Rahatlatıcı Müzik Dinlemenin 10 Faydası

Rahatlatıcı Müzik Dinlemenin 10 Faydası
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Belki kendi müzik listeleriniz vardır. Zihnini sakinleştirmeniz gerektiğinde bu müzikleri dinlersiniz. Müzik bizi son derece huzurlu hissettirebilir. Stresimizi hafifletmek ve fiziksel ağrıyı hafifletmek için serotonin üretir. Her zaman yanımızdadır.

Bu özellik bir tesadüf değil. Müziğin beynimizde büyük bir etkisi vardır ve rahatlatıcı müzikler bizi daha iyi hissettirir. Örneğin, 528 Hz frekansının vücudumuza faydası hakkında henüz deneysel olarak kanıtlanmamış bilinen bir teori var.

İlk olarak Gregoryen dualarında kullanılan bu frekansa Solfeggio frekansı denir. Şifalı olsun ya da olmasın, bildiğimiz şey, müziğin zihnimizde ve vücudumuzda değişiklikler yarattığıdır. Gelin rahatlatıcı müzik dinlemenin zihinimizi nasıl etkilediğine göz atalım.

dinlendirici müzik dinleyen adam

Müzik dinlemenin faydaları

Her üç ayda bir, APA (Amerikan Psikoloji Derneği) konuyla ilgili çalışmalara yer verilen bir müzikoloji dergisi yayınlıyor. Birçok deney, araştırma çalışması ve teorik çalışma, önceden sezdiğimiz şeyleri kanıtlamıştır: müzik, özellikle rahatlatıcı müzik, büyük bilişsel, duygusal ve nörobiyolojik yararlara sahiptir.

Bu olumlu özelliklerden bazılarına bakalım:

1. Stresi azaltır

“Dinlendirici müzik” ya da “Rahatlatıcı müzik” araması yaparsak, binlerce sonuç alırız. Peki ama rahatlatıcı müzik stresi gerçekten hafifletiyor mu? Cevap Evet. Esasen, Mindlab’de çalışan ve sinirbilim deneylerinde uzman bilim adamları birkaç yıl önce lginç bir sonuca varmışlardır.

“Hafif” şarkısının kalp hızını hafiflettiği, solunum ve beyin aktivitesinde çok etkili olduğunu söylediler. “Hafif” (Weightless) İngiliz grup Marconi Union’ın bir şarkısı.

2. Doğanın sesleri konsantrasyonumuzu geliştirir

Bir pencerede süzülen yağmur sesi, akan bir nehir, bir resifle okyanusun yorulmak bilmez çöküşü, bir balinanın şarkısı… Doğanın sesleri vücudumuzda belirli bir katartik etkiye sahiptir. Geldiğimiz yere geri dönüyor gibi hissederiz. Kendimize odaklanırız ve özgürleşiriz.

Son zamanlarda, BirdLife Focus Natura projesi, doğa ve hayvan sesleriyle rahatlatıcı müziğin, Dikkat EKsikliği Hiperaktivite Bozukluğu’ndan muzdarip çocuklarda konsantrasyon ve performansı artırdığını gösterdi.

3. Kişinin ağrı algısını azaltır

Ameliyattan sonra müzik dinlemeye başlamak, hastanın iyileşme sürecini hızlandırır. Aynı zamanda bu kritik zamanı biraz daha keyifli ve daha az stresli hale getirir. Bu olağanüstü bir sonuç, ayrıca Psychology Today dergisindeki bir makale, rahatlatıcı müziklerin bir kişinin acı hissini azalttığını, endorfin ürettiğini ve hatta bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğini açıklamaktadır.

çalışırken dinlenen kadın

4. Gece daha iyi uyumanıza yardımcı olur

Hepimiz bunu yapmışızdır. Yatağımıza uzanırız, ışıkları söndürür ve kendimizi huzurlu, sıcak ve harika bir dünyaya sokarız. Gece kulaklıklarla müzik dinlemeye başlamak, daha iyi uyumamıza yardımcı olur. Endişelerimizi ve kaygıları besleyen yorucu düşüncelerimizi serbest bırakmamıza yardımcı olur.

5. Beyin işleyişini geliştirir

Beynimiz müzik konusunda tutkuludur. Örneğin, erken yaşlardan itibaren bir enstrüman çalmanın beynimizin gelişmesine ve matematiksel performansı geliştirmesine yardımcı olduğunu biliyoruz. Rahatlatıcı müzik nöronlarımız için adeta bir vitamin gibidir.

Mekansal-zamansal yeteneklerimizi içeren akıl yürütme ve görevler için bizi optimal bir zihinsel duruma sokar. Aynı zamanda iki beyin yarıküremiz arasındaki bağlantı gelişir ve nöronlar arasındaki iletişimi hızlanır.

rahatlatıcı müzik ve beyin

6. Kalbiniz de rahatlatıcı müzikten faydalanır

Ameliyattan sonra rahatlatıcı müzik dinlemenin faydalarından daha önce bahsettik . Bunun bir nedeni de kalbimiz için faydalı olmasıdır. Tansiyonu ve kalp atışımızı düşürür. Nabzımız daha düzenli ve ritmik hale gelir, daha az aritmi görülür ve daha sakin hissederiz.

7. Daha fazla serotonin ve endorfin

Gerçekten sevdiğimiz iki hormon, endorfin ve serotonindir. Aynı zamanda nörotransmiterler olarak hareket ederler. Her birimizin müzik zevki farklı olsa da ve bazen enerjik şarkılar dinlemeyi daha çok istesek de, rahatlatıcı müziklerin beyinde sağladığı faydaları görmezden gelemeyiz.

Melodik armoniler, mükemmel frekanslar ve doğa sesleri serotonin ve endorfin salınımını tetikler. Bu yüzden gün içinde biraz müziksel mutluluk yaşamak için kendinize zaman ayırın.

“Müzik, insan var olduğundan beri var. Ama hayvanlar, atomlar ve yıldızlar da müzik yaratır.”

– Karlheinz Stockhausen

8. Daha dikkatli yemek yememize yardımcı olur

Bu sizi şaşırtabilir. Yemek yerken dinlendirici müzik dinlemek daha bilinçli, dengeli ve sağlıklı bir şekilde yememize yardımcı olabilir. Bu farkında olmakla ilgili. Daha yavaş yememize ve böylece doyduğumuzu daha erken fark etmemize yardımcı olur. Yiyecekleri daha yoğun olarak tadar ve yemek yemenin tadını tam olarak çıkarırız.

9. Meditasyon yapmanıza yardımcı olacaktır

Meditasyon yapmayı öğrenmek, özellikle sürekli meşgul biriyseniz, kolay değildir. Bazen meditasyon yaparak biraz rahatlamaya çalışırsınız ama olmaz. Yardımcı olabilecek bir şey, rahatlatıcı müziklerdir. Sakin bir yer bulun, rahat kıyafetler giyin ve kulaklık takıp kendinizi bırakın …

10. Ders çalışırken rahatlatıcı müzik

Rahatlatıcı müzik bilişsel süreçlerimizi optimize eder. Bilgilere daha iyi konsantre olup işlememize ve yeni bilgileri daha hızlı ve verimli bir şekilde muhafaza etmemize yardımcı olur. Dediğimiz gibi, beynimiz dengeli, harmonik müzikal uyarımı çok seviyor. Beynimizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilecek frekanslar vardır.

Bunu bir deneyin! Bir daha bir sınava gireceğiniz zaman dinlendirici müziğin büyüsünden yararlanın. Müzik psikolojisindeki uzmanların bize anlattıkları bir diğer ilginç şey de, bütün bu faydaları görmek için yalnızca günde 10 ila 14 dakika dinlendirici müzik dinlemenin faydalı olduğudur.

Bir iç huzur hissedeceksiniz, stresi daha iyi yönetecek ve daha fazla odaklanacaksınız. Rahatlatıcı müzik dinlemeye başlamak için daha fazla sebebe gerek var mı?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.