Kafanızın İçindeki Ses: Egonuz
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Kafanızın içinde durmadan konuşan ve size cevap veren o ses, egonuz. Peki bunun gerçekten ne anlama geldiğini biliyor musunuz?
Egonuz, bütün hayatınız boyunca biriktirdiğiniz anıların, duygu ve düşüncelerin tamamıdır. Bu aynı zamanda gerçeği nasıl göreceğinize karar veren ve bakış açınızı şekillendiren bir inanıştır.
Ego da tıpkı ırk ya da milliyet gibi etiketler yapıştırmaya meraklıdır. Toplumu nasıl gördüğünüz dahil sahip olduğunuz her şeyi kapsar. Peki bir noktada bunu kaybetseniz ne olur? Başka bir ülkeye gitmek zorunda kalsanız ve milliyetinizi terk etseniz ya da tüm varlığınızı kaybetseniz ne olur?
Sizi siz yapan şeyleri kaybetmeniz durumunda muhtemelen varoluşsal bir krize girersiniz. Çünkü kimliğinizi kaybettiğinizi düşünürsünüz. Bunun nedeni aslında kafanızdaki o sesten ibaret olmadığınızı unutmuş olmanız. Egonuz sizin bir parçanız evet ama siz sadece egodan ibaret değilsiniz.
“En iyi yalan egodur.”
– Alejandro Jodorowsky
Kafanızdaki bu sesin amacı ne?
Peki ego bu kadar olumsuz bir şeyse neden var ve bizi kontrol ediyor diye düşünebilirsiniz. Aslında ego, bir hayatta kalma mekanizmasından başka bir şey değildir. Çünkü bilincinde olmasak da doğduğumuz andan itibaren egomuzu geliştiriyoruz.
Anne babalar çocuk sahibi olur olmaz ne yapıyorlar? İlk kimliklerini yani isimlerini koyuyorlar. Daha sonra bebek büyüdükçe “benim” gibi pozitif anlamları olan kelimeleri öğrenmeye başlıyor. “Bu bebek benim, senin değil.” gibi.
Çocuk büyürken çevresinden bazı gelenek ve kuralları da öğrenmeye başlar. Neyi yapıp neyi yapamayacaklarını öğrenir ve belirli davranışlar edinmeye başlarlar. Aynı zamanda ailede duydukları bazı görüşleri de benimsemeye başlarlar. Mesela: “Bütün erkekler aynı” ya da “Her şeye hayır dersen kimse seni sevmez” gibi cümleler duyarlar.
Kafanızın içindeki bu ses hayat denen bu oyundaki kuralları kolayca öğrenip hayatta kalmanızı sağlar. Sizin gibi insanlara nasıl ulaşacağınızı biliyorsunuz. Ancak egonuz sizi daima dışarıya bağımlı hale getirmeye çalışır, hep bir ilişkiye ihtiyacınız olduğunu ve mutlu olmak için arkadaşlar ile daima onaylanmaya gereksinim duyduğunuzu söyler. Ama bu aslında doğru değildir.
Egonun ardındaki gerçek siz
Egonuzun üzerinizdeki mutlak kontrolünden kurtulmak için öncelikle onun sadece bir iç ses olduğunu ve gerçek sizin bundan bağımsız olduğunu düşünün. Birini her yargılayışınızda veya kendinizi başkalarıyla her karşılaştırmanızda durup şunu demeyi öğrenmelisiniz: “Bu ben değilim sadece egomun olduğumu söylediği kişi”.
Egonuz her “o senden daha iyi” dediğinde kendinizi değersiz hissedersiniz. Egonuz özgüveninizi yerle bir eder. Bu ses kendinizi güvensiz hissetmenize neden olur. Bunu anlamanız önemli.
Kafanızdaki sesi ya da gerçek sizi dinleyin
Egonun ardında gerçek benliğiniz yatıyor. Her zaman dikkatinizi çekmeye çalışsa da siz gerçek sizi dinlemeyi ihmal ediyorsunuz. Size zararlı ilişkilerinizi bitirmeyi öğütleyen ya da yalnızsan ne olmuş diyen sesi dinlemiyorsunuz.
Ego doğduğunuz andan itibaren hayatta kalmak için gerekli olsa da büyüdükçe bunun artık eskisi kadar hayati olmadığını görmüş olmanız gerek. Hatta düşman haline bile dönüşebilir bu ego.
Yani bu egoyu kontrol etmeyi öğrenmezseniz her fırsatta kendinizi başkalarıyla kıyaslamanıza neden olabilir. Her zaman mutlu ya da mutsuz olmanıza başkalarının karar vermesine neden olur… Ve yıllar geçtikçe bu tanımlama daha da güçlenebilir.
Hep daha fazlası, daha iyisi, daha zengini ya da daha ünlüsü olma düşüncesinden kurtulmanız gerek. Birilerine ya da bir şeylere bağlanmaktan ya da biri hoşlanmadığınız bir şey söylediğinde alınmaktan vazgeçin. Kafanızdaki ses egonuz, onu ehlileştirin.
Tam tersini yapın. Egonuzdan uzak durun ve onun dediklerini sorgulayın. Bazen egonuz yanılır de işleri akıl almaz bir yanlış anlaşılmaya sokabilir. Bu nedenle kontrolü yeniden ele almak ve ona bir kenara itmek o kadar da kolay olmayabilir. Hatta egonuz olmadan bir hiç olacağınız konusunda bile sizi şüpheye sokabilir. Kulaklarınızı bu sese tıkayın. Çoğu zaman ego korkularınızdan ve sahte bir sesten daha fazlası değildir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.