Deneyimin Gücü
Deneyimin gücü ile ilgili bu öykü, uzak bir ülkede geçiyor. Dul bir kadın ve onun biricik oğlunun yaşadığı bir ülkede. 16 yaşındaki oğlu kadının tek mutluluk kaynağı ve yaşama sebebidir. Oğlu ona hayata devam edecek gücü sağlamaktadır.
Anne kıyafetlere yama yaparak bir miktar para kazanabilmektedir. İşinde o kadar iyidir ki pek çok müşterisi vardır. Çoğu kez sabahtan akşama dek hiç durmadan çalışması gerekse de, işi sayesinde oğluna ihtiyacı olan her şeyi sağlayabildiği için mutludur.
Bir gün, beklediğinden de daha fazla müşteri iş için ona gelir. Deneyimin gücü ile ilgili bu öyküde, kadın günün ilk ışıkları ile uyanır ve gece çöktüğünde anca uyuyabilir. Fakat mutludur. Daha fazla müşteri daha fazla para demektir.
“İbret diğerlerini etkileyen temel şey değil, tek şeydir.”
– Albert Einstein
Deneyimin Gücü: Beklenmedik Bir Durum
Tüm işlerini bitirdikten sonra kadın önceki işlerine göre çok daha fazla para kazandığını görür. Artık yeni bir mobilya alabilecek durumdadır. Bunun yanında kendine ve oğluna yeni kıyafetler de alır. Başka şeyler satın almak için kenara para da ayırır.
Kadın kendinin ya da oğlunun daha önceden hiç tatmadığı pek çok leziz yemek de satın alır. Egzotik meyveler, jambon, sülün, bıldırcın ve hatta geyik eti almak için alışveriş yapar. Çocuk yeni şeyler denemeyi sevdiği için çok mutlu olur.
Birkaç hafta ziyafet çektikten sonra, genç adam kendini iyi hissetmemeye başlar. Midesi çok ağrır ve devamlı bulantısı olmaya başlar. Annesi daha az yemesini söylese de bunu yapamaz. Bundan dolayı da gün geçtikçe daha da kötüleşir.
Gerekli Bir İnceleme
Anne gittikçe endişelenir ve sorunu nasıl çözeceğini bilemez. Oğlu zehirlendi mi yoksa hazımsızlık mı çekiyor emin olamaz. Bundan dolayı teşhis konulması için onu şehirdeki doktora götürmeye karar verir.
Doktor çocuğu özenle muayene eder. Anne, oğlunun son zamanlarda çok fazla yemek yediğini söyler. Çocuğun yediklerinin bir listesini doktora iletir. Bu listede hangi yemekten ne kadar yediği dahi vardır.
Doktor çocuğunun durumunun oldukça basit olduğunu belirtir. Çocuk çok fazla yemek yediği için kötü hissetmektedir. Bundan dolayı, çözüm de çok basittir. Tek yapması gereken 1 hafta boyunca perhiz yapmaktır. Çocuk yalnızca su içip çok az meyve yemelidir.
Doktor çocuğun onu dinlerse iyileşebileceğini de ekler. Fakat çocuk doktorun tavsiyelerine uymak istemez. Bundan dolayı her zamanki gibi yemeye devam eder ve iyileşmez.
Sonrasında biri anneye dağlarda yaşayan bilge bir adamdan söz eder. Anne bu adamı merak eder ve oğlunun sorununu çözmek için ona danışmaya karar verir.
Deneyimin Gücü İle İlgili Bir Öykü
Kadının komşuları dağlara doğru yolculuğa çıkacaklarını söylediklerinde kadın bundan yararlanmaya karar verir. Onlardan bilge bir adamı arayıp bulmalarını ve ona oğlundan bahsetmelerini rica eder. Tabii iyileşmesi için oğlunun yemeyi bırakması gerektiğini bilmektedir.
Komşuları birkaç gün sonra geri döner. Bilge adamın anlattıklarını kadına aktarırlar. Ona çocuğun doktorun tavsiyelerine uyması gerektiğini, en uygun şeyin bu olacağını söylerler. Çözümü bilmesine rağmen genç adam aynı tutumu sergilemeye devam ederse, anne ve genç adamın 1 hafta içinde adamın dağ evine gitmeleri gerektiğini iletirler.
Genç adam doktoru dinlemeden yemeye devam eder ve bundan dolayı da hastalığı geçmez. Dolayısıyla 1 hafta sonra anne çantalarını toplar ve oğluyla dağa doğru yola çıkar. Anne orada bir çözüm bulmayı umut eder.
Çare
Bilge adamın evine vardıklarında, anne adamdan bir tavsiye ister. Bilge adam: “Oğlun 1 hafta boyunca perhiz yapmalı.” diye yanıt verir. Kadın hayal kırıklığına uğrar ve bu yolculuğun tamamen hayal kırıklığı olduğunu düşünür. Oğlu da: “Perhiz yapamam, bu imkansız.” diye yanıt verir.
Bilge adam cevaplar: “Perhiz yapmak mümkün. Geleceğini bildiğim için ben 1 hafta boyunca perhiz yaptım.” Bu cevap genç adamı utandırır. Ardından, ikinci kez düşünmeden perhize başlar ve 1 haftanın ardından çok daha iyi hisseder.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Calabrese, E. (2014). Cuentos (1880). In Anales de Literatura Hispanoamericana (Vol. 43, p. 484). Universidad Complutense de Madrid.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.