Zorbalığa Uğrayan Bir Çocuğun 5 Göstergesi
Bir çocuğun zorbalığa uğradığını gösteren ince işaretleri görmek her zaman kolay değildir. Bu durumdaki bir çocuk, kendisine davranış biçimi ile ilgili genellikle sessiz kalır. Zorbalar, mağdurun onları ele vermemesini sağlamak için kurbanı sürekli olarak eder.
Zorbalık, uzun zamandan beri süre gelen bir durumdur. Bununla birlikte, son yıllarda çeşitli faktörler nedeniyle artmış ve daha sık görülmeye başlanmıştır. Aslında en büyük etken, insanın kendisinden kopmasını kolaylaştıran yeni teknolojilerin ne kadar erişilebilir olduğudur.
“Kendilerini seven insanlar başkalarına zarar vermez. Kendimizden ne kadar çok nefret edersek, başkalarının da o kadar acı çekmesini istiyoruz.”
– Dan Pearce
Bir çocuk zorbalığa maruz kaldığında, sonuçların ne olabileceğini asla bilemezsiniz. Bazen, bununla başa çıkmanın bir yolunu bulurlar. Başkaları için ise, duygusal açından ödün verecek kadar kendilerini etkilediği olur. Diğer durumlarda, sonuçları korkunç boyutlara ulaşacak kadar işler kötüye gider. Bu yüzden bir çocuğun zorbalığa uğradığını gösteren işaretlere dikkat etmek önemlidir. İşte bu işaretlerden beşi:
1. Açıklanamayan hastalık
Bir çocuk zorbalığa uğradığında, ilk olarak, fiziksel belirtiler sergileyebilir. Bunlar, genelleştirilmiş sorunlar olma eğilimindedirler. En yaygın olanları baş ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesidir. Ayrıca, çocuğun iştahını kaybetmeleri veya yeme alışkanlığını değiştirmesi çok yaygındır. Daha önce sevdikleri bir şeyi yemeyi reddedebilirler. Ayrıca sık sık ya da uyku problemleri de yaşamaya başlarlar.
2. İçine kapanmak ve huzursuz olmak
Davranışsal değişiklikler, bir çocuğun zorbalığa maruz kaldığını gösteren işaretlerdir. Neredeyse her zaman içine kapanık bir şekilde hareket ederler. Düşünceli, sessiz ve üzgün görünürler. Ancak, kendilerine nasıl oldukları sorulduğunda ise, iyi deyip geçiştirirler, sanki her şey yolundaymış gibi.
Ek olarak, büyük olasılıkla, daha sık bir biçimde, kötü bir ruh hali içinde, huzursuz ve hoşgörüsüz bir hale gelirler. Kendilerini, sözlü veya sözsüz cevap vermek gibi pasif-agresif olarak ifade ederler, . Her zaman sinirlenmiş veya tahrip edilmiş gibi.
3. Düşük akademik performans
Okuldaki notlar genellikle bir çocuğun zorbalığa maruz kalması durumunda kendini belli edecektir. Normalde çocuk aklı bir karış havada gibi yaşar. Ev ödevlerini yapmayı unutur, öğretmenin talimatlarını yanlış anlar ya da sadece ev ödevi yapmak istemez.
Zorbaya maruz kalmış bir çocuk zihinsel yetileri yok gibidir ve bir şeyleri takip etme becerisi de gösteremez. Dikkatsiz davranmaya meyillidirler, bazen sınıfta verilen açıklamaları anlamadıklarını söylerler. Ayrıca, okula gitmek yerine ve mazeretler uydurarak evde kalmaya çalışmak gibi hal ve tutumlar oldukça yaygındır.
4. Kendilerini herkesten ayırmak
Bir çocuk zorbalığa uğradığı zaman, kendini herkesten uzaklaştırır. Artık ders dışı etkinlikler yapmak istemez. Evde daha fazla kalmak isteyip, arkadaşlarıyla takılmak ya da onlarla oynamak gibi bir zevki artık hiç olmaz. Çocuk okul saatleri içinde okulda olabilir, ancak zil çaldıktan sonra bir dakika bile sınıfta duramaz.
Günler geçtikçe, arkadaşları da, bu çocukları aramayı bırakır. Çocuk, video oyunları gibi kişisel aktivitelere yönelip, bilgisayarda başında çok fazla zaman geçirebilir.
5. Morluklar
Son olarak, çocuk zaman zaman vücutlarında fiziksel olarak kötü muamele gördüklerine dair işaretlerle eve gelebilirler. Örneğin, kollarında ya da boynunda morarıklar veya çizikler olabilir. Ancak, bir çocuğa zorbalık yapılıyorsa, her zaman dayak yiyeceği anlamına gelmez. Bazen diğer çocuklar “sadece” onları taciz eder ve onlarla dalga geçmek ya da onlara gülmek için uğraşır da dururlar.
Çocuk muhtemelen kendisine ne olduğu ile ilgili konuşmayı reddeder. Onu sorgulama konusunda ısrar ederseniz, ters teper. Buna rağmen, bir çocuğun taciz edildiğinden şüphelendiğinizde, sizi kendinden uzaklaştırmasına izin vermeyin. Israr etmeden, onları çok bunaltmadan, sakin bir biçimde duruma el atın.
Eğer çocuğunuz bu durumu size söylemezse, bunun nedeni durumla başa çıkma becerinize güvenmediği için de olabilir. Belki de onlara ders vereceğinizden korkar veya okulda bir şeyleri daha da kötüleştirecek bir problem olmanızdan çekinir. Yani yapılacak ilk şey, size olan güvenlerini arttırmaya çalışmak olmalıdır. Sonra onları desteklemek için yanlarında olduğunuzu göstererek, bir şeylerin değişeceğini ima eden hareketlerde bulunun.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.