Öz Saygınızı Korumanızı Sağlayacak 5 Alışkanlık

Öz Saygınızı Korumanızı Sağlayacak 5 Alışkanlık

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2017

Pek çok durumda kendimize olan saygımızı fark etmeden de olsa baltalarız. Ama kendinize olan öz saygınızı yitirmemek için edinebileceğiniz basit alışkanlıklar var. Bu alışkanlıkları, sizi mutlu ve tatmin edici bir hayata kavuşturacak önemli ipuçları olarak da düşünebilirsiniz.

“Öz saygı kendiliğinden verilmiş değildir; sonradan kazanılır.”

-Nathaniel Branden

1. Kendinize saygı duyun

Kendinize saygı duymanız güçlü bir öz saygı hissi kazanmak için önemli bir anahtardır. Peki, kendimize nasıl saygı duyabiliriz? Öncelikle, ihtiyaçlarımızı ve değerlerimizi tanımalı ve onları karşılamalıyız. Her zaman kendimizi geri planda tutup başkalarının ihtiyaçlarına öncelik veremeyiz. Eğer kendimizi nasıl mutlu edeceğimizi bilmiyorsak, başkalarını da mutlu etmekte zorlanacağız demektir.

Duygularınızı ifade edin ve onları ifade ettiğiniz için de suçluluk hissetmeyin. Birine ya da bir şeye karşı kızgınlığınızı yapıcı bir şekilde ifade etmeniz sizi kötü bir insan yapmaz. Sizi gururlandıran tüm taraflarınıza değer verin. Sıklıkla onları ön plana çıkarın.

2. Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin

Eğer gerçekten hayatınızı yaşamak istiyorsanız kendinizi olduğunuz gibi kabullenmeniz çok önemlidir. Eğer bunu yapmazsanız, kendinizi bir yalanın içinde yaşıyorken bulabilirsiniz.

oz-kendi

Sizin hayatınız özgün ve tamamen size ait olmalı. Herkes gibi olmaya çalışmayın. Belki kendinizi başkalarıyla kıyaslıyor olabilirsiniz ve onlar size mükemmel görünüyor olabilir, ama gerçekten öyle mi acaba? Hayatınızı sevmeyi öğrenin ve kendinizi olduğunuz gibi kabullenin. Ancak o zaman mutlu ve uyumlu bir şekilde yaşarsınız. 

3. Hatalarınızı görün

Hatalarınızla yüzleşmekten kaçarsanız, hayatınız bahanelerin ardına gizlenerek geçebilir. Tüm bunlar çok büyük enerji kaybetmenize sebep olur.

Hatalarınızdan ders alın! Hatanızı ve ürettiğiniz bahaneyi görün ve sorumluluğu üstlenin. Nerede yanlış yaptınız? Ne oldu? Bahane bataklığına bir yenisini daha ekleyip sorumluluktan kaçmayın. Öğrenmek ve bir insan olarak gelişme kaydetmek için bu andan faydalanın. Hatalar bizi zayıf ya da kırılgan yapmaz. Onlar bizi daha güçlü kılar ve gelecekteki olası hatalardan kaçınmak için hazırlıklı olmamızı sağlar.

4. Özeleştiri konusunda dikkatli olun

Kendimizi eleştirmek her zaman kötü değildir ama dikkatli olun! Dozunu kaçırdığınız eleştiriler sizi yıkabilir. Bu yüzden bunun yerine siz onu yıkmalısınız.

İçimizdeki eleştirel ses, negatif ve heves kırıcı ise gelişmekten bizi alıkoyar, onu durdurmasını bilmeliyiz.

Hiçbir zaman başaramayacaksın. İçimizdeki ses beynimizin arkasından bu cümleyi yumuşakça fısıldar. Eğer o fısıltı oluşursa, şöyle düşünün: Hiçbir zaman başaramayacağım nereden belli? Denedim mi? Başarısız mı oldum? Bazen, bir problemin çözümünü öğrenene kadar onunla birden çok kez karşılaşmanız gerekebilir. Eğer bir şeyi istiyorsanız, başarmak için çok çalışın. O zehirli fısıltıyı susturun. 

Sen onlardan daha kötüsün. Hiçkimse başkasından daha iyi ya da kötü değildir – hepimiz birbirimizden farklıyız! En iyisi birbirimizi nasıl tamamlayacağımızı, birbirimize nasıl yardım edebileceğimizi görmektir.  Kendinizi hiç kimseyle karşılaştırmayın. Öğrenin, çok çalışın ve kendiniz olun. Siz kendinize özgü ve benzersizsiniz, tıpkı diğer herkes gibi.

Beni sevmiyorlar. Emin misiniz? Onlara sordunuz mu? Belki de onlardan gelen sinyalleri yanlış algılıyorsunuz. Hem sizden hoşlanmıyorlarsa bile, kimin umurunda! Bu dünyanın sonu değil, değil mi?

5. Kimseden onay beklemeyin

Pek çok kişi tarafından yapılan hatalardan biri de başkalarının onayını almak için uğraşmaktır. Bu derinlerde yatan bir özgüvensizlik belirtisidir.

elestiri

Başkalarını tatmin etmeye uğraşmayın. Eğer farklı düşünüyorsanız, bunu bilsinler!

Kararlı olun, kararlı davranın ve kararlı düşünün. Diğerleri hiçbir zaman her konuda sizinle aynı fikirde olmayacak, bunu düşünün ve kendiniz olun! 

Başkalarından onay beklemek, başkalarından iyi olmadığımızı düşünmek, kendimiz için durmadan bahaneler üretmek, düşüncelerimizi ifade etmemek… Bunlar size tanıdık geliyor, değil mi? Umarız bu yazı daha mutlu olmanıza yardımcı olur ve olmak istediğiniz yere ulaşmanızı kolaylaştırır. Önemli olan sadece sizsiniz, başkaları değil!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.