Sylvain Timsit'in On Medya Manipülasyon Stratejisi
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Medya kamuoyunu şekillendirebilir. Haber medyası, toplumsal hareketlerin yaratılmasına veya yok edilmesine, finansal krizlerin gizlenmesine ve hatta ideolojik eğilimlerin alevlerinin körüklenmesine yardımcı olmuştur. Medyanın etkisi konusunda birçok farklı çalışma ve teori bulunmaktadır. Medya manipülasyon stratejileri olarak bilinen bu teorilerden birinin yaratıcısı Fransız yazar Sylvain Timsit’tir.
İnsanlar genellikle bu fikir için yanlışlıkla Noam Chomsky’ye atıfta bulunur, ancak orijinal yazar Timsit’tir. Niyeti, medyanın, halkı gerçekten önemli olan şeylerden uzaklaştırmak için psikososyal araçları nasıl kullandığını göstermekti. Medya, gerçek sorunları küçümseyerek kamuoyunu manipüle eder. Bunun amacı toplumu daha itaatkar ve daha az eleştirel kılmaktır.
On medya manipülasyon stratejisi
1. Dikkat dağıtma stratejisi
Bu, medya manipülasyonunun en temel unsurlarından biridir. Dikkatin dağılması, medyanın halkın dikkatini önemli konulardan uzaklaştırmaya çalışmasıdır.
Medya, siyaset, kültür, ekonomi veya sosyal meselelerle ilgili temel sorularla ilgilenmemeleri için, kamuoyunu sürekli dikkat dağıtıcı ve yüzeysel şeyler hakkında bilgi bombardımanına tutar. Buradaki fikir, insanların bakışlarını gerçek sorunlardan uzak tutmak ve onları gerçekten önemli olmayan şeylere çekmektir. Bu şekilde, halk önemsiz şeylere odaklanacak ve düşünmek için yeri veya zamanı olmayacaktır.
2. Sorunlar yaratın, ardından çözümler sunun
Bu strateji, halkın belirli bir şekilde tepki vermesini ve ardından hükumetin en başından beri dayatmak istediği bir “çözüm”ü kabul etmesini, hatta istemesini sağlayacak bir sorun yaratmaktan ibarettir. Halkın işçi haklarının ihlalini veya iş güvenliğinin azalmasını “gerekli kötülükler” olarak kabul etmesi için ekonomik bir kriz yaratmak bunun bir örneğidir. Başka bir örnek, insanların daha baskıcı politikalar talep etmesi için kentsel şiddetin gerçekleşmesine veya yoğunlaşmasına izin vermektir.
3. Kademeli strateji
Buradaki amaç, bir anda sunulduklarında kabul edilemez görünen önlemleri yavaş yavaş uygulamaya sokarak halka kabul ettirmektir. Bu, birkaç yıl boyunca bile olabilir. Bazı insanlar, 1980’lerde ve 1990’larda neoliberalizm gibi radikal sosyoekonomik stratejilerin bu şekilde empoze edildiğine inanıyor. Yavaş ama emin adımlarla, giderek daha fazla endüstri özelleştirildi ve iş güvenliği azaldı.
4. Erteleme
İnsanların popüler olmayan bir fikri kabul etmesini sağlamanın bir başka yolu, onu acı verici ama gelecekte olacak gerekli bir şeymiş gibi sunmaktır. İnsanlar için gelecekteki bir fedakarlığı kabul etmek, anlık bir fedakarlıktan çok daha kolaydır çünkü burada ve şimdi etkilenmeyeceklerdir. Bu, kitlelere değişim fikrine alışmaları ve zamanı geldiğinde isteksizce kabul etmeleri için daha fazla zaman verir.
5. Halka küçültücü şekilde hitap etmek
Çoğu propaganda, çocukça konuşma biçimleri, argümanlar, karakterler ve tonlamalar kullanır. Sanki izleyiciler yeterince olgun değilmiş ya da belirli fikirleri anlama yeteneğine sahip değilmiş gibi bir hava yaratılır. Bu şekilde medya halkı aldatmaya çalıştığında izleyici daha da çocukça bir tepki verebilir.
6. İnsanların duygularına hitap etmek
İnsanların duygusal yönlerini tetiklemek, onları durumları rasyonel olarak analiz etmekten caydırmak için klasik bir stratejidir. Ayrıca, insanların duygularına hitap etmek, genellikle arzu veya korkuya dayalı olan içgüdüsel davranışlarını manipüle etmektir.
7. İnsanları karanlıkta tutmak
Başka bir medya manipülasyon stratejisi, halkın onları kontrol etmek için kullanılan teknolojiyi anlama yeteneğinden yoksun olmasını sağlamaktır. Bunun için gücü elinde bulunduranlar eğitimde, burslarda, yüksek maliyetli yüksek lisanslarda, zorlu kariyer yollarında ve benzerlerinde bütçe kesintileri yapabilirler.
8. Halkın sıradanlığı kabul etmesini sağlamak
Buradaki fikir, eğitimsiz, entelektüel olmayan bir insan olmanın iyi olduğu inancını teşvik etmektir. Bunun birçok örneğini televizyon programlarında görebilirsiniz.
9. Kendini suçlama hissini güçlendirmek
Bu strateji, bireyleri, talihsizlikleri için suçlanacak tek kişinin kendileri olduğuna inandırmaktan ibarettir. İşlerinin kötü gitmesinin nedeni zeki olmamaları, çok fazla becerileri olmaması veya yeterince sıkı çalışmamalarıdır. Bu sayede insanlar sisteme başkaldırmak yerine kendilerini suçlayacaklardır.
10. Bireyleri kendilerini tanıdıklarından daha iyi tanımak
Bu son strateji, yetkililerin bireyleri kendilerinden daha iyi tanımalarını sağlayan bir sistem geliştirmeye dayanmaktadır. Bu biyoloji, sinirbilim ve psikoloji kullanılarak başarılabilir. Bu strateji kitleleri kontrol etmede çok etkilidir.
Sonuç olarak, bu medya manipülasyon stratejilerini bilmek, medyanın bizi ne kadar etkilemesine izin vereceğimize veya onları fark ettiğimizde nasıl tepki vereceğimize karar vermemizi sağlayacaktır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.