Logo image
Logo image

Erken Kalkmak Her Gün Yaptığımız En Kötü Hatamız mı?

3 dakika
Erken Kalkmak Her Gün Yaptığımız En Kötü Hatamız mı?
Son Güncelleme: 16 Aralık, 2017

“Erken kalkan yol alır” sözünü eminim bir çok kez duymuşsunuzdur. Annelerimizin ve babalarımızın, bizi sabahın erken saatlerinde uyandırıp, okula gönderdiğini ve erken kalkmanın önemine vurgu yapan bir sözdür bu. Miguel de Cervantes bile eserlerinden birinde “güneş ile beraber uyanmayan insanın, günü gün olmaz” demiştir.

Ancak, yıllarca sabahın erken saatlerinde kalktığımız için çektiğimiz acı ya da kalkamadığımız zamanlarda hissettiğimiz vicdan azabı ile birlikte, erken kalkmanın bize anlatıldığı gibi iyi bir şey olmadığı ortaya çıkıyor. Belki de, “Erken kalkan her zaman yol almaz” diyenler bu savaşı kazanmıştır.

Son birkaç yıldır, Avrupa toplumlarının çoğu, mesai saatleri içerisinde gün ışığından faydalanmanın önemine vurgu yapmaktadır. Bununla birlikte, erken kalkmanın vücudumuza ve zihnimize zarar verdiğine dair bir çalışma da yapılmıştır.

Erken kalkmak neden iyi değildir?

İngiltere’deki Westminster Üniversitesindeki yapılan bir araştırmaya göre, çok erken bir saatte kalkmanın hiçbir şekilde sağlımızı olumlu yönde etkilemediğini ve ömrümüzü kısaltabileceği öne sürülmüştür. Doktor Angela Clow, birkaç haftalık bir süre zarfı boyunca, 42 gönüllü üzerinde yapılan çalışmaya öncülük etti. Her gün, katılımcılardan, bir örneği sabah kalktıktan hemen sonra olacak şekilde, 8 kez tükürük örneği alındı.

Some figure

Elde edilen verileri kullanarak, çok erken saatlerde kalkan katılımcılarda, baş ağrısı çekme eğilimi daha yüksek seviyede olmuştur. Dahası, aynı zamanda daha çok kas sorunları yaşanmış ve gün içerisinde ruh halleri oldukça git gelli olmuştur.

Bu nedenle, çalışmanın altığın çizdiği saat sabah 7: 21 olarak belirlenmiştir. Düzenli olarak bu saatten önce kalkanlar, yüksek kortizol seviyeleri göstermiştir. Strese sebep veren hormon da budur.

“Cehennem, sabah altıda kalkıp, bir fabrikada çalışmak için yola çıkmaktır.”

– Loquillo

Çalışmadan elde edilen diğer veriler

Bununla birlikte, 8 saat uyuyan birinin saat kaçta kalktığının bir önemi olmadığı da iddia edebilir. Çalışma, aynı miktarda uyuyan bireyler üzerinde şekillendiği için, erken kalkanlar da daha fazla stres ve öfkeye meyil görüldüğünden, durum yukarıda ifade edildiği gibi değildir.

Bununla birlikte, yukarıda belirtilen süreden biraz daha geç vakitlerde uyanan insanlar, daha iyi sosyal ilişki emareleri gösteriyor. En samimi ortamlarda da, kendilerini daha rahat bir biçimde ifade ediyorlar.

Yine de, daha erken kalkmayı tercih edenler için olumlu  veriler mevcut. Dr. Clow’un çalışmasına göre, ifade edilen saatten önce kalkanlar, söz konusu odaklanma olunca daha başarılı bir performans gösteriyor.

“Ölümle ilgili güzel bir şey, artık erkenden kalmak zorunda olunmamasıdır.”

– José Luis Coll

Stres Nasıl Azaltılır?

Bu durumda, genellikle iş veya ailevi nedenlerden ötürü erken kalkmak zorunda olan insanlardan biriyseniz, stres seviyenizi azaltmanız gerekir. Oldukça sanayileşmiş toplumlarda stresin büyük bir salgın olduğunu unutmayın. Tamamen zihinsel bir durum olmaktan daha ziyade, dışa vurulduğu zaman, ciddi fiziksel problemlere neden olabilir. Bu nedenle, sağlıklı alışkanlıkları arttırarak, stresi azaltmak gerekli bir adım olmaktadır:

  • Zamanınızı verimli bir şekilde yönetmek esastır. Aceleci olmak ve her şeyi son dakikaya sıkıştırmaya çalışmak sağlıklı bir yaşam tarzı değildir.
  • Aşırı bir derece mükemmeliyetçi olmak zorunda değilsiniz. Bu konuda kendinizi biraz rahatlatmanız iyi bir fikirdir.
  • Yüksek  tempo gerektirmeyen ve bizi bir süre için stres kaynaklarından uzak tutacak kadar spor yapmak daima iyi bir fikirdir. Spor gerçekten muhteşem bir stres savardır.
Some figure
  • Aklınızda olumlu düşünceleri döndürüp dolaştırmak da stres seviyenizi azaltır. Eğer her şeye güneş gözlüğümüzün arkasından bakarsak, bu karanlık düşünce yapımızın her köşesini zaman içinde kapar ve sonunda herhangi bir tehdit oluşturmayan her şeyden korkar bir halde yaşarız.  Öte yandan, gerçekten var olan tehlikeleri ise göz ardı edeceğiz.
  • Sağlıklı beslenmek stresli durumları azaltmak için iyi bir fikirdir. İşlenmiş gıdalardan, paketli ürünlerden, aşırı miktardaki yağ ve alkol içeren besin ve içeceklerden kaçının.
  • Dediğimiz gibi, uyku saatleri gayet basittir. Eğer erken kalkmanız illa gerekiyorsa, en azından günde 8 saat boyunca uyumaya çalışın. Geceleri bölünmeden çekilecek 8 saatlik bir uyku gerçekten çok yararlı olur.
  • Mizah dergileri okumak, güzel bir konsere gitmek, film izlemek veya eğlenceli bir oyun oynamak ve benzeri gibi aktiviteler de bulunmak, sizi rahatlatır ve iyi bir zaman geçirmenizi sağlar.

Unutmayın, erken kalkmak her zaman iyi bir fikir değildir. Önemli olan vücudunuzu tanımak ve yaşamsal görevlerinizin izin verdiği ölçüde, kendinizi iyi hissetmek için en iyi günlük planı çıkarmaktır. Aşırıya kaçmak, işin içinde uyku olsa bile sağlımıza zararlıdır. Bu durumda ve diğerlerinde sağduyu, disiplin, küçük zevkler ve bilgi daha iyi bir yaşam sürdürmek için en iyi araçlardır.