Kendine Yeterlilik: Kabiliyetli Hissetmenin Gücü
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Kendiniz için belirlediğiniz tüm hedeflere ulaşabileceğinizi düşünüyor musunuz? Belki kendi şirketinizi kurmaya veya yeni bir dil öğrenmeye karar verdiniz. Bu şeylere ulaşmak için kabiliyetiniz hakkında şüpheleriniz olabilir. Bu şüpheleriniz varsa, bu durum kendine yeterlilik konusunda bir eksikliğiniz veya zayıflığınız olduğunun bir göstergesi olabilir. Bu sorunu yaşıyorsanız, gerçekte istediğiniz şeyleri elde etmeniz sizin için mümkün değildir.
Kendine yeterlilik kavramının mükemmel bir örneği Obama’nın başkanlık kampanyası sırasındaki konuşmasıydı. Ünlü sloganı “Evet yapabiliriz!” den bahsediyoruz. Bu olumlu ve motive edici bir mesajdır. Bunu mantramıza dönüştürürsek, her ne kadar büyük veya imkansız görünse de, hedeflerimizi gerçekleştirmenin mümkün olduğunu görürüz. Tek yapmamız gereken kabiliyetli olduğumuza inanmak. Bu, yeteneklerimize güvenmemiz gerektiği ve zorluklarla başarıyla başa çıkabileceğimizi bilmemiz gerektiği anlamına gelir.
“Kendine güvenmek başarıyı garanti etmez, fakat kendine güvenmemek başarısızlığı garanti eder.”
– Albert Bandura
Psikolog Albert Bandura bu kavrama çok ilgi duyuyordu. Bu psikolog, bir kişinin davranışlarını etkileyen belirli değişkenler olduğunu öne süren bir teori geliştirdi. Bu değişkenler ayrıca kendine yeterlilik duygusuyla da ilgilidir. Değişkenlerden biri, tam olarak konunun yeteneklerine güvenme veya bir hedefe ulaşabileceğine inanma derecesiyle ilgilidir.
Ancak, inanmak her zaman kabul görmüş veya yetenekli hissetmek için yeterli değildir. Bu nedenle kendimize yeterliliğimizi artırmaya yardımcı olabilecek üç önemli konuya değineceğiz. Her birine yeterli zaman ayırarak, yapmayı hedeflediğimiz şeyleri başarabiliriz.
Gerçekçi olun
Hayatımızdaki her şeyin mükemmel, hatta iyi bile olması imkansızdır. Ayrıca elde etmek için çaba sarfetmemiz gereken birçok şey var. Elbette, bu çoğu durumda hedeflerimize ulaşamayacağımız anlamına gelmez. Bu, üzerinde çalışmamız gereken şeyi keşfetmemiz gerektiği anlamına gelir. Amaçlarımıza ulaşmak için zamanımızı harcayacak yeni beceriler bulabiliriz.
Bunun için kendimizi tarafsız bir şekilde görmek zorundayız. Hedefimizle aramızda duran şeyin ne olduğunu bilmek zorundayız. Bizim lehimize çalışan neler vardır? Bize karşı çalışan ve odaklanabileceğimiz bir şey var mı? Önemli olan pes etmemektir. İlk önce, analiz etmemiz, planlamamız ve düşünmemiz gerekir. Hayallerimizin çoğunu çaba ve şevk ile başarabiliriz.
Öte yandan, hedeflerimizin gerçekten ulaşılabilir olduğunu değerlendirmek ve sağlamak zorundayız. Bundan emin olduktan sonra, kendimize her değerli başarının zaman alacağını hatırlatmamız gerekiyor. Asla girişimde bulunmadığımız alanlarda bir gece içerisinde deneyim kazanmayacağız. Ancak geriye dönüp baktığımızda, ne kadar ilerlediğimizi anlayacağız.
Yavaş yavaş ama emin bir şekilde
Kırılgan bir kendine yeterlilik, acelecilikten kaynaklanır ve istediklerimizi elde etmek için iç güdüsel bir girişimde aceleyle ortaya çıkar. Deneyimlerin kısa vadede değil uzun vadede oluşturulması amaçlanmıştır. Nasıl bekleyeceğimizi bilmemek ve bir şeyleri aceleyle yapmak doğrudan başarısızlığa yol açacaktır. İnsanlar istedikleri her şeyi istedikleri anda almak için anlık tatmin arayışına girerler. Birisinin istediğini almak için aylar veya yıllar beklemesi nadirdir.
Başarı sebat üzerine kuruludur. Bir şeyler yapmak için azmetmek, ani değişikliklerden çok daha iyidir. Azim sayesinde kendimize yeterliliğimizi geliştirebilir ve artırabiliriz. Hedeflerimize kendine yeterlilik olmaksızın ulaşmak oldukça zordur.
Hızlıca hareket ettiğimizde, sıfırdan başlamamız gerekebilir.
Bir kaya tırmanışı grubunda olduğumuzu düşünelim. Eğer zirveye çıkmak için acele edersek, nasıl ilerlememiz gerektiğine dair bir strateji geliştirmeye zaman ayıramayacağız. Düşebiliriz çünkü bir plan oluşturmadık. İstediğimiz kadar hızlı ilerleyemediğimiz için sinirimize yenik düşebiliriz. Ancak, hedefe hızla ulaşmak istemeye devam edeceğiz. Böylece, bir noktada kendimizi engelleyeceğiz ve şüphe ortaya çıkacak. Bize, amacımıza ulaşıp ulaşamayacağımız sorgulatacaktır. Bu durumda kendimize yeterliliğimize yeterince dikkat etmedik. Bu nedenle, yavaş yavaş ortadan kayboldu.
Eğer ne yapmamız ve nasıl yapmamız gerektiğine odaklansaydık, neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını yavaş yavaş öğrenirdik. Yükselişimiz yavaş olsa da, er ya da geç tepeye varacağımızı bileceğiz. Bu şekilde öğreniyoruz ve büyüyoruz. Ayrıca kendimize ve ilerlememize güven duyuyoruz. Hala düşebiliriz, ancak tereddüt etmeden kalkıp tekrar deneyeceğiz. Kendimize yeterlilik duygumuz, büyük bir hızla büyüyecek.
Yolumuz bize ipuçları veriyor
Seyahat ettiğimiz yol bize rotamızı yönlendirmede yardımcı olabilecek ipuçları veriyor. Kendimizi katılıktan kurtarmamız gerekiyor, böylece yeni alternatiflere açık olacağız. Bu şekilde, yolumuzdaki engellerle karşılaştığımızda eyleme geçebiliriz.
Engellere odaklanarak onları ortadan kaldırmaya ve zaman kaybına odaklanırsak, ileride ne olacağını asla göremeyiz. Yol boyunca zorluklarla karşı karşıya kalacağımızı kabul etmek, daima akılda tutmamız gereken bir şeydir. Bu başarısızlık korkusu, ilerlememizi engelleyen şey olamaz.
Sürekli gelişmek zorundayız. Ayrıca etrafa bakmalıyız çünkü bazen işler planlandığı gibi gitmez. Gerçekten yetenekli olduğumuza ve kabul gördüğümüze inanıyor muyuz? Belki de iç sesimiz bize bir oyun oynuyor ve şüpheyi kullanarak bize karşı çalışıyor.
Farklı koşullara uyum sağlama konusunda esnek olmak istiyorsak yüksek bir kendine yeterliliğe sahip olmak önemlidir. Bizi yanlış yöne götürürken rotamızı değiştirmemizi sağlar. Kendine yeterlilik ayrıca önümüzde neler olduğunu görmemize izin verir ve kendimize ne kadar güvenmemiz gerektiğini gösterir.
“Akıntılar geçip su değişse de, nehir aynı kalıyor. Şartların sizi sürüklemesine izin vermeyin. Onlarla birlikte büyüyün.”
– Beon Kuantum
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.