Logo image
Logo image

Çoklu Zeka Kuramını Anlamak için Hikayeleri Kullanmak

3 dakika
Hikayeler birçok yönden faydalı olabilir. Bu yazıda Howard Gardner tarafından önerilen sekiz çoklu zekayı anlamak ve geliştirmek için nasıl kullanılabileceklerinden bahsedeceğiz.
Çoklu Zeka Kuramını Anlamak için Hikayeleri Kullanmak
Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Howard Gardner parlak bir Harvard profesörüdür. Çoklu zeka teorisi, sekiz farklı zeka biçimi olduğunu iddia ediyor. Hikayeler, hem çocuklar hem de yetişkinler için bunlara yaklaşmanın ve geliştirmenin iyi bir yoludur.

Gardner, zekanın basitçe en uyarılmış türe veya akademik dünya tarafından en önemli olarak kabul edilen türe indirgenemeyeceğini belirtir. Aslında, mantıksal ve sözel zeka önemli olsa da duygusal, sosyal veya müzikal zekadan daha önemli olmadığını iddia ediyor.

Howard Gardner’ın çoklu zeka teorisi

Hikayeler dünyasına girmeden önce, Gardner’ın çoklu zeka kuramına bir göz atalım.

Some figure
Howard Gardner

Gardner, hem yetişkinlerin hem de çocukların farklı zeka türleri geliştirme fırsatına sahip olduğunu belirtir. Aslında, zekadan bahsetmek yerine, bir kişilik profili hakkında konuştuğumuz gibi bir zeka profili hakkında konuşmamız gerektiğini öne sürüyor.

Gardner’ın çoklu zeka kuramı, sekiz tür zeka olduğunu öne sürer. Bunlar:

  • Dilsel zeka: Okuma, yazma ve konuşmayı anlama yeteneği.
  • Müzikal zeka: Şarkı söyleme, performans gösterme, dinleme, bir enstrüman çalma veya müzik oluşturma ve analiz etme yeteneği.
  • Mantıksal-matematiksel zeka: Bu, geleneksel zeka kavramına benzer. Aslında, bilimsel yöntemi kullanarak hipotezleri tanımlama, hesaplama ve doğrulama yeteneği ile ilgilidir.
  • Uzamsal zeka: Nesneleri farklı açılardan görselleştirme, yüzleri veya sahneleri tanıma ve ince ayrıntıları fark etme yeteneği.
  • Bedensel-kinestetik zeka: Sorunları çözme ve vücutla faaliyetler gerçekleştirme yeteneği.
  • Kişilerarası zeka: Başkalarını anlama ve problemlerini tanımlamalarına ve üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için onlarla birlikte çalışma yeteneği.
  • İçsel zeka: Kendiniz, duygusal durumlarınız, kusurlarınız ve nitelikleriniz vb. üzerine düşünme yeteneği.
  • Doğasal zeka: Doğayı gözlemlemek ve incelemek, nesneleri sınıflandırmak ve kalıplar oluşturmak için kullanılır.

Çoklu zeka kavramını keşfetmek için hikayeler

Begoña Ibarrola, Zekaları Keşfetmek İçin Hikayeler adlı bir kitap yazdı. Kitap, Gardner’ın çoklu zekasının anlaşılması ve geliştirilmesi ile ilgilidir. Ibarrola, Hissedilecek Öyküler ve Elveda Öyküleri gibi diğer kitaplarıyla tanınır. Aslında, o hikayelerin mükemmel bir eğitim yöntemi olduğunu iddia eder. Ayrıca, ebeveynler çocukları ile birlikte hikayelerin tadını çıkarabilirler.

İspanya, Bilbao’dan gelen bu psikolog, bu hikaye kitabını üretirken eski hikaye anlatımı ortamından yararlanıyor. Her bir hikaye, Gardner’ın zekalarından birinin gelişimine odaklanır.

Ibarrola ayrıca kitabında ebeveynlerin çocuklarıyla çoklu zeka üzerinde çalışabilmeleri için çalışma sayfalarına da yer veriyor. Bu çalışma sayfaları sorular, etkinlikler ve yardımcı ipuçları içerir.

Zekaları teşvik etmek için diğer hikayeler

Hem çağdaş hem de klasik edebiyat dünyasında çocukların çoklu zekalarını harekete geçirecek hikayeler bulabilirsiniz. Örneğin, herhangi bir yazılı hikaye onların dilsel zekası üzerinde çalışmak için mükemmeldir. Çünkü okumaları, anlamaları ve yüksek sesle okurlarsa konuşmaları gerekir.

Diğer zekalarla ilgili olarak, birçok seçenek var. Örneğin, müzikal zekayı ele alalım. Kullanılacak klasik bir hikaye, Fareli Köyün Kavalcısı olabilir. Bu, çocuğa şarkı söylemesi, flüt çalması ve nihayetinde müzikle ilişki kurmaya başlaması için bir bahane verir.

Klasik masallar genellikle bir ahlak dersi verir. Bu nedenle mantıksal-matematiksel zekayı teşvik etmede faydalıdırlar. Bunun nedeni, çocuğun belirli davranış ve eylemlerin belirli sonuçlara eşit olduğunu öğrenecek olmasıdır. Bu nedenle, mantıksal bir neden-sonuç ilişkisi öğrenirler.

“Bütün çocuklar evlerine döndüler, krallığa mutluluk getirdiler.”

– Fareli Köyün Kavalcısı

Some figure

Diğer zekalarla çalışmak

Diğer zekaları yorumlamak için hikayeleri istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Örneğin, bedensel-kinestetik zekayı ele alalım. Bu çalışmak için oldukça basit bir zekadır. Çünkü hikaye ilerledikçe çocuk vücudunu kullanır ve kendi yorumlarını gerçekleştirir. Öte yandan, kendileri bir hikaye okuduklarında içsel zekalarını güçlendirirler. Ya da ebeveynleri veya öğretmenleri ile okuduklarında kişilerarası zekalarını geliştirirler.

Doğasal zeka, ilgili herhangi bir hikaye okuyarak güçlendirilebilir. Örneğin, Orman Kitabı veya Okyanusun İlk Büyük Kitabı. Aslında, Gardner’ın zekalarının her birini keşfetmek için en iyi hikayeleri bulduktan ve bunları nasıl kullanacağınızı öğrendikten sonra, gerisi gerçekten çok basit. Gerçekten de, o zaman süreci uygulamaya koymaya başlayabilirsiniz. Sonuç olarak, küçükleriniz tam potansiyellerini geliştirmeye başlayacaklar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Ibarrola, Begoña. (2012). Cuentos para descubrir inteligencias (Padres y maestros). Madrid: Ediciones SM.