İnsanları Yargılama İsteğine Karşı 8 Taktik

İnsanları Yargılama İsteğine Karşı 8 Taktik

Son Güncelleme: 25 Kasım, 2018

Eğer arkadaşlarınızla, ailenizle ve meslektaşlarınızla sağlıklı ve yapıcı ilişkiler kurmak istiyorsanız, geçmişi unutmayı veya insanları yargılama isteğine karşı direnmeyi öğrenmek sağlıklı bir alışkanlıktır. Bu yazıda, size doğru bir yönde çaba harcatabilecek bazı şeyleri göstereceğiz.

İnsanları gerçekte çok fazla tanımadan yargılama isteğinden kaçınmak zor olabilir, fakat bunu yapmayı düşünmeden de edemezsiniz. Olayın diğer tarafında olmanın eğlenceli olmadığını biliyoruz, fakat bunu aklınızdan çıkarmak kolay olabilir.

İnsanların sizin arkanızdan konuştuğu hissine kaç kere kapıldınız? Böyle zorlu bir patikadan kendiniz kaç kere geçtiniz ve hakkında konuştuğunuz sahiden tam olarak gerçekleşti mi (kendini gerçekleştiren kehanet)?

İnsanları yargılama isteğine karşı direnmede geliştirilebilecek taktikler

İnsanları yargılamaktan kaçınmak istiyorsanız, işte size deneyebileceğiniz 8 taktik:

1. Konuşmadan önce düşünmek

Başkalarının söylediklerine veya zanlarınıza kendinizi kaptırmanız çok büyük bir ayartma olabilir. Ne söyleyeceğinizi bilmediğiniz anlarda sessiz kalmak en kolay ve en hızlı seçenektir.

Duyduğunuz söylentileri tekrar etmemek ya da insanların iyi tarafları üzerinde durmamak en doğru seçimleri yapmanızda size yardım eder. Ve kuşkulu konular üzerinde çok durmamak en iyisidir. Bunu yapmanın sonucunda hızla insanları yargılamayı bırakırsınız. Sonra başkaları da sizi örnek almaya başlar ve bunu yapmaya son verebilir.

arkadaşıyla konuşurken gülen kız

2. Farkındalık oluşturma

Farkındalık Budizm inancının özel yöntemlerinden esinlenmiş bir uygulamadır. Ne kadar az yargılama yaparsanız o kadar özgür olduğunuzu vurgulayan bir felsefedir. Bu, başkaları veya kendiniz hakkında yaptığınız yargılamalar için doğrudur. Eğer insanları yargılamaktan kaçınmak istiyorsanız size yardımcı olabilecek bir tavırdır.

3. Hiç kimse mükemmel değildir

İnsanları yargılamaya son verirseniz daha çok hoşgörülü olmak zorundasınız. Evet diğer insanlar hata yaparlar, siz de yapabilirsiniz. O zaman insanları yargılama hakkını size kim veriyor veya sizin herkesten üstün olduğunuz düşüncesini? İnsanların gerçeklerden uzaklaştığı ve kendi kişisel düşünceleriyle başkalarını yargılamaya başladıkları zamanlar çoktur.

4. Her birimizin aynı olmadığını unutmayın

İnsanların hepsi aynı şekilde davranmaz veya düşünmez. Herkes farklıdır ve bu da onların daha az saygıyı hak ettikleri anlamına gelmez. Kültür, aile, arkadaşlar veya yetişme tarzınız sizin hayat hikâyenizde önemli rol oynar. Bu etmenler ayrıca sizin düşünce ve davranış şeklinizi de belirler.

5. Durun ve kendinize bir bakın

Diğer insanları yargılamakla zaman harcamak yerine aynı süreyi kendinize bakarak harcayabilirsiniz. Biraz iç gözlem yapın ve kendi kusurlarınızla ve düşüncelerinizle ilgili daha çok bilgi sahibi olun. Bu size niçin o şekilde düşündüğünüzü ve belirli şeylerden dolayı niçin başkalarını eleştirdiğinizi anlamanıza yardım eder.

6. Kendinizle barışık olun

Moraliniz iyi olduğu zaman farklılıklara karşı toleransınız daha yüksektir. Örneğin, üzgün olduğunuz zaman dünyaya bakış açınızda karamsarlık ve acımasızlık filtresi etrafınızı kaplar. Bir başka örnek; öfke duygusu ise insanları yargılama isteğini arttırarak, bunu daha hızlı hatta daha fazla yapmanıza sebep olur.

özsaygılı kız

7. Daha açık bir zihne sahip olun

Açık fikirli ve hoş görülü biri olmak size çok şey söyler aslında. İnsanlar hakkında pozitif tavır ve düşünce geliştirmek onlarla daha kolay iletişime geçmenizi sağlar. Bu sebepten dolayı başkaları hakkında daha kolay bilgi sahibi olabilirsiniz. Onların ne kadar ilginç olduğunu fark edebilir ve onlar gibi düşünme ve yaşama tarzını öğrenebilirsiniz.

8. Dış görünüşün aldatıcı olabileceğini fark edin

Dış görünüş aldatıcıdır bazen. Hem de çok aldatıcı olabilir. Buna ilaveten insanoğlu son derece kompleks bir yaratıktır. Bu şu anlama gelir; sergilediğimiz davranış örneklerinin arkasında genellikle çok farklı şeyler dönüyor olabilir. Dışarıdan bakıldığı zaman bizim tavırlarımıza yapılabilecek pek çok yorum olabilir. İlk izlenim edindiğiniz zaman iyi bir his benimsemek, bunun olumlu bir ışık etkisi yaptığını fark etmenize yardımcı olur.

Zihniniz bu dinamikle yaşar. Etrafınızdaki dünyayla ilgili bir çok çerçeve fikir oluşturmaya ihtiyaç duyar ve kendinizin ve başkalarının davranışlarına yorum öğrenir. Bizim anlatmak istediğimiz şey insanları yargılama gücüdür. O, genellikle faydası olmayan otomatik bir reaksiyondur. Faydalı olmak yerine ilişkilere zarar verebilir. İşte bu yüzden genellikle fikirlerinizi kendinize saklamanız veya konuşurken son derece dikkatli olmanız en iyi yoldur.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.