Hayatımı Kartlardan Yapılmış Bir Ev Üzerine Kurdum
Hayatımı oyun kağıtlarından yapılmış bir evin üzerine inşa ettim, ancak bunun gerçekleşmesi uzun zaman aldı. İyi bir elim olduğunu düşündüm, ama aniden oyunu kaybettim. Bu kartlar, küçük ustalıkla yapmış olduğumu düşündüğüm küçük başarılardı ve bir rüzgar ile göz açıp kapayınca kayboldu.
Çalışma kartım, bağımsızlık kartım, özgürlük kartım ve güven kartım vardı. Ancak kriz adlı bir canavar kendi elini oynamaya geldi ve kartlarım evimin her katını yıkan bir kasırga tarafından uçuruldu ve duvarlar bir yığıntı haline geldi.
Sonra fark ettim ki o kartları ben bulmadım, onlar bana verildi.
Böyle beklenmedik koşullarla karşı karşıya kalırsanız, tüm sorumluluğunu üstlendiğiniz geleceğin kaybolduğunu düşünürsünüz. Sanki bir kumarhanede poker oynayıp hayatınızı masaya yatırmışsınız gibi bir şey. O andan itibaren artık hiçbir şey kesin olmaz, dünya rastgele bir şans oyunu olmaktan öteye gidemez ve korkularınız gerçekleşmeye başlar.
Hayat bir şans oyunudur, bugün kazanacağınızı veya kaybedeceğinizi asla bilemezsiniz.
Hayatı bize verilen kartlarla oynarız
Çoğu zaman, bize önceden dağıtılmış kartlarla hayat oyunu oynadığımızı ve oyunu kazanıp kazanmamanın bize kalmış olduğunu fark etmiyoruz. Şans bizi, istemediğimiz durumlara sokabiliyor, ki bu da bize zarar veriyor çünkü bunu kontrol edemiyoruz.
Şans en iyi arkadaşımız olabilir ya da en kötü düşmanımız da olabilir. Kartları size verir, ancak bunları nasıl oynayacağınızı siz seçersiniz.
Hayatınızda size dağıtılan kartlar lehinize değilken ne yapabilirsiniz? Şans oyununu nasıl kazanırsınız? Burada önemli olan perspektifinizi kaybetmemektir. Vazgeçebilir ve şans eseri içine düştüğünüz duruma kapılıp üzüntü yaşayabilir ya da kazanmak için savaşabilirsiniz.
Dövüşebilmek için, lehinize çalışabilecek farklı stratejilere sahip olmanız gerekir, bu nedenle kötü bir el aldığınızda, bu başa çıkma stratejileri size yardımcı olabilir. Lazarus ve Folkman’a göre başa çıkma stratejileri, kaldıramayacağınız kadar ağır durumlarda kişisel veya dışarıdan gelen talepleri yönetmek için kullanabileceğiniz bir takım bilişsel ve davranışsal araçlardır.
Başa çıkma stratejileri ile oyunu kazanın
Hayatta, ne olursa olsun acı çekeceğiniz birçok zor durumla karşılaşacaksınız, ancak bunları kabul etmeyi ve onlarla birlikte onları yaşam oyununun bir başka parçası olarak kabul ederek yaşamayı öğrenmek zorundasınız. Acı ve korkuya rağmen ilerlemeye devam edin.
Başa çıkma stratejileri, yalnızca stresle uğraşmanın yanı sıra, her gün karşılaştığınız sorunlarla ilgili duyguları da ele almanızı sağlar. Fakat genellikle uygun stratejileri kullanmıyoruz, bu yüzden sorunlarımıza gereken çözümleri üretmekte eksik kalabiliyoruz. Lazarus ve Folkman’a göre, iki tür başa çıkma stratejisi vardır:
- Sorun odaklı strateji: sorunlar ele alındığında ya da ortaya çıktığı ortamı değiştirerek ya da kendinizi değiştirerek kullanılmıştır. Bu tipteki iki temel strateji şöyledir:
- Çatışma: Bu doğrudan harekete geçmek demektir.
- Planlama ve problem çözme: Bu teknik, problemin üstesinden gelmenin en iyi yolunu bulmak için kullanılır.
- Duygulara odaklanan stratejiler: bunlar, soruna müdahale edemediğinizde, değiştirilemeyen bir şey olduğu için kullanılır. Bunun yerine, hissettiğiniz stresin duygusal önemini veya başka bir deyişle, sorunu yorumlama biçiminizi değiştirmeye çalışırsınız. Bunlar arasında şunlar bulunur:
- Uzaklaştırma: Sorunu inkar etmek ya da varlığını unutmak.
- Kendi kendini kontrol: sorunla karşı karşıya kalırken acele etmemek, kendinize sadık kalın.
- Sorunun sorumluluğunu üstlenmek.
- Kaçış için kaçınma: sorunun kendi kendisini çözmesini beklemek, hatta uyuşturucuyu başa çıkma mekanizması olarak kullanmak.
- Olumlu yeniden değerlendirme: başkasının görüşünü almak için veya tavsiye için yardım almak.
Bir başka başa çıkma stratejisi de her iki kategoride de yer alan hem duygulara hem de soruna odaklanabilecek sosyal destek arayışıdır, Bunun nedeni, bu desteği nasıl kullandığınıza ve ondan ne istediğinize bağlı olmasıdır.
Dikkatli olun! Tüm başa çıkma stratejileri uygun değildir
Burada bahsettiğimiz tüm stratejiler sorunların çözümü için olumlu ya da uygun değildir. Yukarıda açıklanan stratejiler yazarların en çok kullanıldığını varsaydığı stratejilerdir, ancak uzaklaşma ve çatışma genellikle yardım ettiklerinden çok daha fazla incitir.
Öte yandan planlama, problem çözme ve olumlu yeniden değerlendirme, sorunlarınızın üstesinden gelinmesi açısından çok yararlıdır çünkü çok olumlu sonuçlar verme eğilimindedirler.
Dolayısıyla, kartlardan yaptığınız eviniz kötü yapıya sahip bir kale gibi düştüğünde, sorunlarınızı çözmek için en iyi başa çıkma stratejilerini kullanın. Onların nasıl kullanılacağını bilmiyorsanız, psikolojik yardım isteyin, böylece onları öğrenebilirsiniz, böylece şans ve üzüntü oyunu kazanamaz. Kendi hayatınızı nasıl oynayacağınıza siz karar veriyorsunuz. Şans kartları size verir, ancak hangisini oynayacağınızı siz seçersiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.