Mantraları Tekrar Etmen Zihninizi Sakinleştirir

Mantraları Tekrar Etmen Zihninizi Sakinleştirir
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Eva Maria Rodríguez

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Sizi hayal kırıklığına uğratan veya dikkatinizi dağıtan düşünceleri susturmayı istediniz mi hiç? Mantraları tekrarlamanın, zihni berraklaştırma gücü olduğuna dair bir bilginiz var mı? Bu seslerden, sözcüklerden veya kelime öbeklerinden birini seslendirdikten sonra neler olacağını hiç gördünüz mü? İster inanın ister inanmayın, güven ve saygı ile okunan veya söylenen herhangi bir mantra, zihni sakinleştirebilir.

“Mantra”, “zihnin aracı” anlamına gelen Sanskritçe bir kelimedir. Bunlar tekrarlanan kelimeler, deyimler veya kısa seslerdir. Onları bir rahatlama ya da meditasyon şekli olarak kullanabiliriz. Popüler Om veya onun gibi sözler ve daha uzun ifadeler kadar basit sesler olabilirler.

Mantralar manevi bir formül olarak çalışır. Sürekli olarak tekrarlandığında, bilinci değiştirmeye ve enerji merkezlerimizi aktive etme yetenekleri vardır. Bu, derin bir konsantrasyon seviyesine ulaşmamızı sağlar.

Mantraları tekrarlamak zihni nasıl sakinleştirebilir?

Farklı çalışmalar mantraların yararları üzerine odaklanmıştır. Örneğin, Beyin ve Davranış dergisi, yeni çalışmalarında, bir kelimeyi sessizce tekrarlamanın, zihninizin sürekli olarak farklı şeyler hakkında düşünen kısmını yatıştırdığını bulmuştur.

havuz başı meditasyon yapan kadın

Meditasyonun beyni değiştirebileceği bilinse de, bilim adamları, basit bir kelimeyi, cümleyi veya sesi tekrarladığımız zaman meydana gelenleri hala çözebilmiş değillerdir. Bu çalışma da, meditasyona yeni başlayanların sessizlik içinde tek bir kelimeyi tekrarlamaya çalıştıkları zaman, serebral kan akımını gözlemlemek için fonksiyonel manyetik rezonans kullanmıştır.

Özellikle sinir ağında varsayılan görüntüler, sessiz tekrarlama sırasında beyindeki aktivitede (ya da aktivite eksikliğinde) genel bir azalma gösterdi. Bu ağ, kendi kendine düşünmeden ve kendi kendini kontrol etmekten sorumludur. Başka bir deyişle, seslerin basit tekrarı iç düşüncelerimizi gerçekten sakinleştiriyor gibi görünüyor.

Beynimizin varsayılan sinir ağı, yalnız olduğumuz zaman sahip olduğumuz düşüncelerden sorumludur ve o anda kimse bizi rahatsız etmemektedir. O anlarda akıl meşgul olsa da hiçbir şey yapmıyormuş gibi hissediyoruz. Varsayılan sinir ağı, akılda gezinmeyi, geçmişi düşünmeyi, geleceğini merak etmeyi ve başkalarının bizi düşündüklerini hayal etmeyi sağlar.

Böylelikle, basit mantraları tekrarlamak, bu gelip giden düşünceler ağını reddedebilir. Bu da, mantraların sakinleştirici etkisini açıklayabilir.

Mantra ‘Om’ ile bir test yapın

Om hecesi, tüm hecelerin veya mantralarının anası olarak kabul edilir. Bu mantra tipinin bir ağaç tohumu gibi yaratıcı güç ve ilkel enerji içerdiğine inanılmaktadır.

Bir yoga dizisinin başlangıcında ve sonunda veya bir nefes, rahatlama veya meditasyon seansında, zihninizi rahatlatmak ve sakinleştirmek için pratik yapın. Ne olacağını görmek için daha fazla mantra bile ekleyebilirsiniz.

  • Rahat bir pozisyonda oturun. Örneğin, meditasyon pozisyonunu kullanın (koltuk meditasyon pozisyonu dahil).
  • Burun deliklerinden derin nefes alın.
  • Gözlerinizi kapat.
  • Heceyi telaffuz etmeye başla.

Om aşağıdaki seslere sahiptir: A + O + M

  • A: ağzınızı açın. Sesi ağzın arkasına sürün ve hava akışını kaşlarınızın arasındaki bir noktaya yönlendirin. Sesinizi nefesinize bırakmaya devam edin. Ses çıkarmaktan korkmayın. Titreşimleri ağzınızda ve boğazınızda hissetmelisiniz.
  • O: ses ve solunum tüm göğsünüzde ve vücudunuzda rezonansa ve yayılmaya devam etmelidir.
  • M: nefesinizin sonuna geldiğinizde dilinizi ağzınızın çatısına yerleştirin. Bitirdikten sonra, hafif bir son burun sesi olmalı.
om sembolü

Daha önce de söylediğimiz gibi, mantralar, endişe ve huzursuzluk düşüncelerimizden kurtularak aklımızdaki kontrolü sağlamamıza yardımcı olabilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.