Sosyal Girişimcilik Hakkında Her Şey
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Sosyal girişimcilik, sürekli değişen ekosistemimizi şekillendirmeye devam eden teknolojik ilerlemelerle körüklenmektedir. Bu yeni bağlamda, daha önce öncelik olmayan beceriler artık toplumumuzda temel önemdedir. Böylece kuruluşlar, şirketler, medya ve hatta erkekler ve kızlar ortaya çıkıyor ve daha adil bir dünyaya doğru ilerlemenin yeni bir yolunu benimsiyorlar.
Bu yüzden, kapitalist şirketlerin iş modelini takip eden, ancak temel bir sosyal sorunu çözme amacı olan bir kavram olan sosyal girişimcilik ortaya çıktı.
Bu konudan yola çıkarak, sosyal girişimciliğin anahtarlarından bahsedeceğiz, çünkü bu anahtarlar bu kavramın neden mevcut sistemde köklendiğini açıklıyor.
Sosyal girişimcilik nedir?
Bir sosyal girişimci, sosyal değer üreten bir projeye sahip bir kişidir. Bu, bir şirket aracılığıyla, netivede topluma fayda sağlayan stratejileri kullanan bir kişidir.
Dolayısıyla, bir sosyal girişimcinin nihai hedefi mal ve hizmet satışı yoluyla daha adil bir toplum yaratmaktır. Böylece, sosyal girişimcilerin artık sosyal programların finansmanında, eğitim araçlarının tasarlanmasında ve sağlık yönetiminin geliştirilmesinde çalıştıklarını gözlemliyoruz.
Hatta 11 milyondan fazla vatandaş sadece Avrupa Birliğinde sosyal girişimcilikle ilgili işlerde çalışıyor. Bu, bölgedeki toplam istihdamın %6’sını temsil etmektedir.
“Bir sesim var, sessiz kalamam.”– Nurudeen Ushawu
Sosyal girişimciliğin önemi
İlk bakışta, sadece bir sosyal problemin çözümünün kar amaçlı herhangi bir şirketin temel hedefi olduğu düşünülmesi ütopik görünebilir. Yine de, sosyal girişimciliğin kar amacı gütmeyen bir kuruluşla aynı olmadığını unutmayın. Bunun yerine, bu tür bir işletme ürettiği faydalar sayesinde varlığını sürdürür. Her durumda, sosyal girişimciler faaliyetlerini finansal kârın ötesine odaklamaktadır.
Gördüğünüz gibi, önemi toplumun giderek daha sürdürülebilir bir dünyaya yönelmekle ilgilendiği gerçeğinde yatmaktadır. Forética’nın 2015 raporuna göre, tüketicilerin %50’si ürünleri etik değerlerine göre seçtiklerini söylüyor.
Tüketici giderek daha talepkâr hale geliyor ve şirketler bu ihtiyaçlarına adapte olmak zorundalar. Bu nedenle, sosyal girişimcilik mevcut iş modelinde önemli bir rol oynamaktadır.
Faydaları ve bir trend haline gelişi
Sosyal bir projenin hayatını anlamak söz konusu olduğunda, içinde bulunduğu pazar mevkini dikkate almalısınız. Aşağıdaki faktörler sosyal girişimciliği motive eden nedenleri açıklamaktadır:
- Mevcut krizlere cevap verme ihtiyacı ve kemer sıkma politikaları ile yüzleşme. Tüketiciler, mevcut iş modelinin başarısız olmasından sonra işletmenin insan ihtiyaçlarına uygun olmadığını hissetmeye başladı. Kamu yararını gözetmediğini hissetmeye başladılar.
- Bu tür organizasyonların tanıtımını teşvik eden etkili yayınların ortaya çıkması toplumsal değerlerin yayılmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca, geleneksel şirketlerde sosyal girişimcilik için elverişli bir iklim yarattılar.
- Sosyal girişimcilikte kursların, rehberlerin ve üniversite derecelerinin ortaya çıkması, gelecekte, sosyal değerleri olan girişimcileri yetiştirmiş ve eğitmiştir.
- Teknolojik yenilik, yeni iş modellerinin oluşturulmasını basitleştirdi ve insanların yaşamlarını iyileştirmek için yeni olanaklar yarattı.
- Satın alım gücünün farkında olan ve etik değerlerini takip eden “sorumlu tüketicilerin” ağırlığı. Bu insanlar sosyal değeri olan bir ürün için daha fazla para ödemeye hazırlar. Böylece, dünya çapında, tüketicilerin %46’sı sosyal fayda sağlayan programlara bağlı ürünler için daha fazla ödeme yapıyorlar.
Sonuç
Böylece, mevcut sistemi analiz ettikten sonra, sosyal girişimciliğin anahtarının bir şirketin başarısını ve faydasını yeniden tanımlama yolunda olduğunu görebilirsiniz. Bugün, her iki kavram da genellikle bir çeşit sosyal sorumluluk, hayırseverlik ve dönüşümle bağlantılı görünmektedir.
Sonuçta bir şirketin geleceği, müşterileri, çalışanları ve tedarikçileriyle sorumlu davranmalarına bağlıdır. Dolayısıyla, sosyal sorunların çözümüne öncelik vermek ve uzlaştırmak için çaba sarf eden şirketlerin işletmeleri için başka tür getiriler elde etmek amacıyla çekiciliğine de bağlıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Emprendepyme, https://www.emprendepyme.net/diferencia-entre-rsc-y-empresas-socialmente-responsables.html
- Socialeneterprise, https://socialenterprise.es/emprendimiento-social/
- Womenalia, https://www.womenalia.com/es/hoy-en-womenalia/135-actualidad/1689-el-emprendimiento-social-como-modelo-negociohttps://spain.ashoka.org/sobreashoka/
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.