Düzensizliğin Ardında Yatan Korku
Dağınıklığa neden olan bir takım korkular vardır. Düzensizlik, vakit ayıramamak veya dağınıklığı ihmal etmekten çok daha fazlasıdır. Etrafımızda bulunan eşyalar aslında iç dünyamızı yansıtır. Eğer bu doğruysa, düzensiz oluşumuz, hakkımızda çok şey söylüyor olabilir!
Düzensizlik genellikle diğer bir davranışla ilişkilidir: eşyaları biriktirmek. Fazla eşyanın bulunduğu bir evin dağılması daha muhtemeldir. Diğer bir yandan, birkaç şey biriktirmeye başladığımızda onlar için doğru yeri bulmak, kullandıktan sonra tekrar yerine yerleştirmek, ve temizlemek daha çok zaman alır.
“Düzensizliğin fazla görülmesinin sebebi birçok davranış bozukluğunun olmasıdır.”
– Murray Gell-Mann
Aynı zamanda, farkında olmasak da evin sadece belirli bir bölümünde dağınıklık yaratmaya eğilimliyiz. Elbette bunun bir açıklaması var. Dağınıklık çoğu zaman bir korkuyla alakalıdır. Bu yazımızda düzensizliğin ardında yatan korku duygusundan bahsedeceğiz. Fakat ilk önce eşya biriktirme takıntısından kısaca bahsetmek istiyoruz.
Biriktirme takıntısının çeşitleri
Düzensizliğin ilk aşaması eşya biriktirmektir. Önemsiz gibi görünse de, aslında iç dünyamızı çok iyi bir şekilde yansıtır. Eşya biriktirme takıntısının iki çeşidi olduğu söylenir: eski ve yeni eşyalar.
Eski eşyaları genellikle bizim için değerli olduklarını düşündüğümüz için saklarız. Evimizde bu eşyalar için yer olmasa dahi onları saklamak isteriz. Bir eşyanın çok eski zamanlardan kalması büyük bir değeri olmasa bile onu saklamamıza neden olabiliyor. Çöp olsa dahi, eski olması onu gözümüzde değerli yapabiliyor.
Diğer bir yanda, yeni eşyaları yani günlük kullandığımız fakat geri yerine koymadığımız eşyaları biriktirmek bulunuyor. Kıyafetler, banyo malzemeleri, oyuncaklar, kağıtlar, ya da yerinden alıp geri koymadığımız diğer eşyalar. Bu eşyalar, onları düzenlemek için vakit bulamadığımız için ya da ihmal ettiğimiz için evde dağınıklık yaratır.
Her iki eşya biriktirme çeşidi de dağınıklığın ardında yatan korkuları yansıtır. Eski eşyaları biriktirmek, geçmişi geride bırakma korkumuz olduğunu gösterir. Bu durumda eskiyi ve yeniyi kabullenme korkusu vardır, ve bu eşyaları biriktirmek bizi iyi ve güvende hissettirir. Yeni eşya birikme çeşidi ise şuanda yaşanan bir şeyden hoşnut olmadığımızı ve bu şeyle yüzleşmekten korktuğumuz anlamına gelir.
Düzensizliğin ardında yatan korkular
Daha önce de belirttiğimiz gibi, evinizdeki en dağınık yerler düzensizliğin ardında yatan korkular hakkında bilgi verir. Mutfaktaki dağınıklık ve oturma odasındaki dağınıklık aynı korkudan kaynaklanmaz.
Şimdi bunun temel nedenlerini inceleyelim:
- Mutfaktaki dağınıklık, üstesinden gelinemeyen duygusal kırılganlık veya alınganlıklarla ilgilidir.
- Kapı arkasında biriken dağınıklık ,başkaları tarafından geri çevrilme korkusu veya takip edilme korkusu ile ilgilidir.
- Dağınıklığın evin girişinde olması diğer insanlar ile ilişki kurma korkusu olduğu anlamına gelir.
- Garajda çok fazla eşyanın bulunması yeniliklere karşı bir korkunun olduğunu işaret eder.
- Koridordaki dağınıklık, düşünülen ve hissedilen şeyleri ifade etmekte zorluk yaşandığı anlamına gelir.
- Yemek odasındaki düzensizlik, ailenin çok fazla etkisi olduğu ve üyelerini kontrol altına almak istediği anlamına gelir.
- Evin tamamındaki düzensizlik hayata karşı öfkeyi, tembelliği ve ilgisizliği yansıtır.
- Odadaki eşyaların düzensiz ve dağınık olması diğer insanlar ilişki kurma ve dünyayla bağlantı kurma korkusunu ve isteksizliğini gösterir.
Diğer düzensiz yerler
Düzensizlik ve korku arasında bir bağlantı olmasının sebebi nesnelerin, arkasına saklanmamız için bir perde veya bariyer görevi üstlenmesidir. Peki neyden saklanıyoruz? Korkularımızdan. Dağınıklık, bir şeyi saklamak istediğimiz ya da görmek istemediğimiz anlamına gelir.
Evimizdeki eşyaların üzerindeki veya altındaki dağınıklık da korkularımız ile ilgilidir. Masanızın veya çalışma alanınızın üzerinin dağınık olması, dışa vurmadığınız bir hayal kırıklığı yaşadığınızı ve her şeyi kontrol etme arzusuna sahip olduğunuzu gösterir. Eğer dağınıklık mobilyaların altına gizlenmişse, başkalarının fikirlerinden korkuyoruz demektir.
Farklı dağınıklık türlerinin anlamlarının dışında, sürekli düzensiz olmanın ileride bir engele dönüşebildiğini bilmeniz gerekir. Zaman zaman dağınık olmak güzel olabilir. Fakat kişisel alanlarımızı düzenli olarak temizlemek iyi olacaktır. Hayatımızı daha iyi bir hale getirmek için hem fiziksel hem duygusal açıdan hareket etmemizi engelleyen şeylerden kurtulmamız gerekir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.