İyi Bir İş Arkadaşı Olmak İçin 10 Kural

İyi bir iş arkadaşı, nerede ya da neyle meşgul olursanız olun o işi daha eğlenceli ve keyifli bir hale getirir. Hepimiz hayatımızın önemli bir bölümünü işte geçiriyoruz. Bu nedenle etrafımızda yapıcı insanların bulunması ciddi bir gerekliliktir. Elbette bu durumu sağlamak için bizler de çevremizdeki kişilere iyi birer arkadaş olmak için çabalamalıyız.
İyi Bir İş Arkadaşı Olmak İçin 10 Kural

Son Güncelleme: 04 Şubat, 2020

Yaşadığımız çağda iyi bir iş arkadaşına sahip olmak belki de hayatın bize sunabileceği en değerli hediyeler arasında bulunmaktadır. İşinizde geçirdiğiniz onca zamanı bir düşünün. Eğer güvenebileceğiniz ve günlük yaşantınızı daha katlanır bir hale getiren bir iş arkadaşı ile birlikte çalışıyorsanız sizin için her şey çok daha kolay ve keyifli hale gelecektir. Elbette işteki mutluluk için başka faktörlerin de bulunduğu bir gerçektir. Ancak bunlar arasında en önemlisi iş arkadaşlarıdır.

Elbette her birimiz iyi iş arkadaşlarına sahip olmak isteriz. Burada asıl cevap verilmesi gereken soru, bizim herkesin birlikte çalışmak isteyeceği o harika iş arkadaşı olma kapasitesine sahip olup olmadığımız ya da böyle bir kişinin sergileyeceği davranışlar içinde bulunup bulunmadığımızdır. Sosyal etkileşimin karşılıklılık prensibine göre meydana geldiğini unutmamak gerekir. Yani diğer insanlara davranış biçimimiz onların da bize gösterecekleri tavırları ve hatta daha fazlasını belirleyecektir.

Diğer taraftan, sözlük anlamına bakıldığında, iş ortağı ya da arkadaşının diğer kişiyle bir şeyler paylaşmak isteğinde olan insan olarak tarif edildiğini görürüz. Ve arkadaşlık etmek demek, orada bulunmak, ilgilenmek ve diğer insan üzerinde pozitif bir etki yaratmak anlamına gelmektedir. İşte sizlere bu kavramın bazı etkilerini sıraladık bile… Peki iyi bir iş arkadaşının özellikleri nelerdir? Aşağıda sizler için listelediğimiz on kural, iyi bir iş arkadaşını tarif etmek için en temel rehber niteliği taşımaktadır.

“Yetenek oyunları kazandırır, ancak takım oyunu şampiyonluklar getirir.”

– Michael Jordan

Proje üzerinde konuşan iş arkadaşları

1. Her Şeyin Temeli Saygı

İyi bir iş arkadaşı diğerlerine karşı saygılı davranmayı bilen kişidir. Bunun anlamı, çevresindeki kişileri oldukları gibi kabul etmeyi bilmek, farklılıkları doğal bir biçimde kabul etmek ve bunları ortadan kaldırmaya çalışmamaktır. Aynı zamanda diğer insanları, onlardan da bekleyeceği şekilde düşünceli ve nazik bir biçimde yönlendirmektir.

2. Eldeki İmkanları Diğerleri İle Paylaşmayı Bilmek

Bir iş yerinde çok sayıda imkanı diğer çalışanlarla paylaşmak durumunda kalmak oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu durum aynı zamanda, iş yeri sorunları ve sürtüşmeleri açısından da önde gelen faktörler arasında yer almaktadır. Yapılması gereken en doğru şey, ortak imkanlardan yararlanmak için uygun bir mekanizma oluşturmaktır. Gerektiğinde kendi hakkımızı korumak için atılması gereken adımları atarken, doğru zamanlarda da başkaları için vazgeçmeyi bilmek çok önemli bir özelliktir.

3. İhtiyaç Olduğunda Yardım Teklif Etmek

Hepimiz bir görevi tamamlamak ya da bir problemi çözmek için diğer insanlardan yardım isteriz. İyi bir iş arkadaşı, ihtiyaç olduğunda diğer insanlara yardım etmeye istekli olan kişidir. Bu davranışın başkalarının işlerini yapmakla bir ilgisi yoktur. Bu sadece diğerlerinde olmayan ya da eksik olan bazı ögeleri, gereçleri ya da kavramları onlar için tamamlamak anlamına gelmektedir.

4. Gerekli Olduğunda Destek Vermek

Kötü bir an ya da kötü bir günü geçmeyen hiçbir insan yoktur. Bu tür olumsuz zamanlarda iş arkadaşının vereceği desteğin ne kadar paha biçilmez olduğunu söylemeye bile gerek yoktur.

Elbette destek vermek demek bir başkasının terapisti olmak anlamına da gelmez. Aslında destek vermek demek, o kişi rahatsız olduğunda onun içinde bulunduğu durumu anlayarak sessiz olmak ya da moralinin bozuk olduğunun farkına vardığınızda onu cesaretlendirecek ve keyfini bir miktar yerine getirecek olumlu sözcükler sarf etmektir. İşte bu küçük detaylar çok önemli farklılıklar yaratmak için yeterlidir.

5. Diğerlerinin Hatalarını Olgunlukla Karşılamak

Her insan hayatı boyunca pek çok hatalar yapar. Ancak özellikle bu hataların özel hayatta ve iş hayatında sıklıkla yapıldığı bir gerçektir. Kötü bir iş arkadaşı işte bu hatalardan faydalanır, yaptığınız bu tür yanlışlarla alay eder ya da başarısızlıklarınızı vurgulamak için bunları birer referans olarak ön plana çıkarır.

Öte yandan iyi bir iş arkadaşı ise bir kişinin hata yapmasının son derece doğal bir durum olduğunu anlar ve bu tür durumları düzeltmek için yardımcı olmaya çalışır.

6. Dinlemesini Bilmek

Dinlemesini bilmek, diğer insanların bize ne söylediklerine odaklanarak onlara ilgimizi verdiğimiz aktif bir eylemdir. Karşımızdaki kişinin bize vermiş olduğu bilgileri işler ve bunları zaten bildiklerimiz ile birleştiririz. Bu özellik, diğer insanların yaşantılarına ve içinde bulundukları dünyaya karşı ilgili olmak ve bunları kendi şartları içinde anlamaya çalışmakla eşdeğerdir. Bunlara ek olarak, başkalarının yaşantılarına gerektiği gibi ve uygun bir biçimde değer vermek de önemlidir. Bu bağlamda iyi bir dinleyici olmak başlangıç için en ideal özelliktir. Ayrıca dinlemesini bilmenin genel anlamda bakıldığında sağlıklı bir iletişim için olmazsa olmaz bir özellik olduğunun altını çizmek gerekir.

7. Diyalog Kurmak

Diyalog, ortaya çıkabilecek her türlü sorunu çözmek için kullanılabilecek en etkili yöntemdir. Bu yöntemin takım çalışmasında son derece yapıcı olduğunun da altını çizmek gerekir.

Bir kişi canımızı sıktığında susup hiç tepki vermemek doğru değildir. Ancak bunun yanında konuyu daha büyük bir problem haline getirmenin de uygun bir davranış olduğunu söyleyemeyiz. Bir problemle karşı karşıya kaldığında kendisini sakin ve doğrudan bir şekilde ifade eden bir kişi iyi bir iş arkadaşıdır.

8. Daha Çok Bilenlerden Öğrenmek

İnsanların pek çoğu, arkadaşlarının kendilerinden daha fazla bilgi sahibi olmasını sindiremez. Aslında bu çok da akıllıca bir düşünce tarzı değildir.

Mantıklı olan yol, bizden daha fazla bilen kişilerden öğrenmek için zihnimizi sürekli bir biçimde açık tutmaktır. Bu insanların söylediklerini dikkatle dinlemeli ve yanı başımızdaki kişinin sahip olduğu hazineden yararlanmaya çalışmalıyız.

Ofiste iş arkadaşları

9. Rekabet Etmek Yerine İşbirliği Yapmak

İşbirliği yapmak, bir takım içinde eşit şartlar altında çalışmak anlamına gelmektedir. Bu bağlamda en önemli detay, ortak bir hedefe ulaşmak için bireyin elinden gelenin en iyisini yapmasıdır. Kısacası, takım içindeki her kişi ile birlikte çalışmak ve bunu yaparken en uygun yöntemleri benimsemek gerekir.

Öte yandan rekabet etmek kişisel hedeflere ve çıkarlara odaklanmak anlamına gelmektedir. Bunun sonucunda da kişinin kendisini diğerlerinin önüne koyma amacı bulunmaktadır. Eski bir atasözünün vurguladığı gibi, yalnız daha hızlı koşabiliriz, ancak birlikte çok daha uzaklara ulaşabiliriz.

10. Diğerlerinin Başarılarını Alkışlamak

Kendine güvensiz ya da öz güveni düşük olan bir insan, başkalarının başarılarını takdir etme konusunda ciddi zorluklar yaşar. İyi bir iş arkadaşı, diğerlerinin başarılı olduğu konuları anlayabilen ve onlara hak ettikleri değeri verebilen bir kişidir. Bu özellikler aynı zamanda iyi bir çalışma ortamının ortaya çıkmasına ve korunmasına da yardımcı olur.

Yukarıda sıraladığımız iyi bir iş arkadaşının on özelliği, elbette başkalarını değerlendirmeniz için bir test niteliği taşımamaktadır. Bu özelliklerin, çalışanlar için ortaya konmuş ve değerli bir iş arkadaşı olmak adına dikkate alabileceğiniz bir referans olarak kabul edilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Littlewood, H. F., & Rojas, L. E. A. (2017). Comportamiento Organizacional Ciudadano o Buen Compañero de Trabajo: Antecedente y Consecuencias. Revista de la Facultad de Contaduría y Ciencias Administrativas, 2(3), 1-17.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.