Başarılı Bir İlişki İçin 5 Tavsiye
Günümüzde gönül yarası ve ilişki sorunları, psikolojik danışmanlara başvurma nedenlerinde ilk sıralarda yer alır. Aldatma, kıskançlık, duygusal bağımlılık ve birlikte yaşarken karşılaşılan sıkıntılar, nihayetinde ilişkilerin sona ermesine neden oluyor.
Geriye bakacak olursak, birkaç sene öncesine dek durumun böyle olmadığını görürüz. Geçmişte çiftler karşılaştıkları sıkıntılara rağmen beraber kalmayı başarmıştır. Bunun nedeni büyük ölçüde, kadınların erkeklere neredeyse tamamen bağlı olmasıydı. Kadınlar, iş gücüne katılmamıştı. Dolayısıyla, kadınların eşlerinin yanında kalması, ev ve çocuklarla ilgilenmesi gerekiyordu.
Neyse ki bu panorama büyük ölçüde değişti. Sorun, bu değişimin birçok çiftin ilişkilerini daha erken bir bitirmelerine neden olmuş olması. Bu tür ayrılıklardan kaynaklanan psikolojik sorunlar da çoğaldı.
Bugün çiftlerin on seneden fazla birlikte kalmayacaklarını gösteren istatistikler var. Bunun en önemli nedeni ortak yaşamda başarısızlık ve iletişim eksikliği.
Mükemmel ilişki olmadığını kabul ediyoruz, bugün bunu göz önüne alarak ilişkinizin daha başarılı olması için birkaç tavsiye derledik:
Başarılı Bir İlişki İçin 5 Tavsiye
Talepte Bulunmamak
İlişkinizin başarılı olmasını istiyorsanız, karşınızdaki kişiye karşı çok anlayışlı olmanız önemli. Bazen sanki sahipleriymişiz gibi taleplerde bulunuruz eşimizden. Oysa bu doğru bir şey değildir, kimse kimsenin malı değildir.
İnsan olduğumuzu, hata yapabileceğimizi unutmamalıyız. Anlayışlı ve hoşgörülü olarak birlikte olduğumuz kişiye nasıl davranması gerektiğini söylemekten vazgeçmeliyiz.
Bu demek değildir ki belli bir şekilde davranmalarını öneremeyiz. Ancak talep ile öneri arasındaki farkı bilmek sayesinde her şeyi daha kolay hale getirebiliriz ve böylece, karşımızdaki kişinin sevmediğimiz bazı şeyleri değiştirme konusunda daha istekli olmasını sağlayabiliriz.
Bazen bir şeyi yapmaya zorlanmak istemeyiz. Ancak bir değişiklik yapmamız istenirse ve bu değişikliğin bize faydası gösterilirse farklı davranabiliriz.
Geçmişten Söz Etmeyi Bırakın
Geçmiş geçmişte kalmıştır ve artık yoktur. Bu nedenle, diğer kişinin hayatında artık önemi olmayan bir şey hakkında konuşup durmak anlamsızdır. Geçmişteki o olayı çözemeyeceksiniz. Elinize geçecek tek şey, her ikiniz adına acı ve çile olacaktır.
Eşiniz sizi aldattıysa ve onu affettiyseniz, on affetmişsiniz demektir. Yaptıkları hatayı hatırlatmaktan vazgeçmelisiniz. Çünkü affetmeyi seçen sizsiniz ve bununla beraber gelen şeyleri de kabul ettiniz. Şimdi yapacağınız tek şey birlikte yola devam etmektir.
Karşınızdakinin partneriniz olduğunu unutmayın
Kimi zaman, negatif duygular ve ve dürtüler, tartıştığımız kişinin sevmeyi ve hayatımızın geri kalanını beraber geçirmeyi seçtiğimiz kişi olduğunu unutturuyor.
Dolayısıyla küfür, hakaret ve her türlü saygısızlığın gereksiz olduğunun farkında olun. Sevdiğiniz kişiye çok zarar verebilirsiniz. Eğer bu şekilde davranmaya devam ederseniz, partneriniz zamanla anlayışsızlığınızdan bıkacaktır.
Birine bağırıp rahatsızlık etmenin hiç gereği yok. Sakin bir şekilde diyalog kurarak, saygı ve sevgiyle daha çok şey başarabilirsiniz.
Günlük sorunları gülerek geçin
Duşta saç kalmış, diş macununun kapağı açık bırakılmış ya da dolap dağılmış. Böyle şeyleri biraz mizahla ele alırsak sorun haline getirmeyiz.
Çoğu zaman ufak tefek sorunları büyütme eğilimindeyiz. Küçük şeyleri abarttığımızda elimize tek geçen şey baş ağrısıdır.
Eşinizin klozet kapağını indirmemesi, rahatsız edici bir durum olabilir ama bunu tartışmaya yol açacak bir konu haline getirmemelisiniz.
Buna değmez! Partnerinizin kusurları olduğu gibi iyi yaptıkları şeyler de vardır mutlaka, tıpkı sizin gibi. İlk tavsiyeyi unutmayın: Öneride bulunun ama asla talep etmeyin ve hoşgörülü olun. Bu kişi kendine partner seçen sizsiniz.
Bağlı hale gelmeden birbirinizi memnun edin
Partnerinizle eğlenmek ve birlikte güzel şeyler yapmak harikadır. İlişkideki kişilerin arada sırada birbirlerine küçük sürprizler yapması çok olumlu bir şeydir. Özel bir randevuya gerek yok. Önemli olan sevdikleri bir şeyi yaparak partnerinizi mutlu etmek. Mesela, sevdikleri bir yemeği yapabilir ya da hayranı oldukları bir grubun konserine götürebilirsiniz, siz aynı şeyi sevmeseniz bile.
Kimi zaman pek hoşlanmadığımız şeyleri partnerimiz sevdiği için yapmak iyidir. Belki böylece biz de aynı şeyle ilgilenmeye başlayabiliriz.
Diğer yandan, partnerimizin hep bizim hoşlandığımız şeyleri yapmasını beklememeliyiz. Partneriniz, futbolu seviyor ama siz bu sporla hiç ilgilenmiyorsanız, her Pazar maça gitmek zorunda olmamalısınız. Ayrı ayrı faaliyetlerde bulunmanız da lazım.
İyi bir ilişki kurmak hem kolay hem de zor. Bazen içsel nedenler bize hakim olur ve saygı, dürüstlük ve empati gibi erdemleri unuturuz. Bu beş tavsiyeyi aklınızda tutun ve her gün uygulayın. Bunlar ilişkinizin olumlu bir şekilde gelişme göstermesine yardımcı olacaktır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.