Ayrılığın Ardından Yas Tutmak
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Sevdiğiniz kişiyi kaybetmeniz durumunda, ayrılığın ardından yas tutmak oldukça zorlu bir süreç olabilir. İlişkisini sonlandıran çoğu insan, kontrol edemediği bir takım duygularla karşılaşır. Bu genellikle tek taraflı ayrılıklarda ve partnerlerden birinin hiç bir açıklama yapmadan ortadan kaybolduğu durumlarda geçerlidir.
Ayrılığın ardından yas tutmak, sevdiğiniz bir insanın kaybının ardından tutulan yasa benzer. Fakat, uzmanların on yıllar boyunca yaptığı çalışmalar sonucu ayrılık acısını hafifletmek mümkündür. Ayrılık acısını hafifletmek için birçok teknik vardır. Şimdi bu konuyu daha detaylı bir şekilde inceleyelim.
Ayrılığın ardından tutulan yasın aşamaları
Ayrılığın ardından tutulan yasın 5 aşaması vardır. Sevilen birinin ölümünün ardından meydana gelen yas aşamalarından biraz daha farklıdır. Ancak, temel yapı olarak aynıdır.
Partnerimizin bizi terk etmesinin ardından bu 5 farklı aşamadan geçmemiz oldukça normal bir durumdur:
- İnkar
- Öfke
- Uzlaşma
- Depresyon
- Kabullenme
Ayrılık sonrası bu aşamaları herkes aynı sırayla yaşamaz. Bazıları ilk önce öfkelenip, sonra ayrılığı inkar edebilir, daha sonra ise depresyon geçirebilir. Bazıları ise depresyon ve uzlaşma arasında uzun bir süre git gel yaşayabilir.
Ayrılık sonrası yaşadığınız tüm bu duygusal değişimlerin son derece normal olduğunu unutmayın. Ayrıca güçlü duygular beslediğiniz bir kişiyle ayrıldıktan sonra duygusal bir çöküş yaşamamanız neredeyse imkansızdır. Bundan dolayı, ayrılık sonrası yaşanan aşamaların her birinde ne olduğunu bilmek ayrılık acınızı hafifletebilir.
Şimdi bu aşamaları tek tek inceleyelim.
1. İnkar
Genellikle, ayrılık sonrası yaşanan ilk aşama inkar etme aşamasıdır. Bu aşamada, ayrılıktan etkilenen taraf ilişkinin bittiği gerçeğine inanamaz. Bundan dolayı diğer partner her an geri dönecekmiş gibi davranmaya devam eder.
Bu aşama kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazıları için bu ayrılık sıradan bir kavga gibi görünebilir. Böyle bir durumda, kişi kısa bir süre içinde barışacaklarını düşünür. Diğerleri ise, ayrılığın farkındadır fakat kısa bir uğraştan sonra tekrar bir araya geleceklerine inanır.
Bu aşamada olduğunu düşünüyorsanız, biran önce gözlerinizi açıp olanların farkına varmanız gerekiyor. Gerçeği inkar etmeniz, sadece ayrılığın ardından daha uzun süre yas tutmanıza neden olur.
2. Öfke
Kişi ilişkisinin sonlandığını kabullendikten sonra, genellikle içi kin ve öfkeyle dolar. Bu duyguların önemli bir rolü vardır: duygusal acının yoğunluğunun azalmasını sağlar.
Bu aşamada aklınıza şu düşünceler gelebilir:
- “Ben bunu hiç hak etmedim.”
- “Benim ona ihtiyacım yok.”
- “Ne kaybettiğini bilmiyor.”
Fakat, içinizden kurduğunuz bu cümleler üzüntünüzü ve dargınlığını saklamaya yöneliktir. Ayrılık sonrası yaşadığınız bu kötü dönemi atlatabilmeniz için eski partnerinizin de herkes gibi kendisi için en iyi yol olarak düşündüğü şeyi yapan sıradan bir insan olduğunu anlamalısınız. Ancak bu sayede öfkenizi azaltıp bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
3. Uzlaşma
Ayrılıktan etkilenen kişi bu aşamada, eski sevgilisini mümkün olan her yolu deneyerek geri kazanmaya çalışır. Bunu romantik hareketler, yalvarışlar ve hatta duygusal şantaj yoluyla yapabilir. Bunlar özellikle, yapmacık davranışları olan kişiler veya depresif kişilerin uyguladığı yöntemlerdir.
Bu aşamayı atlatmak için en yol eski sevgilinizin size geri dönmeyeceğini kabullenmektir. Ancak bu sayede diğer aşamaya geçebilirsiniz.
4. Depresyon
Bu aşamada, kişi en sonunda eski sevgilisinin ona geri dönmeyeceğini kabullenmiş olur. Fakat yine de ayrılık acısından kurtulamaz. Bu depresyon aşamasında, kişi kendini daha iyi birini bulamayacağına inandırır.
Bundan dolayı, kişi depresyon aşamasında şu duygulara kapılabilir:
- “Onun gibi birini asla bulamayacağım.”
- “Yalnız başıma ölüp gideceğim.”
- “Asla kendime gelemeyeceğim.”
- “Beni kimse onun gibi sevmeyecek.”
Kişinin kendisine gönderdiği bu mesajların büyük bir çoğunluğu mantık dışıdır. Ayrılık sonrası yas ile başa çıkabilmek için eski sevgiliniz veya eşiniz olmadan da iyi olabileceğiniz ve ayrılığın o kadar da kötü bir şey olmadığını kavramanız gerekir.
5. Kabullenme
Son aşamada kişi en sonunda yaşananları tümüyle kabullenir. Ayrıca, iyi olmak için o kişiye ihtiyacı olmadığını fark eder. Bu aşamada, ayrılıktan etkilenen taraf hayatını yeniden kurar ve hatta yeni ve sağlıklı bir ilişkiye başlayabilir.
Ayrılık sonrası yaşanan bu beş aşamanın ne kadar zaman alacağı kişiye göre değişir. Eğer şu anda, ayrılık acısıyla başa çıkmaya çalışıyorsanız, kendinize karşı sabırlı olmalısınız. Olayları ağırdan almalısınız ve iyileşmek için çaba göstermelisiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.