Logo image
Logo image

Çocuklar Aynı Filmi Neden Defalarca İzler?

3 dakika
Çocuklar Aynı Filmi Neden Defalarca İzler?
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Karlar ülkesi, Ratatuy, Kayıp Balık Nemo, Çılgın Hırsız. Çocuklar aynı filmi arka arkaya bıkmadan ve usanmadan izleyebilir. Her zaman büyük bir zevk ve heyecanla gözlerini bile kırpmadan aynı filmi izlemeyi isteyebilirler. Anne babaları çoğu zaman onlara eşlik eder ve bu takıntının nedenini merak ederler.

Geçtiğimiz aylarda bununla ilgili çok ilginç bir haber çıktı. Bir Netflix kullanıcısı aynı filmi bir yıl içinde tam 357 defa izledi. İnsanlar iki şeyi çok merak etti: kimdi bu kişi ve hangi filmi izledi. Sonunda ünlü bir görsel işitsel platform bu kişiyle iletişim kurdu ve hikayesini yayınladı.

Bir çocuk sevdiği bir filmi yüzlerce kez izleyebilir. Ne kadar izlerse izlesin ilgisi ilk sefer izlediği gibidir.

Söz konusu film

Filmimiz Arı Filmi. Bu, üniversiteden yeni mezun olmuş bir arının çiçek satan bir insanla kurduğu harika dostluğu konu alan eğlenceli bir animasyon filmi. Bu filmi neredeyse her gün izleyen kişi bir yaşındaki Jaxson isimli bir bebek!

Annesinin açıkladığına göre bebek bu filmle büyülenmeye başladığında sadece birkaç aylıktı. O günden itibaren de her gün bu filmi açmışlardı onun için. Anneye göre film açıkken Jaxson daha dikkatli ve hiç olmadığı kadar daha huzurlu oluyordu. Büyük ihtimalle çok az şeyi anlıyordu ama izlerken gördükleri ona büyük bir keyif verdiği için bu zevki ondan almadılar ve her gün izlemesinde sakınca bulmadılar.

Some figure

Çocuklar defalarca aynı filmi izliyor çünkü beyinlerinin buna ihtiyacı var

Bu Netflix kullanıcısının oğlunun hikayesi sizi şaşırtmıştır. Her şeyden önce bunun nedeni çocuğun yaşı olmalı. Bu günlerde çocukların görsel dünyayla çok erken yaşta bağ kurduğunu biliyoruz. Hareketli görseller, renkler, müzik ve sesler küçük bir çocuğun beyni için ilgi çeken etkenlerdir. Ancak bir filmi üst üste defalarca izliyorlarsa o zaman basit bir ilgiden fazlası var demektir. İzim

Bir saniyeliğine kendi çocukluğumuzu bir düşünelim. Bizim de favori filmimiz vardı, o günlerde bizim de favori hikayelerimiz vardı. İlla ki hepimizin anne ya da babamızdan duymak istediğimiz ve geceleri dinlemekten hoşlandığımız öyküler vardır. Ayrıca büyükannelerimizin masala anlatmasını da severdik. Her gittiğimizde aynılarını anlatsalar bile. Bilindik ve tahmin edilebilir olan bizi çekerdi.

Tekrarın öğrenmedeki yeri

Gelişmekte olan çocuk beyni öğrenmek için tekrardan yararlanır. Bu nedenle çocukların aynı filmi üst üste izlemesi gayet normal. Aynı şekilde aynı şarkıyı söylememizi ya da aynı öyküleri tekrar tekrar anlatmamızı isterler. 2011’de Sussex Üniversitesi’nde yapılan araştırma gençlerin bu hikayeleri kalıp olarak benimsediğini gösterdi. Daha iyi çözümlenebilecek anlam zincirleri.

Bu şekilde dillerini geliştirebilir, yeni kelimeler keşfedebilir, argümanları daha iyi anlayabilir ve filmden daha çok detay öğrenebilirler ve bu şekilde daha fazla kişisel tatmin almış olurlar.

Some figure

Tekrar konfor ve güvenlik demektir

Çocukların alışkanlıklara, kurallara ve rutine ihtiyaçları vardır. Böylelikle, dünyalarını daha iyi organize edip, daha fazlasını keşfedebilirler. Bu sabit program türü ile, aynı zamanda bir güvenlik hissi de elde ederler. Bu nedenle, çocuklar aynı filmi tekrar tekrar izlediklerinde bizi şaşırtmamalıdır, çünkü ondan çok fazla zevk alırlar.

Filmin her noktasında neler olacağını bilmek onların beklentilerini doğrulamasına ve onları güçlendirip rahatlatmasına yardımcı olur. Hızla işlemek zorunda oldukları öngörülemeyen olaylar yoktur. Onları şaşırtmak için çelişkili bir bilgi yoktur. Onlardan önce iyi bildikleri bir film, hikâye ya da kitap, onların hoş ve her şeyden önce “kontrol edilebilir” güvenliğini elde etmelerine yardımcı olur.

Mantıklı düşünmeyi geliştirir

Mantıklı düşünme iki ya da daha fazla konu arasında ilişki kurmak demektir. Karşılaştırma yapmak, bilgi almak, sonuç çıkarmak ve karşılaştırmak demektir. Piaget’in sözünü ettiği bu bilişsel süreç çocuğun zeka gelişimi için gereklidir.

Bu şekilde aynı filmi izleyerek çocuk kavramlar arası ilişkiyi kolayca kurabilir. Neden sonuç ilişkisi kurmalarını kolaylaştırır, çeşitli etkenleri birleştirir, kelimelerin, mikro hikayelerin ve jestlerin anlaşılmasını sağlar.

Sonuç olarak her ne kadar bu tekrarlı işler bizim ebeveynler olarak canımızı sıksa ve yorucu olsa da çocuklarımız için gereklidir.

Aynı filmi defalarca izleyen çocuk olgunlaşır. Eğlenirken büyürler. Alışkın oldukları konu üzerinde tahmin yürütmekten keyif alırlar. Siz de çocuğunuzun en sevdiği filme ortak olun, büyüyüşünü izleyin. Çevrelerindeki dünyayı keşfederken ve öğrenirken çocuklar için her aşama yeni bir deneyimdir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.