Eğer arkadaşlarınızla, ailenizle ve meslektaşlarınızla sağlıklı ve yapıcı ilişkiler kurmak istiyorsanız, geçmişi unutmayı veya insanları yargılama isteğine karşı direnmeyi öğrenmek sağlıklı bir alışkanlıktır. Bu yazıda, size doğru bir yönde çaba harcatabilecek bazı şeyleri göstereceğiz.
İnsanları gerçekte çok fazla tanımadan yargılama isteğinden kaçınmak zor olabilir, fakat bunu yapmayı düşünmeden de edemezsiniz. Olayın diğer tarafında olmanın eğlenceli olmadığını biliyoruz, fakat bunu aklınızdan çıkarmak kolay olabilir.
İnsanların sizin arkanızdan konuştuğu hissine kaç kere kapıldınız? Böyle zorlu bir patikadan kendiniz kaç kere geçtiniz ve hakkında konuştuğunuz sahiden tam olarak gerçekleşti mi (kendini gerçekleştiren kehanet)?
İnsanları yargılama isteğine karşı direnmede geliştirilebilecek taktikler
Başkalarının söylediklerine veya zanlarınıza kendinizi kaptırmanız çok büyük bir ayartma olabilir. Ne söyleyeceğinizi bilmediğiniz anlarda sessiz kalmak en kolay ve en hızlı seçenektir.
Duyduğunuz söylentileri tekrar etmemek ya da insanların iyi tarafları üzerinde durmamak en doğru seçimleri yapmanızda size yardım eder. Ve kuşkulu konular üzerinde çok durmamak en iyisidir. Bunu yapmanın sonucunda hızla insanları yargılamayı bırakırsınız. Sonra başkaları da sizi örnek almaya başlar ve bunu yapmaya son verebilir.
2. Farkındalık oluşturma
Farkındalık Budizm inancının özel yöntemlerinden esinlenmiş bir uygulamadır. Ne kadar az yargılama yaparsanız o kadar özgür olduğunuzu vurgulayan bir felsefedir. Bu, başkaları veya kendiniz hakkında yaptığınız yargılamalar için doğrudur. Eğer insanları yargılamaktan kaçınmak istiyorsanız size yardımcı olabilecek bir tavırdır.
3. Hiç kimse mükemmel değildir
İnsanları yargılamaya son verirseniz daha çok hoşgörülü olmak zorundasınız. Evet diğer insanlar hata yaparlar, siz de yapabilirsiniz. O zaman insanları yargılama hakkını size kim veriyor veya sizin herkesten üstün olduğunuz düşüncesini? İnsanların gerçeklerden uzaklaştığı ve kendi kişisel düşünceleriyle başkalarını yargılamaya başladıkları zamanlar çoktur.
4. Her birimizin aynı olmadığını unutmayın
İnsanların hepsi aynı şekilde davranmaz veya düşünmez. Herkes farklıdır ve bu da onların daha az saygıyı hak ettikleri anlamına gelmez. Kültür, aile, arkadaşlar veya yetişme tarzınız sizin hayat hikâyenizde önemli rol oynar. Bu etmenler ayrıca sizin düşünce ve davranış şeklinizi de belirler.
5. Durun ve kendinize bir bakın
Diğer insanları yargılamakla zaman harcamak yerine aynı süreyi kendinize bakarak harcayabilirsiniz. Biraz iç gözlem yapın ve kendi kusurlarınızla ve düşüncelerinizle ilgili daha çok bilgi sahibi olun. Bu size niçin o şekilde düşündüğünüzü ve belirli şeylerden dolayı niçin başkalarını eleştirdiğinizi anlamanıza yardım eder.
6. Kendinizle barışık olun
Moraliniz iyi olduğu zaman farklılıklara karşı toleransınız daha yüksektir. Örneğin, üzgün olduğunuz zaman dünyaya bakış açınızda karamsarlık ve acımasızlık filtresi etrafınızı kaplar. Bir başka örnek; öfke duygusu ise insanları yargılama isteğini arttırarak, bunu daha hızlı hatta daha fazla yapmanıza sebep olur.
7. Daha açık bir zihne sahip olun
Açık fikirli ve hoş görülü biri olmak size çok şey söyler aslında. İnsanlar hakkında pozitif tavır ve düşünce geliştirmek onlarla daha kolay iletişime geçmenizi sağlar. Bu sebepten dolayı başkaları hakkında daha kolay bilgi sahibi olabilirsiniz. Onların ne kadar ilginç olduğunu fark edebilir ve onlar gibi düşünme ve yaşama tarzını öğrenebilirsiniz.
8. Dış görünüşün aldatıcı olabileceğini fark edin
Dış görünüş aldatıcıdır bazen. Hem de çok aldatıcı olabilir. Buna ilaveten insanoğlu son derece kompleks bir yaratıktır. Bu şu anlama gelir; sergilediğimiz davranış örneklerinin arkasında genellikle çok farklı şeyler dönüyor olabilir. Dışarıdan bakıldığı zaman bizim tavırlarımıza yapılabilecek pek çok yorum olabilir. İlk izlenim edindiğiniz zaman iyi bir his benimsemek, bunun olumlu bir ışık etkisi yaptığını fark etmenize yardımcı olur.
Zihniniz bu dinamikle yaşar. Etrafınızdaki dünyayla ilgili bir çok çerçeve fikir oluşturmaya ihtiyaç duyar ve kendinizin ve başkalarının davranışlarına yorum öğrenir. Bizim anlatmak istediğimiz şey insanları yargılama gücüdür. O, genellikle faydası olmayan otomatik bir reaksiyondur. Faydalı olmak yerine ilişkilere zarar verebilir. İşte bu yüzden genellikle fikirlerinizi kendinize saklamanız veya konuşurken son derece dikkatli olmanız en iyi yoldur.
Daha önce yayında hiç şimdi olduğu kadar televizyon dizisi olmamıştı. Ancak, adil olmak gerekirse, onlara “televizyon” dizisi demek artık tam olarak doğru değil. Filmler, diziler, sıradan insanların yaşamlarını konu alan programlar ve belgesellerin tüm bu çevrim içi yayın platformlarında yayınlanması bir dizinin…
Enkefalinin ağrı iletimindeki rolü otuz yıla aşkın süredir araştırılıyor. Enkefalin hormonu, nöronların iletişimini gerçekleştiren nörotransmitter işlevi gören bir hormondur. Bu hormon, hipofiz bezi başta olmak üzere beynin belli başlı bölgelerinde üretilir. Beyin bu hormonu ürettikten sonra, bağırsak yolu ya da…
Søren Kierkegaard için, Regina Olsen’i son nefesine kadar sevdiğini söylerler. Ama onun hayat amacı, bütün vücudunu ve ruhunu felsefe çalışmaya ve Hristiyanlık inancına adamaktı. Danimarkalı teolog ve filozof, aşkıyla olamamanın acısıyla yaşamak zorunda kalmıştır. Ama bütün bunların sayesinde bize bırakabildiği mirası…
Yaşlı bir insan denince aklımızda canlanan klişeyi bir düşünelim: evinde yalnız başına oturan, hak edilmiş bir emeklilikle sakin bir hayat yaşayan, bahçe ile uğraşan ya da bingo oynayan 60 yaşlarında birini hayal ederiz. Fakat bu ne kadar gerçekçi bir tablo?…
Fransız oyun ve roman yazarı Honoré de Balzac’a ait en iyi sözleri seçmek hiç de kolay bir iş değildir. Neredeyse yazdığı her şey güzelliğe bilgelik katar; bu yüzden de sadece birkaç sözünü seçip bir yazıda bahsetmek çok zor. Her şeyden…
Yeni Quentin Tarantino filmi, Charles Manson’un tarikatının işlediği cinayetlerin hikayesine olan ilgiyi canlandırdı. Hollywood’u sarsan ve günümüzde bile insanları büyülemeye devam eden bir olaydı. Bu hayranlık, ortak bir payda ile sayısız teoriye yol açmıştır: Sharon Tate cinayetini çevreleyen koşullar hakkında…