Sosyal Ağlar Benlik Saygımızı Nasıl Etkiler?
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Günümüzde hayatımızın anlarını her gün internette paylaşıyoruz. Karşılığında “beğeni” almayı umarak fotoğraf, video ve düşüncelerimizi paylaşıyoruz. Peki bunun amacı ne? Hayatımızın heyecan verici olduğunu hissetmek için çok sık görmediğimiz insanların onayına ihtiyacımız var mı? Aslında, sosyal ağlar benlik saygımızı birçok yönden etkiler.
Ve bu yalnızca bir gönderide aldığımız etkileşimlerin sayısına bağlı değildir. Bunun tam olarak farkında olmasak da, yeni teknolojilerin yarattığı özgüven problemlerinden kaçınmak için hesaba katmamız gereken daha çok faktör var.
Sosyal medya paylaşımları özgüvenimizi nasıl etkiler?
Birçok kişi sosyal medyada markaları, dergileri veya “influencer” olarak bilinen internet ünlülerini takip eder. Bu hesapların paylaşımları, normal insanların paylaştığı günlük gönderilerden daha çok reklamlara benzer. Aslında normalde bu gönderilerin amacı belirli bir ürünün reklamını yapmaktır.
“Sosyal pazarlama aracıları ortadan kaldırarak markalara müşterileriyle doğrudan ilişki kurma konusunda eşsiz bir fırsat sunuyor.”
– Bryan Wiener
Bu nedenle, telefonlarımızda sürekli olarak kim olmamız gerektiğine veya nasıl yaşamamız gerektiğine dair gerçekçi olmayan görüntüler görüyoruz. Bu görüntüler bize gerçekçi olmayan güzellik ve yaşam tarzı klişelerini gösteriyor. Bu, büyük rahatsızlığa yol açabilir ve hatta benlik saygımızı etkileyebilir.
Gerçekliğimizin “olmamız gereken” ve “görünmemiz gereken” ile uyuşmadığını gördüğümüzde, içsel çatışmalar ortaya çıkar. Bu paylaşımları gördüğümüzde gerçekçi olmayan ve ulaşılması zor hedefler ve hayaller kurarız. Sonuç olarak, istediğimizi alamazsak, benlik saygımız etkilenir.
Sosyal ağlarda takip ettiğimiz insanların yaşadığını gördüğümüz hayatlar sıradan insanlar için zordur. Örneğin onlar kadar seyahat edecek, aynı yerlerde yemek yiyebilecek, aynı evlerde yaşayacak kadar paramız olmayabilir. Ancak bu, hayatımızın onlarınkinden daha kötü olduğu anlamına gelmez, sadece farklı olduğu anlamına gelir.
Sosyal ağlar ve öz imaj
Sosyal ağlar yalnızca kendimiz için belirlediğimiz hedefleri etkilemez, hayatımızın en çok etkilediği yönü de bu değildir. Sosyal ağlar öz imajımızı büyük ölçüde etkileyebilir. Örneğin, sosyal medyada sunulan kadın imajı, aşırı inceliği tercih etme eğilimindedir.
Genel olarak herkesin istediği benlik imajı, sosyal medyadaki influencer ve markaların yansıttığı temsile çok yakındır. Sosyal ağlarda çok fazla zaman harcarsak bu gönderiler özgüvenimizi daha da fazla etkiler.
Ancak bu durum sadece kadınları etkilemiyor. Bahsettiklerimizin dışında, 2007 yılında Aparicio Martínez ve grubunun yaptığı araştırma, erkeklerin sosyal medyada gördükleri kaslı erkeklere benzemek istediklerini ortaya çıkardı. Bununla birlikte, iki cinsiyet arasındaki fark, erkeklerin bu güzellik standardını yerine getirmekle daha az ilgilenmesidir.
Tabii ki, bunun herkesin başına gelmediğini unutmamalıyız. Aynı şekilde, iyi bir benlik saygısına sahip olmak, yukarıda bahsettiğimiz her şeye karşı koruyucu bir engeldir ve optimal psikolojik esenliği korumamıza yardımcı olacaktır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.