Bağlantıyı Koparmayı Bilmenin Önemi
Globalleşme çağında, rutinden kopmak, özellikle de işle bağlantını kesmek imkansız bir şey gibi görünüyor. İş için ayırdığımız zamanla boş zamanımız arasında dengeyi bulmak bize önemsiz gibi gelebilir.
Önemsizden kastımız özellikle onu düşünmek için zaman ayırmamamızdır. Ancak gerçek şudur ki, böyle bir denge kurmamak, stres seviyemizin günden güne artmasına ve uzun dönemde anksiyeteye dönüşmesine sebep olabilir. Anksiyete de sağlığımızı etkiler.
Paradoksal olarak, işe sarıldığımızda, bu takıntı için hayatımızı sabote ederiz. Eğer beyniniz yorulursa, verimliliği düşer ve daha düşük performans gösterir. Bu noktada, biz daha çok çalıştıkça, performansımız kötüleşir. Hayal kırıklığımız büyür ve almamız gereken önemli kararlar ertelenir ya da biz bu kararları alma konusunda becerikliliğimizi kısmen kaybederiz.
“Eğer kendi içinizde dinlenemiyorsanız, başka yerde dinlenmeye çalışmak faydasızdır.”
– François de la Rochefoucauld
Ancak önemli olan sadece işten kopmak değildir. Aynı zamanda günlük hayatımızda zaman zaman deneyimlediğimiz teknolojik bombardımandan da kurtulabilmeliyiz. Bugünlerde, farklı bir sosyal ilişki anlayışımız var. Bu anlayış, sürekli bağlantıda kalmak gibi yapay bir ihtiyaç yaratıyor. Sürekli ulaşılabilir olma ihtiyacı, insanlarda, cihazlarından ayrı kalmaları gerektiğinde bir güvensizlik uyandırıyor. Bu yüzden, bu davranış eninde sonunda duygusal sağlığımızı etkileyebilir.
Yeni teknolojilerle bağlantınızı kesin
Az sayıda insan boş zamana sahip olmanın öneminin gerçek anlamda farkındadır. Gevşeme sanatında ustalaşmaya çalışmıyorsanız, işiniz çok stresli hale gelecektir. İşiniz sizin için bir bağımlılığa dönüşebilir. Her bağımlılık gibi negatif sonuçları olacaktır. Bu yüzden gerektiğinde bağlantınızı kesmeyi bilmek sizin için önemlidir.
Elbette anında iletişim kurabilmek muhteşem bir avantaj ama aynı zamanda da bir tür kölelik. Yeni teknoloji, bilhassa sosyal ağlar, tamamen bizi içlerine alıyorlar. Kişisel dünyanızla iş hayatınız arasına sınırlar koymanızı güçleştiriyorlar.
Yeni teknolojiler iletişim kurma şekillerimizi ve bilgi akışını geliştirdi. Aynı zamanda teknoloji, hayat kalitemizin düşmesine ve sağlığımızın kötüleşmesine katkı sağladı. Bu tıp ve psikoloji alanında yayınlanan pek çok çalışmanın ortaya çıkardığı sonuçtur.
Sağlığınız ve işiniz
Sağlık açısından, şu belirtilerden muzdarip olduğunuzda bağlantıyı koparmanız gerektiğini anlarsınız: kronik yorgunluk, enerji eksikliği ve halsizlik. Konsantrasyonumuz düşer ve bu da yaptığımız tüm aktivitelerde verimsizleşmemizle sonuçlanır. Genellikle psikolojik durumumuz, dermotolojik hastalıklar, sindirim sistemiyle ilgili hastalıklar ya da dinmek bilmeyen baş ağrıları şeklinde, fiziksel belirtilerle kendini gösterir.
Bu durumda, sorunları çözmek için ihtiyacınız olan tek formül, dinlenmektir. Boş zaman, işi gücü bırakmak ve sizi dinlendiren aktivitelere zaman ayırmak için harikadır. Bağlantınızı koparma zamanınızın gelip gelmediğini anlamak için ilk adımınız uyku alışkanlıklarınızı gözden geçirmek olsun. Yani, kaliteli bir şekilde yeterince uyuyup uyumadığınızı değerlendirin.
Bu açıdan gelişme kaydettiğinizde, hayatınız yön değiştirecek. Çok kısa bir süre içerisinde fark edilir bir şekilde iyileşeceksiniz. Hem fiziksel hem de psikolojik açıdan göreceğiniz faydaların boyutu muazzam. Sisteminizdeki stres birikintisi azalacak. Sağlığınızın kötüye gitmesine sebep olan halsizlik son bulacak. Başka bir deyişle, enerjinizi ve sahip olduğunuz kaynakları yenileyebileceksiniz. Böylece hem sosyal hayatınızda hem de iş hayatınızda performansınız artacak.
Dinlenmek, eğlenmek ve en sevdiğimiz aktivitelerle uğraşmak için zaman ayırmak bizim için bir zorunluluk. Sadece günlük işlerinize odaklanmak yaratıcılığınıza günden güne zarar verir.
Bağlantınızı koparmanız için tavsiyeler
Bağlantınızı kesebilmek için şunları aklınızda tutmalısınız:
- Gülmek ve eğlenmek yapılacaklar listenizin en başında yer almalı. Bu ikisi, verimliğimizi artırabilmemiz için gerekli olan en önemli iki malzemedir. Dinlenme zamanınızda çalışmak, verimlilik konusunda sizi yanıltabilir. Aslında yaptığınız şey, yaratıcılığınızı, motivasyonunuzu ve enerjinizi tüketmektir.
- İş ve boş zaman eşit derecede önemlidir. Pek çok ülkenin ekonomik krizde olması nedeniyle işimizi kaybetme korkusu yaşıyoruz. Bu da daha fazla çalışmamıza sebep oluyor. Ancak işinize ayıracağınız zaman konusunda limitlerinizi belirlemelisiniz. Bu yüzden, işiniz için gereksiz yere ayırdığınız zamanı, hafta sonlarında sahip olduğunuz boş zamanla telafi etmelisiniz.
- İş bölümü yapmayı ve yapacağımız işlerin öncelik sırasına karar vermeyi öğrenmeliyiz. Özellikle de yönetici pozisyonundaysak, ekibimize güvenmek bizim görevimiz. Eğer bunu yapamazsak, uzun dönemde altından kalkması zor olan sorumluluklar yükleniriz. Bilhassa evde olmadan geçireceksek, dinlenme zamanımızı planlamak önemlidir.
- Boş zamanımızın keyfini çıkarabilmek için cep telefonu ya da bilgisayar gibi cihazları yanımıza almamak en iyisidir. Beynin üzerindeki baskı ve fazladan iş yükü ortadan kalktığında, özgürce üretime geçebilir. Ayrıca, ancak o zaman, herhangi bir sorunu çözebilmek için, fikirleriniz hakkında daha huzurlu ve daha açık bir şekilde düşünebilirsiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.