Çocuklara Barışı Açıklamak İçin Üç Yol
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Çocuklar gelişmekte olan insanlardır. Yetişkinler, eğitmenler ve ebeveynler olarak onlara emniyetli ve mutlu bir şekilde büyüyebilecekleri güvenli ve duyarlı bir dünya bırakmak bizim sorumluluğumuzdur. Bunu aklımızda tutarak, hadi çocuklara barışı açıklamak için bazı kaynaklara bir göz atalım.
Barış, bir çocuğun genç zihnine garip görünebilecek bir kavramdır. O zaman, bir çocuk için barışı somut bir şekilde nasıl tanımlayabilirsiniz? Belki de bu bir sosyal istikrar ve denge durumudur. Ya da belki de farklı gruplar uyum içerisinde birlikte çalıştığında ortaya çıkan bir şeydir. Diğer uzmanlar barışı savaşın, şiddetin ve eşitsizliğin yokluğu olarak tanımlarlar.
Barışı Açıklamak İçin Kaynaklar
Toplumun büyük bir kısmı, barış kültürünün bir arada yaşamamıza sağladığı faydaların son derece bilincindedir. Eğer işlerin bu şekilde kalmasını istiyorsak çocuklarında bunu içselleştirmesi önemlidir ve bu ne kadar erken olursa o kadar iyi olacaktır.
Barış, kişisel ve sosyal uyumun garantisidir. Bu sayede diyalog gibi araçları kullanarak şiddetin engellenmesi ve çatışmaların çözülmesi için bir ortam yaratırız.
Eğer bu barış eğitimi ailede başlar ve okula uzanırsa, duygusal ve sosyal çatışmaları çözebilme becerisine sahip dengeli çocuklar yetiştirebiliriz. Bu şekilde, siber taciz ve zorbalık gibi risk ve şiddet durumları ile karşı karşıya kaldığımızda kullanabileceğimiz son derece değerli bir ateş söndürücü kurabiliriz.
Bunu yapmak için barış ile ilgili tüm aktiviteler son derece önemlidir. Değerler hakkında çocukları eğitmek, daha dengeli ve barışçıl bir topluma doğru ilerlemek için esastır.
“En dezavantajlı barış, en adil savaştan daha iyidir.”
– Desiderius Erasmus Roterodamus
Çatışma Tiyatrosu
Çocuklar genellikle bir şeylerin rolünü yapmayı ve sahnedeler gibi hissetmeyi severler. Evde de, sınıfta da “çatışma tiyatrosu” denen bir şeyi sahnelemek için gereken zemini hazırlayabilirsiniz.
Bu aktivite için basit bir sahne doğaçlayıp çocuklar arasında yaygın olan çatışmalardan oluşan bir liste hayal edersiniz. Örneğin bir oyuncak hakkında bir kavga, bir abi ya da abla tarafından yenmiş olan son abur cubur ya da yapacak işleri olan ebeveynler ile oyun oynamak isteyen çocuklar arasındaki anlaşmazlıklar bu listede olabilir.
Çatışmayı hayal ettikten sonra, bu çatışma tanımlanabilmesi için çocuklar tarafından (doğaçlama) bir sahnede sergilenmelidir. Çatışma tanımlandıktan sonra çocuklar bunu tartışabilir ve çatışmanın yarattığı duygular hakkında konuşabilir, barışçıl bir şekilde tepki vermenin en iyi yolunu bulabilirler.
Sembolik Yemek Pişirme
Yemek pişirmek çocuklara barışı açıklamak için harika bir kaynak olabilir, çünkü bir şeyin nasıl pişirileceğine karar vermeye geldiğinde çatışmalar ortaya çıkabilir.
“Sembolik yemek pişirme” egzersizini yapmanın bir yolu malzemeleri organize etmektir. Örneğin, bir pasta yapmak için bazı malzemelere ihtiyaç duyarsınız, diğerlerine ise gerek yoktur. Her malzeme, farklı bir kavram ile ilişkilendirilecektir.
İşte bir örnek. Bir pasta yapmak için tuz kullanmazsınız, bundan dolayı bu malzemeyi örneğin “şiddet” terimi ile ilişkilendirebilirsiniz. Ancak yumurta kullanırsınız, dolayısıyla bu malzemeyi “saygı” terimi ile ilişkilendirirsiniz. Hem kullanılan hem de kullanılmayan ürünlerden oluşan bir liste elde edene kadar buna devam etmelisiniz.
Listenizi bitirdiğinizde çocukları barış pastası yapmak için kullanacağınız malzemeleri seçmeye davet edersiniz. Bu şekilde, bununla ilişkili olan değerleri keşfedeceklerdir.
Hikayeler Okumak
Çocuklara barışı açıklamak için bir örneğimiz daha var. Hem klasik hem de modern hikayeler okumak bu durumda yararlı bir egzersizdir.
Çocuklar bir hikaye seçtiğinde herkesin duyabilmesi için hikayeyi sesli okumak iyi bir fikirdir. Sonrasında, çocukların fikirlerini verebilecekleri, analiz yapabilecekleri ve hikayede aktarılan değerleri keşfedebilecekleri bir konuşma başlatabilirsiniz.
Çocuklara barışı açıklamak için kullanılabilecek bu kaynakların hepsi, çocukların mutlu ve güvenli bir şekilde gelişebilecekleri barışçıl bir dünya ve pozitif bir ortam yaratabilmek için kullanışlı ve gereklidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Mayor Zaragoza F., (2013). Paz como cultura: fuentes y recursos de una pedagogía para la paz. España. Milenio.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.