Logo image
Logo image

Meditasyon Daha Üretken Olmamızı Sağlar

3 dakika
Meditasyonun beynimiz ve dolayısıyla yaşam kalitemiz, fiziksel ve duygusal performansımız üzerinde büyük etkisi vardır.
Meditasyon Daha Üretken Olmamızı Sağlar
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Eva Maria Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Elbette bir noktada meditasyon yapmanın hem fiziksel hem de duygusal açıdan sağlığa birçok fayda sağladığını duymuş veya okumuşsunuzdur. Ancak meditasyonun daha üretken olmanıza, daha iyi performans göstermenize ve hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırmasına yardımcı olacak kadar çok fayda sağladığını duymamış olmanız da mümkündür.

Mevcut yaşam ritmi, telaş, stres ve gürültü, çok fazla gürültü ile kirlenmiştir. Ve bu kaotik panoramanın ortasında bizden iyi sonuçlar alınması ve büyük performans kapasitesi talep edilmektedir. Sorun, koşullar nedeniyle zihnimizin doygun hale gelmesidir. Hem işte hem de kişisel ve aile yaşantısında bizleri bekleyen bin bir görevimiz vardır. Başımıza gelen her şeyi dengeleyecek kilit noktayı nasıl bulabilirim? Çözüm meditasyondur. Konuyu daha detaylı alalım.

Zihni sakinleştirmek için meditasyon

Meditasyon, özellikle zihinsel boşluk veya farkındalıktır. Budizm’den esinlenen ve zihni şu anda, burada ve şimdi de, şu anda ne yaptığımıza odaklamaya çalışan bir uygulamadır. Amaç kendimizi beklentilere, endişelere ve suçluluğa zincirlemekten kaçınmak, her anın tadını çıkarmak ve bu şekilde geçmişle gelecek arasında zaman kaybetmemektir.

Some figure

Günümüzde özellikle iş dünyasında işe yarar faydaları nedeniyle yaygın olarak kabul gören bir uygulamadır. Örneğin, Apple, Google ve Nike gibi büyük şirketler, çalışanları için iş günü boyunca kısa meditasyon seansları sundukları odalara sahiptir. Verilerine göre hastalık nedeniyle alınan izinlerin sayısı %78 azalmıştır.

Dünyanın dört bir yanındaki üst düzey yöneticiler, faydalarını açıkça övmektedir. Bu kadar övgü alması hiç şaşırtıcı değildir: Farkındalığın pratik getirisi, onu iş tatmini, mantıklı düşünme ve duygusal esneklikle ilişkilendiren çalışmalarla desteklemektedir. Bunun yanında bize ne gibi bir faydası olduğunu başka bir perspektiften, işte veya kişisel düzeyde gözlemlememize izin veren bir sakinlik durumunu yaratır.

“Meditasyon yapın. Bu önemli bir uygulamadır. Tadına vardıktan sonra artık terk edilemez ve faydalı sonuçları hemen elde edilir.”

– Dalai Lama

Meditasyon daha üretken olmanıza yardımcı olur

Meditasyon daha üretken olmanıza yardımcı olur çünkü sizi stresten kurtarır ve olumsuz düşüncelerinizin yoğunluğunu azaltır. Bu şekilde zihniniz stres, baskı ve düşüncelere bağlı olmadan çalışabilir, daha etkili, konsantre ve sakin çalışabilir.

Meditasyon daha üretken olmanıza yardımcı olur çünkü sizi stresten kurtarır ve olumsuz düşüncelerinizin yoğunluğunu azaltır. Bu şekilde zihniniz stres, baskı ve düşüncelere bağlı olmadan daha etkili, konsantre ve sakin çalışabilir.

Diğer taraftan, yeni fikirler üretmekten sorumlu beynimizin sağ yarım küresi, düzenli meditasyon yaparsanız daha aktif çalışacak ve sonuç olarak işteki performansınız artacaktır. Yani, işe daha fazla odaklanacaksınız çünkü zihniniz başka düşüncelerde dağılmayacak veya kaybolmayacaktır. Dahası, kendinizi daha zinde ve daha az ağır hissetmenize yardımcı olacak ve bu da daha çevik çalışmanıza olanak sağlayacaktır.

Meditasyon, sorunları çözerken ve daha iyi fikirler fikirler üretmenize, daha yaratıcı olmanıza, yardımcı olur.

Sadece gözlerinizi kapatmanız, sessiz kalmanız ve dikkatinizi nefesinize odaklamanız, üretkenlik seviyenizi artırabilir, bu doğrudur. Tek yapmanız gereken kendinizi kontrol etmenizdir. Aslında, en şaşırtıcı noktası, bir şekilde gün boyunca ruh halinizi de olumlu yönde etkilemesidir.

“Durumlarınızı yönetmeyi öğrenin, herkesten daha yetenekli olabilirsiniz, ancak duygusal olarak duygularınızın sizi yenmesine izin verirseniz, hiçbir şey elde edemezsiniz.”

-Jordan Belfort-

Meditasyonun faydaları

Meditasyon yapmanın harika sakinleştirici, gevşetici ve stres giderici etkileri vardır. Bu nedenle, daha fazla üretkenlik sağlar. En önemli faydalarından bazıları şunlardır:

  • Yüksek enerji depolamamızı sağlar.
  • Gün boyunca büyük dozlarda enerji sağlar.
  • Beynin kan dolaşımını artırır.
  • Yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Daha iyi planlama yeteneğini kolaylaştırır.
  • Dikkat ve hafızaya odaklanmayı geliştirir
  • Yaratıcılığı artırır.

Gonzalo Hervás tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Ausiàs Cebolla ve Joaquim Soler, farkındalığın diğerlerinin yanı sıra gelişmiş dikkat kontrolü, daha fazla duygusal düzenleme veya öz farkındalığın dönüşümü gibi sayısız fayda sağladığını doğrulamaktadır.

Some figure

Tüm bu olumlu özelliklerine rağmen, bu tür bir uygulamayı reddeden veya faydalarından bahsedildiğinde inançsızlık gösteren çok sayıda insan vardır. Ortaya çıkan sorunlardan biri, birçok kişinin hareketleri zor bulduğu için ilk denedikleri anda meditasyon uygulamasından vazgeçmeleridir. Hareketlerin zor olduğu bir gerçektir. Shakti Gawain, ve haklı olarak, meditasyon yapan herhangi birinin, daha derin, daha akıllı ve daha sezgisel zihnimizle bağlantı kurmak için “zihinsel konuşmamızı” susturmanın ne kadar zor olduğunu bildiğini söyler.

İyi haber, başarısız olmanın sorun olmamasıdır. Hareketler yavaş yavaş kolaylaşır. Meditasyon sırasında irade gücünüz arttıkça, hayatınızın diğer yönlerindeki faydaları da artar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Capdet, P. P. A. (1998). La utilidad de la meditación como modalidad terapéutica. Rev Cubana Med Gen Integr14(3), 250-255.
  • Gutiérrez, G. S. (2011). Meditación, mindfulness y sus efectos biopsicosociales. Revisión de literatura. Revista electrónica de psicología Iztacala14(2), 26-32.
  • Harrison, E. (2008). Aprenda a meditar: más de 20 ejercicios sencillos para tener paz, salud y claridad mental. Editorial AMAT.

 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.