İş Yeri Çatışmaları
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
İnsanlarla çalışmak söz konusu olduğunda ortaya çıkan en büyük zorluklardan biri her tür çatışmayla uğraşmaktır. Bireysel hedeflere ulaşmak için ekip olarak çalışmak gereklidir. Bununla birlikte, gerginlik normaldir ve beklenir. Bu yazıda, en yaygın iş yeri çatışmaları hakkında konuşacağız.
İş yerinde sorun çıkma olasılığından kaçınmak veya bu olasılığı en aza indirmek istiyorsanız, bu çatışmaları çözmek esastır. Size verdiğimiz bilgileri çatışmayı ortadan kaldırmak için kullanabileceksiniz. Çatışmanın ardında yatan mantığı anlarsanız, elinizdeki sorunu yönetme gücünüz olur.
En yaygın iş yeri çatışmaları: Neden oluyorlar?
Bu çatışmalar, görüşlerdeki, hedeflerdeki, iş yapma şeklindeki veya düşünme şeklindeki farklılıklar nedeniyle ortaya çıkar. Sizden büyük olasılıkla farklı olan insanlarla işbirliği yapmanın gerekli olduğu bir ortamda, tartışmalardan ve yüzleşmelerden kaçınmak oldukça zor olabilir.
Genel olarak, işle ilgili en yaygın dört çatışma aşağıdaki kökenlere sahiptir:
- Karşılıklı dayanışma ihtiyacı.
- Çalışma şeklinizdeki farklılıklar.
- Bireysel farklılıklar.
- Liderlik problemleri.
Her birine yakından bir göz atalım.
1. Birbirine bağlılık ihtiyacı
Birbirine bağlılık bir ekibin düzgün çalışması için şarttır. Bir grup aynı hedefleri paylaştığında ve onlara ulaşmak için işbirliği yaptığında, her ekip üyesinin ortak bir tutum benimsemesi daha kolaydır. Bu sayede hedeflerimize daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşırız.
Ancak, gerçek hayatta çoğu ekipte her zaman bu temel yoktur. İşbirliği eksikliği olabilir. Bazen sadece kendilerini ve geleceklerini gözeten ekip arkadaşlarımız olur. Bu insanlar başkalarının çalışmalarından yararlanır.
Bu nedenle, tutum sorunu olan bir ekip üyesi olduğunu hissediyorsanız, onlarla konuşmalı ve grupla çalışmasının ne kadar önemli olduğunu açıkça belirtmelisiniz. Bir sorun hissettiğinizde, durumu analiz edin ve kararlı olun.
2. Çalışma şeklinizdeki farklılıklar
Öte yandan, tüm ekip arkadaşlarınız harika tavırlara sahip olabilir. Ancak, çatışmalar ve gerginlikler hala ortaya çıkabilir. Bunun nedeni ne olabilir? En yaygın açıklamalardan biri, sizin ve takım arkadaşlarınızın farklı çalışma yöntemlerine sahip olmasıdır.
Bazı insanlar sakin olmayı ve detaylara dikkat etmeyi tercih eder. Diğerleri, yaptıklarını gözden geçirmek için durmaksızın hızlıca çalışmak konusunda daha rahattır. Bazı insanlar kesinlikle gerekli olana kadar işleri sürüncemede bırakmak ve ertelemekten hoşlanıyor. Her ne kadar bu yaklaşımların tümü farklı bağlamlarda geçerli olsa da, iş tarzı farklılıkları nedeniyle çatışmalar kaçınılmaz hale geliyor.
Bundan kaçınmak için, tercih ettiğiniz çalışma şekilleri hakkında meslektaşlarınızla önceden konuşmak en iyisidir. Bu sayede kartları önceden masaya koyacak ve yerinde bir çatışma olasılığını en aza indirgeyeceksiniz.
3. Bireysel farklılıklar
Diğer bir yaygın iş çatışması, ekip üyeleri arasındaki kişilik, geçmiş, cinsiyet veya yaştaki farklılıklar ile ilgilidir. Bizden farklı insanlarla iyi çalışmak tamamen mümkün olsa da, işin aslı bu bir meydan okuma olabilir.
Örneğin, 35 yaşın üstündeki ve 25 yaşın altındaki kişilerden oluşan bir ekip, bu iki kuşak arasındaki farklardan dolayı sorun yaşayacaktır.
Bu sorunu çözmek için tek ihtiyacımız olan şey basit bir anahtardır: iletişim. Hayata dair çok farklı bakış açılarına sahip olmasına rağmen, insanlar kendilerini başkalarının yerine koymalı ve farklı açılardan faydalanmalıdır.
4. Liderlik problemleri
Son yaygın iş sorunu, net ya da yetkin bir liderin eksikliğidir. Bir ekipte yönetim eksikliği olduğunda, ekibin hedeflerine ulaşmayacağını kolayca tahmin edebiliriz. Bu büyük olasılıkla ekip üyelerinin sinirli ve mutsuz hissetmeleri nedeniyle gerçekleşecektir.
Neyse ki, liderlik insanların öğrenebileceği bir beceridir. Ekipte net bir lider olmadığını düşünüyorsanız, pozisyonu her zaman kendiniz doldurabilirsiniz. Ayrıca, başettiğiniz sorun hakkında bir müdürle de konuşabilirsiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.