Logo image
Logo image

Olumlu Düşünmenin Gücü

3 dakika
Olumlu Düşünmenin Gücü
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Eva Maria Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Pozitif düşünmek, eğer düzgün bir şekilde yapılırsa, sizi ruh hali değişimlerine karşı korur. Depresyonun birçok nedeni vardır. Ancak düşük özgüven, değersizlik veya yetersizlik hissi depresyonun başlıca nedenleri arasında gösterilir. Pozitif düşünerek düşünce sisteminizi değiştirmeniz mümkündür. Bu şekilde kendi iyiliğiniz için bir şey yapmış olursunuz, kendinize zarar vermeyi önlemiş olursunuz. 

Düşünmek, kişinin gerçeği algılamasına yardımcı olur. Olumlu düşünmeye başlayarak hayatı değişen binlerce insan bulunmaktadır. Ancak bu metot herkeste aynı şekilde işlememektedir. Peki o zaman neden bir kişi bu yöntemi kullanarak hayatını daha güzel hale getirirken bir başka kimse bunu tam anlamıyla başaramıyor?

Pozitif düşünmenin motive edici, cesaret veren ve zihni belli bir alana yoğunlaştıran bir etkisi vardır. Kafanızdaki düşüncenin gerçeklikten uzak olmasının hiçbir önemi yoktur. Önemli olan şey, kişinin kafasındaki düşünceye olan inancıdır. Kişi, o düşünceyi doğal bir gerçeklik olarak görmelidir. Zihniniz neyin gerçek veya neyin fantezi olduğunu bilemez. Bu yüzden film izlerken bazen ağlarsınız veya gülersiniz; sanki gerçek olaylarmış gibi bu filmlerden etkilenirsiniz. Beyniniz, çoğu zaman o filmdeki karakterle kendini özdeşleştirir ve filmdeki olaylara gerçek tepkiler vermeye başlar.

“Olumlama, düşündüğünüz ya da söylediğiniz herhangi bir şey olabilir. Düşündüğünüz ve söylediğiniz çoğu şey genelde negatiftir ve üzerinizde iyi bir etki bırakmaz. Düşünce sisteminizi değiştirmelisiniz ve daha olumlu cümleler kurmalısınız. Ancak bunu yaparsanız hayatınızı değiştirebilirsiniz.”

– Louise Hay

Some figure

Olumlu düşünmeyi daha etkili ve güçlü hale getirecek 5 adım

Eğer olumsuz düşünceler ve inançlar bilinçaltınızda derinlere işlemişse, birçok olumlu düşünceniz ve hissiniz geri planda kalır. Bu durumun farkında olamayabilirsiniz. Bu nedenle birçok insanda pozitif düşünce gücü istenildiği kadar işe yaramaz. Beyninizde yer eden olumsuz düşünceler o kadar fazladır ki pozitif düşünceleriniz yüzeye çıkamaz ve olumsuz düşüncelere karşı yenilir.

İyi haber şu ki, olumlu düşüncelerinizi tekrar işler hale getirmeniz mümkündür. Bu şekilde negatif düşüncelerin de üstünden gelebilirsiniz. Bunu başarmak için psikoterapist Ronald Alexander aşağıdaki adımları öneriyor:

  • Negatif olduğunu düşündüğünüz özelliklerinizi yazın ve bir liste yapın. Bu listeye başkalarının size yönelttiği tüm eleştirileri de ekleyebilirsiniz. Bu eleştirilerin doğru ya da yanlış olmasıyla ilgilenmemelisiniz. Sizi insan yapan şey kusurlarınızdır. Basitçe kendiniz hakkında aklınıza gelen her şeyi yazın. Bu yazdıklarınızı okuduğunuzda ne hissettiğinizi anlamaya çalışın. Mesela adaletsizlik veya korku hissettiğinizde kalbinizde veya midenizde de bir şeyler hissediyor musunuz?
  • Kendinizle ilgili olumlu bulduğunuz şeyleri cümlelere dökün. Bunu yaparken sadece ”Ben değerliyim” demek yerine ”Ben önemliyim ve takdir ediliyorum” diyebilirsiniz. Olumlu cümlenize karar verdikten sonra bir kağıda yazın ve güvendiğiniz bir yakınınıza bu yazdıklarınızı okuyun. Sizi tanıyan ve yakınınız olan bu kişi size farklı fikirler verebilir, olumlu cümlelerinizi daha güçlü hale getirmenize yardımcı olabilir.
  • Yazdığınız bu olumlu ifadeleri beş dakika boyunca sesli bir şekilde okuyun. Bu işlemi sabah, öğlen ve akşam olmak üzere günde üç kez yapın. Aynanın karşısına geçin ve yazdığınız olumlu düşünceleri kendinize tekrar edin. Bir başka yöntem de, bu olumlu cümleleri defalarca bir not defterine yazmanız olabilir. Zamanla yazınızdaki değişimi gözlemleyin. Bu değişim, kafa yapınızdaki değişimi de yansıtacaktır.
  • Bu olumlu cümleleri vücudunuzda hissetmeye çalışın. Bunu yaparken, olumsuz düşünceler nedeniyle acıyan bölgelerinizi hissetmeye çalışın ve elinizi o bölgelere koyun. Olumlu olan cümleleri okurken bir yandan kendinizi dikkatle dinleyin. Bu şekilde beyninizi programlarken bu düşünceleri gerçekleştirmeniz çok daha kolay bir hale gelecektir.
  • Güvendiğiniz bir kişiden bu olumlu ifadeleri tekrar etmesini isteyin. Yanında kendinizi rahat hissedeceğiniz birini bulun. Eğer başka birinin okumasını istemiyorsanız, bunu aynanın karşısında kendiniz yapın.
Some figure

Meditasyon yardımıyla olumsuz düşüncelerinizi tespit edin

Olumlu cümleler, bakış açınızı değiştirmek istiyorsanız eğer sizin için son derece faydalı olabilir. İstediğiniz değişimi ancak bu pozitif ifadelerle elde edebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, unutmayın ki, ilk önce yapmanız gereken şey bilinçaltınıza yerleşen olumsuz düşünceleri tespit etmektir. Ancak bu şekilde olumlu düşüncenin gücünden en iyi biçimde yararlanabilirsiniz.

Farkındalık meditasyonları, bu konuda size en iyi yardımı sağlayacak olan metotlardan birisidir. Bu sayede bilinçaltına yerleşen bazı düşünce kalıplarını keşfedebileceksiniz. Bu yöntem, size iyi gelen şeyleri kategorize etmenizi sağlar. Farkındalığınızı geliştirmenize yardımcı olan bu meditasyonlar anlık değişimler yaratmaz. Zaten asıl amacı da bu değildir. Bu meditasyonlar içinizdeki gücü bulmanıza yardımcı olur, kapasitenizi görmenizi sağlar. Bu sayede siz de kendi içinizdeki değişimi gerçekleştirmiş olursunuz ve ulaşılabilir olan hedefe doğru yol alırsınız. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Arquiza, L. (2020). The Effect of Positive Affirmations on Self-Esteem and Well-Being in College Students.
  • Rana, M. Positive Affirmations and its Benefits on Psychological Well-Being. EDU WORLD, 5.