İş Değiştirme Zamanınızın Geldiğini Gösteren 5 İşaret
Çalışma dünyası çok değişken hale gelmiştir. O kadar çok işsiz var ki, en kötü iş bile genellikle uzun süredir işsiz olanlar için dertlerine derman gibi gelir. Bu durumdan mustarip insanlara rastlamak aslında o kadar da zor değildir. Yine de bu kişiler hiçbir zaman işlerini değiştirmek istemezler.
Sevmediğiniz işte devam etmeniz durumda çok dikkatli olmanız gerekir. Bazen nefret ettiğiniz bir işte kalmanın ciddi sonuçları olabilir. Zihnimiz de vücudumuz da böyle bir durumdan kesinlikle etkilenir. İstenmeyen bir günlük yaşamın içine hapsolmak, kelimenin tam anlamıyla sizi hasta eden bir süreçtir.
“Bize bir şey öğretmeyen, bizim için faydalı değildir.”
– José Hernández
Genellikle iş değiştirmemizi engelleyen şey korkudur. Bu korku o kadar güçlü hale gelir ki; hayatımızı ve en güzel yıllarımızı istemediğimiz bir şeyi yaparak boşa harcamayı tercih ederiz. Korku neredeyse her zaman gereksizdir. Bazen boş yere panik yaparız. Korkunun asıl sebebi yeteneklerimize olan güvensizlik ve biraz da paranoyakça bir gerçekliği yorumlama meselesidir. Yeni bir iş bulmanın kolay olmadığı doğru ama imkansız da değildir.
İş değiştirmeye karar verdiğimizde bir belirsizlik dönemiyle karşılaşmaya ya da belki de daha düşük bir ücrete çalışma zorunda kalmaya hazırlıklı olmalıyız. Her şeye rağmen, bu sorunların üstesinden gelmek artık istemeyerek gittiğimiz bir işten çok daha kolaydır. İşinizi değiştirme zamanının gelip gelmediğini öğrenmek için bu işaretleri alıp almadığınızı kontrol edin:
1. Eğer paranız ödenmiyorsa, iş değiştirme zamanınız gelmiş demektir
Bunu söylemek garip gibi gelebilir ama bugün dünyada maaş almadan çalışan pek çok insan vardır. Bazen sözde eğitimlerle veya uzun süreli deneme süreleriyle sizi kandırırlar. Sizden eğitim için ödeme yapmanızı ve ardından işverenlerin karar verdiği belirli bir seviyeye geldiğinizde ise ücretsiz çalışmanızı isterler.
Diğer durumlarda olan şey ise size tam maaş ödememeleri veya mali zorluklar nedeniyle aniden size ödeme yapmayı bırakmalarıdır. Sizi geçiştirmek için zamana ihtiyaçları olduklarını söylerler. Aradan haftalar geçer ve asla sözlerini yerine getirmezler. Eğer durum size anlattığımız gibiyse işinizi değiştirmek için vakit kaybetmeyin.
2. Sürekli kovulmakla tehdit ediliyorsanız
Birçok şirket çalışanlarını sürekli olarak işe almayı ve işten çıkarmayı seçmiştir. İşçilerin sözleşmesine performans sınırlandırması getirilmiştir veya iş sözleşmeleri herhangi bir zamanda işten çıkarılmalarına izin veren bir sözleşme çeşidine sahiptir.
Bu tür yönetişim mekanizması yalnızca kişisel rahatsızlığı artırır. Her daim iş ortamında kaygı hakimdir. Kimse işini kaybetmek istemez ve bu nedenle neredeyse herkes son derece manipülatif davranır ve işe yarar gibi görünür. Çalışma ortamı genellikle korku ile birlikte gerginlik ve bastırılmış öfke ile doludur. Böyle bir iş için çalışmanız anlamsız hale gelir. İş değiştirmeyi düşünmek yapacağınız en iyi bir hareket olur.
3. Tükenmiş gibi hissediyorsanız
İş her zaman çaba gerektirir ve zaman zaman sevmediğiniz görevleri yerine getirmek zorunda kalırsınız. Bununla birlikte öncelik verilmesi gereken şey yapılan işe gösterilen ilgi ya da alakadır. Yaptığınız işe karşı artık ilgi duymadığınızda, belki de işinizi değiştirmeyi düşünmenin zamanı gelmiştir.
Böyle durumlarda ilgisizlik veya halsizlik duyguları baş gösterir. Bu da vücutta anksiyete, yorgunluk, depresyon ve hastalığa dönüşebilir. İş stresinin vücudunuza yansıtmış olduğu etkiler, daha da devam ettirilmemelidir. Hoşunuza gitmese de de sizin için artık hava değişikliği yapmanın zamanı gelmiştir.
4. Yaptığınız işe inanmıyorsanız, size değer verilmiyorsa
Çalışmak için motive olmamıza neden olan sebeplerden biri de aldığımız geri bildirimlerdir. Yani, çabamızın, başarılarımızın veya yeteneklerimizin başkaları tarafından takdir edilmesidir.
Yaptığınız işin takdir edilmediğini düşünüyorsanız, üzerinize düşen görevi ne kadar çok yaparsanız yapın, iş değişimi sizin için iyi bir fikir olabilir. Yaptığınız şeye değer verilmiyorsa, profesyonel olarak kariyerinizde ilerlemeniz zor olacaktır. Beklenen ilerleme gerçekleşmediğinde ise er ya da geç, işiniz kendinizi geliştireceğiniz bir ortam olarak değil size verilen bir yük gibi gelecektir.
5. İşinizi zihninizde bitirdiyseniz
Bazen kişi işle ilgili her şeyden zihinsel olarak koptuğu bir noktaya ulaşır. Çalışmak için olabildiğince az zaman harcama, sürekli dikkat dağıtma ve ileriye dönük planlarında işini dahil etmeme şeklinde kendini gösterir.
Sizde de yukarıda açıklanan belirtiler varsa, zihinsel olarak zaten işinizi terk etmişsinizdir. Bunlar size bir şey ifade etmiyor mu? İş değiştirmek gibi bir olasılığı düşünmüyor musunuz? Alışkanlık, korku ya da zorunluluktan dolayı devam ederseniz, zihniniz ve kalbiniz işinizden çoktan uzaklaşacaktır. Gerçeği kabul etmeniz sizin için iyi olacaktır.
Ne kadar zor görünürse görünsün, işi zamanında değiştirmek, iş yapamamanın getirebileceği tüm sonuçlara katlanmaktan her zaman daha iyidir. Hayatımızın büyük bir bölümünü çalışarak geçiririz. Yeni bulacağımız işte bizi hayal kırıklığına uğratmasından daha ziyade en azından kişisel gelişimimize katkıda bulunmasını bekleyebiliriz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.