Berrocal, P., Extremera Pacheco, N., Goleman, D., Raga, D. G., & Mora, F. (2012). La Inteligencia Emocional y el estudio de la felicidad. Revista Interuniversitaria de Formación de Profesorado, 66(23,3), 9–29. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.energy.2015.01.034
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.