Sinirli İnsanlar: Bir İletişim Çeşidi Olarak Öfke
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Sinirli insanlar öfkeye bağımlı kişilerdir. Masaya vururlar, kapıyı çarparlar, bağırırlar ve hatta sinir krizi geçirirler… Bu insanlar seslerini yükseltmeden nasıl iletişim kucaklarını bilemezler ve sinirlerine hakim olamazlar. Ancak, bu zor davranışların ardında genellikle öfkeyi bir savunma mekanizması olarak kullanan zayıf bir insan gizlenir.
Hepimizin hayatta en az 1-2 defa öfkesini kontrol edemediği zamanlar olmuştur. Öfkemiz bizi ele geçirdiğinde bazen kendimize hakim olamayız, en uygunsuz ve en mantıksız şekilde içimizdekileri dışa vururuz. Fakat yaşadığımız bu kötü deneyimler, aslında bizler için faydalı bir ders niteliğindedir. İstesek de istemesek de, duygusal olgunluğumuzun sınandığı bu tür karmaşık durumları ele alırken öfkeli bir tutumun ne kadar önemli olduğunu öğreniriz.
Sinirli bir kişi, dünyayı öfke ile ilişkilendirmeyi öğrenmiştir, ve istediği şeyleri elde edebilmek için öfkesini kullanır.
Öte yandan, dikkate alınması gereken önemli bir konu var. Günümüzde hala, öfke duygusunu gerçekten anlayamıyoruz. Bu konuda, duygusal dengemizi ve sağlığımızı korumak için günlük hayatımızda sinirli insanlardan uzak durmamız gerektiğini söyleyebiliriz.
Her zaman için en önemli şey sorunun kaynağını anlamaktır. Eğer konuya psikolojik açıdan bakarsak, öfkeli bir çocuğun, ailedeki en sinirli bireyin, ya da sürekli olarak öfkelenen bir patronun ardında normal şekilde iletişim kurmayı bilmeyen bir insan olduğunu anlayabiliriz. Kendileriyle savaşan, ne yapacağını ya da tüm bu öfke ve olumsuzlukların nereden geldiğini bilmeyen bir insan.
Sinirli İnsanlar: Neden bu şekilde davranıyorlar?
Fransızların bu pasif-agresif davranış türü için yani öfkeyi bir iletişim aracı olarak kullanmaya yönelik çok iyi bir sözü vardır:“Sous-entendu.” Bu ifade üstü kapalı, imalı söz anlamına gelir. Peki, bir kurdun derisinin altında yatan ve yoğun hislerini yıkıcı bir şekilde kullanmasını sağlayan şey nedir? Cevap çok basit: yaralı bir kurt.
Hadi şimdi, sinirli insanların bu şekilde davranmasına neden olan karakteristik özelliklerine göz atalım.
- Aşırı korku. Sürekli sinirli olan insanların çoğunun birçok korkusu vardır. Küçüklüklerinden beri en ufak şeyden bile etkilenen bu insanlar, herhangi bir uyarana karşı büyük bir korku ve panikle tepki gösterirler. Yetişkinlik çağında da, kontrollerinden çıkan her şeye öfkelenmeye devam ederler. Öfkeleri her şeye ve herkese karşı kullandıkları bir savunma mekanizmasından başka bir şey değildir.
- Tüm olumsuz duygulara tepki olarak öfke. Sinirli bir yapıya sahip bir kişi hissettiği şeyin üzüntü, hayal kırıklığı, korku, huzursuzluk, şaşkınlık ya da utanç olduğu ayrımını yapamaz. Bütün bu duyguları aynı şekilde algılar: öfke.
- Öfke zamanla birikmiş bir sorundur. Hiç bir şeye bağlanamayan, ya da anlaşılamayan ve çözülemeyen duygular birikir. Genellikle, sinirli insanlar içlerinde yıllar boyunca saklanan hayal kırıklıklarını taşırlar. Bu nedenle, en ufak bir sorun bile içlerindeki birikmiş öfkeyi tetiklemeye yeterlidir.
- Öfke ve paranoya. Öfke ve paranoya arasında önemli olduğu kadar sorunlu olan bir ilişki vardır. Sinirli insanlar anlam veremedikleri şeylere öfke ve kibirle yaklaşırlar. Sinirli bir kişinin içinde git gide derinleşen bu öfke, paranoyak davranışların oluşmasına neden olur. Her şeyi tehdit olarak algılarlar, kimseye güvenmezler, ve tüm insanları onlara zarar vermeye ya da gülünç duruma düşürmeye çalıştığını düşünürler. Bu da oldukça zor durumların yaşanmasına neden olur.
Öfkenizi yönetmeyi nasıl öğrenebilirsiniz?
Sinirli insanların kaliteli bir yaşamı olmaz. Ve bu, objektif bir bakış açısıyla, görmezden gelmememiz gereken bir meseledir. Yapılan araştırmalara göre bu insanlar felç, kalp rahatsızlıkları, solunum ve bağışıklık sistemindeki rahatsızlıklar gibi birçok sağlık problemine daha eğilimli oluyor. Ayrıca öfke, sevdikleri insanlarla aralarının açılmasına sebebiyet verebiliyor.
Bu nedenle sinirli insanlar öfkeleri nedeniyle sevdiklerini kaybedebiliyorlar. Sürekli olarak bir şeylere veya birilerine kızgın olabilirler, fakat tüm olumsuz enerjilerini en az hak edenlere yansıtırlar: eşlerine ve çocuklarına… Öfkenin iletişim kurmanın kabul edilebilir bir yolu olmadığını anlayabilmeleri için bu insanlara yol gösterilmesi gerekir. Öfkelenmek yerine kendine güvenmek ve kararlı olmak sorunlarla daha iyi bir şekilde başa çıkılmasını sağlar.
Şimdi, öfkeyle başa çıkabilmek için bize yardımcı olabilecek bazı basit stratejilere göz atalım.
- İlk olarak, öfkenin ne olduğunu ve neden kaynaklandığını anlamamız gerekir. Öfke, beynimizin saldırılardan veya tehlikelerden kaçmak için verdiği bir tepkidir. Ve bu tamamen biyolojik ve fizyolojik bir dışavurumdur.
- İkinci adım, kendi duygularımızı tanımayı öğrenmek ve onları neyin tetiklediğini anlamaktır. Üzgün mü hissediyorum? Peki üzgün hissetmemin nedeni ne? Eğer utanıyorsam, bunun sebebi ne?
- Nefes alma teknikleri. Bedenimizi ve zihnimizi etkileyen öfkemizi kontrol altına almanın bir yolu, gerilen kaslarımıza ve hızla atan kalbimize konsantre olarak, yavaşlamalarına ve rahatlamalarına yardımcı olmak için kendimizi rahatlamayı, doğru şekilde nefes almayı öğrenmektir. Çünkü, sadece sakinleştiğimiz zaman daha iyi düşünebilir ve daha doğru tepki verebiliriz.
- Öfke yerine özgüven. Sinirli insanların bir amacı da özgüvenle iletişim kurmayı öğrenmek olmalıdır. Kendilerini savunmak için sert bir dil kullanmak yerine özgüvenle iletişim kurmalıdırlar.
Yazıyı bitirmeden önce, bahsetmek istediğimiz son bir şey var. Bazen sinirlerine hakim olamayan insanlar, sözlü şiddet uygulamakla yetinmez ve fiziksel şiddet uygulamaya başlar, ve bu sürekli tekrarlayan bir sorun haline gelir. Eğer siz de bir şiddet mağduruysanız, bu olaya müdahale etmekten çekinmeyin ve kendinizi korumak için önlemler alın.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.