Bağışlama Psikolojisi: Kin Gütmeyi Bırakmak Bize Yardım Eder
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Bağışlama psikolojisi tarafsızlığın bir formudur. Bu, insanların neler olup bittiğini kabul etmek ve ilerlememize izin vermek için, kendilerinin biriktirdiği kinini bir kenara bıraktıkları ve esir oldukları bir cesaret eylemine atıfta bulunur.
Aynı zamanda, “Ben”in, iç huzuru azar azar günden güne bulmak için zararları ve olumsuz duyguları onarmaya yönelik psikolojik bir yolun yeniden yapılandırılmasıdır.
Her seferinde bağışlama psikolojisi ile ilgili araştırma ve referans aradıkça, kişisel gelişim, ahlak ve hatta din veya maneviyat dünyasıyla ilgili çalışmaları ve belgeleri buluyoruz. Fakat bağışlamanın ne anlama geldiğine dair bilimsel çalışmalar var mı? Bu adımı atmak için nasıl fiziksel ve duygusal olarak affetmeli ve niçin bağışlamalıyız?
“Zayıf, affedemez. Affetmek, güçlü bir niteliktir.”
– Mahatma Gandhi
Cevap kesinlikle “evet”. Aslında, Amerikan Psikoloji Derneğinin, affedeni ve neyin ne olmadığını, tarihsel olarak çatışan toplumların bu anlamda nasıl ilerleyemediğini sorgulayan çok sayıda çalışması ve araştırması vardır. Bu, zihinsel esenliğimizin anahtarı olan bir boyuttur.
Aslında, bunu hatırlatmak gayet yararlıdır. Bir çoğumuzun omzunda bir çip olabilir, bu çip şu andaki mutluluğumuzu azaltan bir gerçekle ilgili geçmişimizdeki bir problem olabilir. Buna karşılık, bu durum çok daha tatmin edici bir hediye oluşturma potansiyelimizi ve kapasitemizi azaltır. Her nasılsa, iyileşmeye başlamak için bırakmamız gereken bir şeye veya bir şeye karşı küçük bir öfke duyuyoruz.
Kişisel aşınmayı ve yıpranmayı önlemek için affet
Bağışlama psikoloji alanına girmenin en iyi yolu, bağışlamanın ne olduğunu ve ne olmadığını iyi ayırt etmekten geçer. Her şeyden önce bağışlama psikolojisi, herhangi bir anda gerçekleşen şeyin iyi olduğunu ya da iyi olmadığını söylemesi anlamına gelmez. Bu, olayı kabul etmek veya bize zarar veren kişi ile uzlaşmak anlamına da gelmez. Ve özellikle, bu kişiye karşı yakınlık ya da acıma hissetmeye zorlamak zorunda olduğumuz anlamına da gelmez.
Bağışlama psikolojisi, aslında, aşağıdaki adımları atabilmemiz için bize uygun stratejileri sunmaktadır:
- Olayların o şekilde gerçekleştiğini varsayalım. Geçmişte o anda gerçekleşen hiçbir şey değiştirilemez. Bu nedenle, başka türlü davranmış olsaydık cümlesini kullanmamlı, olayların nasıl olabileceğini düşünmemeli veya hayal etmemeliyiz. Bu, enerji, cesaret ve sağlığımızı kaybetmemize neden olur.
Affetmek, “bırakalım” demeyi, geçmişe hükmeden yeni bir “sen”i yeniden icat etmeyi öğrenmektir, ama şimdiki zamanın avantajından yararlanacak gücü bulur.
Bağışlama psikolojisi, bize zarar veren kişinin değerlerini veya düşüncelerini anlamak veya kabul etmek zorunda olmadığımızı bize söyler. Affetmek, acı çekmemize ya da acı çekmemize gerekçe göstermemektir. Asla kendi itibarımızdan vazgeçmemeliyiz.
- Bağışlama psikolojisi daha çok, kızgınlığın, gittikçe artan öfkenin, umutsuzluğun, bıkkınlığın, yoğunluğun ve nefes almamızı engelleyen tıkanmanın kolaylaştırılması hakkındadır. Bunun için, bize zarar veren kişiden nefret etmeyi bırakmamız gerekiyor.
Öte yandan, genellikle unuttuğumuz önemli bir nokta var. Bağışlama, herhangi bir ilişkinin, ortaklığın veya arkadaşlığın mihenk taşını oluşturuyor. Unutma ki, herkes bizim yaptığımız şekilde aynı şeyleri görmez. Aslında, bir yıl içinde günler olduğu kadar daha çok algı, yaklaşım ve görüş vardır.
Bazen, bazı eylemlerin gerçekten basit bir anlaşmazlık veya yanlış anlama olduğunda aşağılayıcı veya aşağılayıcı eylemler olduğunu varsayıyoruz.
Bu nedenle, hiçbir yerde olmayan ihanetleri görmeyi bırakmak için, anlayışımızı ve bağışlama kapasitemizi genişletebilmeliyiz.
Bağışlama psikolojisi: Sağlığın anahtarı
Bağışlama psikolojisi alanında Wisconsin Üniversitesi’nden Dr. Bob Enright, en ünlü uzmanlardan biridir. 30 yılı aşkın süredir davaları analiz etmek, araştırma yapmak ve konuyla ilgili kitap yazmaktan sonra, dikkatimizi çekebilecek bir sonuç çıkardı. Herkes bunu başaramaz; Hepimiz kolay kolay birisini bağışlama yeteneğine sahip değiliz. Bunun nedeni, affedilmenin bir zayıflık biçimi olduğu inancında yatmaktadır.
Bu sık yapılan bir hata. Bağışlama psikolojisindeki en iyi fikirlerden biri, başarmak ve bu adımı atmak, bize yeni değerler ve stratejileri, stres ve kaygıya karşı kendi içimizde entegre etme fırsatı verir. Aynı zamanda bağışlama psikolojisi, şimdiki zamanda daha fazla özgürlükle ilerlememize izin veriyor. Affetmek güç ve cesaret gerektirir.
Ayrıca, Dr. Enright bize, affetme yolunda adım atmanın birçok nedeni olduğunu hatırlatır. En önemlisi de sağlığımız ile ilgili olanlarıdır. Affetme ile anksiyete, depresyon ve yaşam kalitemizi tamamen azaltan diğer bozuklukların azaltılması arasındaki yakın ilişkiyi gösteren birçok çalışma vardır.
Günden güne, bir kırılma döngüsünde hapsolmuş, küskünlük ve çürüme kulesinde sıkışıp kalmış ve geçmişe doğru sürekli nefret içerisinde olan bir insanda kronik stres gelişir. Kimse böyle yaşamayı hak etmiyor. Nefretle birleşmiş öfkeden daha zehirli bir duygu yoktur.
Bağışlama yolunu kolaylaştırmak için aşağıdaki stratejilerin bazılarını uygulamaya koyalım:
- Affetmek unutmak değildir. Bağışlama, daha iyi düşünmeyi ve uzlaşmayı kolaylaştırmaya mecbur olmadığımızı, ancak bu adımı atlayarak “zayıf” hissetmeden neler olduğunu kabul etmeyi öğretiyor. Affetmek, yaşamı sürdürmeyi hak etmediğimiz birçok yükten kurtulmaktır.
- Kin tutmak enerjimizi, ruhumuzu ve umudumuzu tüketir. Bu yüzden hayatta kalmak, şerefimizi korumak için affetmeyi öğrenmeliyiz.
- Terapi yazımları ve günlük tutmak bize yardımcı olabilir.
- Ayrıca, zamanın sadece kendisinin de yardım etmediğini anlamalıyız. Günler, aylar ve yıllar geçmesine izin vermek, bizi ne olup bittiğini unutmaktan veya nefret etmekten alıkoyamaz. Bugün hissettiğimiz rahatsızlıktan dolayı yarından vazgeçmeyelim.
- Bağışlamak bir süreçtir. Bu aynı zamanda anlamamız gereken bir şey. Belki de diğer insanı asla affedemeyiz, ama biraz daha iyi nefes alabilmemiz için ve daha rahat hissedebilmemiz için tüm bu kızgınlığı hafifletmek için bir adım atabilirsiniz.
Sonuç olarak, gördüğünüz gibi, bağışlama psikolojisi çok geniş bir alan. Aynı zamanda bağışlama psikolojisi sağlık ve esenlik ile çok yakın bir ilişkiye sahip. Yaşamımızın, çalışmalarımızın ve günlük ilişkilerimizin her alanına uygulanabilecek muhteşem stratejiler sunan bir disiplindir. Bu nedenle bağışlayabilmek, insan olarak sahip olduğumuz en iyi yetenek ve erdemlerden biridir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- AbuHasan, Q., Reddy, V., & Siddiqui, W. (2021). Neuroanatomy, amygdala. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537102/
- Enright, R.D., & Fitzgibbons, R. (2015). 9 Forgiveness Therapy. Amer Psychological.
- Goetz, J. L., Keltner, D., & Simon-Thomas, E. (2010). Compassion: an evolutionary analysis and empirical review. Psychological bulletin, 136(3), 351.
- Luskin, F. (2003). Forgive for good. New York, NY: HarperOne.
- Shapiro, S. L. (2020). Rewire your mind: Discover the science + practice of mindfulness. London, UK: Aster.
- Paloutzian, Raymond F. (2010).Forgiveness and Reconciliation: Psychological Pathways to Conflict Transformation and Peace Building. New York: Peace Psychology Book Series
- Prieto, U. (2017). Perdón y salud: introducción a la psicología del perdón. Madrid: Universidad Pontifica Comillas
- Worthington, T. y Williams, David R. (2015). Perdón y Salud. Madrid: Akal
- Worthington, E.L., Jr., & Sandage, S.J. (2015). Forgiveness and Spirituality in Psychotherapy: A Relational Approach. Amer Psychological
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.