Atopik Dermatit ve Stres İlişkisi
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Fiziksel sorunları stres gibi duygusal problemlerle ilişkilendirme eğiliminde değiliz. Ancak bu ikisi arasındaki ilişki oldukça güçlüdür. Aslında, tüm duygusal problemler yakından ilişkili bir fizyolojik problemle el ele gider. Bu yazımızda atopik egzema olarak da bilinen atopik dermatit hakkında konuşacağız. Birçok insan bu sorundan muzdarip ama bu konuda bir şey söylemiyorlar. Bu da sayısız başka problemlere yol açıyor. Bunlardan biri de ilişki problemleri. Nasıl mı? Öğrenmek için okumaya devam edin.
Atopik dermatit, cildi etkileyen bir hastalıktır. Yoğun ve şiddetli kaşıntıya neden olur. Genellikle ciltte oluşturduğu izlere “egzama” adını veririz. Bu durum, çok kaşıntılı deri döküntüsüne yol açar. Vücudun her yerinde ve yüzde de görülebilir.
Atopik dermatitin bir tedavisi olmadığı belirtilmelidir. Bundan muzdarip insanlar, semptomları önlemek veya hafifletmek için özel tedaviler kullanabilirler. Bununla birlikte, belirtilerin geri dönmesi her zaman bir risktir. Esasen, hava atopik dermatiti etkileyebilir. Sonbahar ve kış bu rahatsızlığı şiddetlendirir. Doğru nemlendirme ve tedavi durumu kontrol altında tutabilir.
“İspanya’da nüfusun neredeyse % 15’i atopik dermatit rahatsızlığından muzdariptir.”
– Javier Ortiz de Frutos (dermatolog) ve Ainara Rodriguez (alerjist)
Atopik dermatit ve çocuklara etkisi
Atopik dermatit çok küçük yaşta çocukları etkileyebilir. Onları huzursuz ve sinirli hale getirebilir ve geceleri uyumalarını zorlaştırabilir. Bu rahatsızlıktan etkilenen bebekler belli bir sebep olmadan çok ağlayabilirler. Tüm bu problemler uyku yetersizliği nedeniyle konsantrasyon sorunlarına neden olabilir.
Küçük çocuklarda atopik dermatitin duygusal sonuçlarını da dikkate almak zorundayız. Kaşıntı ve dayanılmaz derecede rahatsızlık, sinirlilik ve öfkeye neden olabilir. Bu çok fazla gerginliğe yol açabilir. Tüm bunların nedeni, bu cilt probleminin neden olduğu strestir.
Ama bu kadarla kalmaz. Dermatit ayrıca güvensizliğe ve bağımlılığa neden olabilir. Bu noktayı daha iyi göstermek için atopik dermatiti olan bir çocuğun annesi olan Delphine’nin anlattıklarına kulak verelim. Oğlu Hugo, dört aydır atopik dermatit belirtileri göstermeye başladı:
“Küçükken, sorun yapmıyordu. Ancak büyüdükçe, derisinin pul pul olması bir kompleks hâline geldi. Okuldaki arkadaşları onunla dalga geçiyordu. Çocuğum geceleri uyuyamıyordu çünkü kaşıntısı dinmiyordu. Bazen kanayana dek cildini kaşıdığı oluyordu.”
Gördüğünüz gibi, bu cilt problemi diğer çocuklarla ilişkiyi güçleştiren güvensizliğe neden olabilir. Yetişkinler, çocuğun bu sorunları başından beri aşmasına yardımcı olmak zorundadır. Sağlıklı bir benlik saygısını sürdürmeleri için onlara araçlar vermeliler. Aksi takdirde, yetişkinliğe ulaştığında sonuçlar kronikleşebilir.
Yetişkinlerde Dermatit
Atopik dermatitli yetişkinler farklı şekilde acı çekerler. Yetişkinlerde, bu durum duygusal yönetimini tehlikeye atar ve bunu teste tabi tutar. Atopik dermatitten muzdarip insanlar sinirli ve huysuz olabilir. Aynı zamanda kaygı ve hatta depresyon ile ilgili problemleri olabilir. Bazı gerçek hayat örneklerine bakalım.
Atopik dermatiti olan bir yetişkin için topluluk karşısında konuşmak gerçekten dehşet verici olabilir. Sinirlilik, mümkün olan en kötü zamanda beklenmedik bir patlamaya neden olabilir. Bunun neden olduğu utanç, dermatiti daha da şiddetlendiren anksiyeteyi artırabilir. Birey bu kısır döngüye hapsolur ve bir çıkış yolu bulmak zordur.
Atopik dermatiti olan bir yetişkin için zor olan başka durumlar da vardır. Örneğin sahile gitmek, hatta romantik ilişki kurmak. Asıl sorun, dermatit alevlenmelerinin bazen geride bıraktığı işaretlerdir. Bir dermatit hastası cildini kaşırsa, problem daha da kötüleşir ve izlerin geçmesi uzun zaman alabilir.
Dermatitin öngörülemezliği de endişeye neden olur. Hasta ne zaman ortaya çıkacağını, yüzünü etkilerse nasıl görüneceğini bilmez… Tüm bu endişeler stres yaratır, ki bu da ters etki yaratır. Dermatit strese neden olabilir, ancak stres de dermatiti şiddetlendirir. Bu durum, dermatit hastalarında güvensizlik, korku ve utanç yüzünden düşük benlik saygısını uyandırabilir. Bazı durumlarda depresyona yol açar.
“Atopik dermatit kötü bir arkadaştır. Haber vermeden ortaya çıkar. Sebepsizce seni incitir, ne yapmak istediğini bilir ve her şeyi berbat eder. Sabah uyandığında nasıl olacağını bilmezsin. Bu gece uyuyabilecek misin, bunu bilmek zordur. Belki de uzanırsın ve aniden yüzün yanmaya başlar, cildin çatlar ve tahriş olur.”
– Jesus Maria Torres Garcia (4 yaşından beri dermatit hastası)
Bu yazıdan ve özellikle bu durumdaki bireylerin kişisel hikayelerinden de görebileceğiniz gibi dermatit ve stres ilişkilidir ve çok fazla acı çekilen bir kısır döngü oluşturur. Hastalar ne zaman durumun ne zaman ortaya çıkacağını bilmezler. Ne zaman talihsiz durumlarının dermatiti alevlendireceği veya bu durumun ne zaman son bulacağından emin olamazlar.
Birçok hasta için uygun tedaviyi bulmak, listeye eklenecek bir başka hayal kırıklığıdır. Çünkü her bireyin cildi farklıdır ve tedaviye farklı şekilde tepki verir. Ve her ne kadar dermatit alevlenmesini önlemek ya da kontrol etmek için elinizde her şey varsa bile, şu soru her zaman aklınızdadır – ne zaman olacak?
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.