Apifobi Belirtileri: Arı Korkusu
Yazan ve doğrulayan psikolog María Vélez
Arı korkusu olarak bilinen apifobi, en yaygın fobilerden biridir. Sadece kanat çırpma sesleri veya bir tanesiyle aynı odada kalmak bile bir dizi son derece rahatsız edici semptomu tetikleyebilir. Apifobi belirtileri ve bu fobinin nasıl tedavi edileceği hakkında bilgi almak istiyorsanız okumaya devam edin.
Arılar insanlar için oldukça faydalıdır. Ancak doğanın döngüsünde temel bir görevi olmasına rağmen, bu canlılar birçok insanda paniği tetikler. Araştırmalar nüfusun yaklaşık yüzde üçünün bu fobiden muzdarip olduğunu gösteriyor. Apifobinin semptomları, nedenleri ve sonuçları hakkında size bazı bilgiler vereceğiz.
Apifobi belirtileri: Arı korkusu nasıl kendini gösterir?
Apifobi, melissofobi olarak da bilinir. Eşek arısı, normal arılar veya yaban arıları ortaya çıktığında, adeta kişide bir uyaran görevi görür ve fobisi olan kişi panik belirtileri göstermeye başlar.
Bu fobiye sahip olan kişi, yaşadığı korkuya ek olarak rahatsızlık ve endişe de hisseder. Bu nedenle en yaygın fizyolojik semptomlar baş dönmesi ve kontrol kaybıdır. Kalp atış hızında artış, hiperventilasyon (kasıtlı derin nefes alma sonucu karbondioksitin ciğerlerden dışarı kaçması süreci) veya nefes almada güçlük, mide bulantısı, titreme, baş ağrısı gözlemlenebilir.
Benzer şekilde, bu fobinin neden olduğu bilişsel belirtiler bir kişinin zihinsel işlevini bile etkileyebilir. Apifobisi olan bir kişi konsantrasyon eksikliği, daha fazla arının olma ihtimaline karşı endişe ve ölüm korkusu gibi çarpık düşüncelere ve hislere sahip olabilir.
Çoğu anksiyete bozukluğunda olduğu gibi, öncelikle iki davranışsal belirti kendini gösterir: kaçınma ve kaçma. Bu tür davranışların görülmesi, tehdit edici bir durum ortaya çıktığında tamamen doğaldır. Böylece bu fobiye sahip bir kişi, arılardan kaçınmak için elinden geleni yapacaktır.
Bu korkunun nedeni?
Fobilerden bahsederken olası iki nedeni hesaba katmalısınız. Öncelikle, bu kişi arılarla ilgili önceden travmatik bir deneyim yaşamış olabilir. Yaban arılarının sokması son derece yaygındır ve sokulma sonucu ciddi fiziksel ağrılar yaşanabilir. Bu kesinlikle kimsenin deneyimlemeyi istemeyeceği bir şeydir.
Aslında apifobi, diğer birçok hayvan fobisine göre daha az mantıksız bir korkudur. Çünkü arı sokmaları, sağlık açısından ciddi riskler oluşturabilir. Bununla birlikte, bir yaban arısı saldırısının veya sokmasının ciddiyeti, kişinin ona alerjisi olup olmadığına göre değişir. Buna ek olarak, maruz kalınan zehir miktarı da önemli bir rol oynar. Örneğin aynı anda birden çok arının ısırması çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir.
Tüm bunlara ek olarak, fobiler dolaylı öğrenmeden kaynaklanabilir. Başka bir deyişle, size yakın olan biri bu fobiden muzdaripse, bu korkuyu size muhtemelen aktarmış olabilir. Belki de bu böceklerin varlığından kaçınmanız ve olumsuz tepki vermeniz gerektiğini o kişinin deneyimi sonucu öğrendiniz. Dahası, sizi bu böceklerin tehlikeleri konusunda sürekli uyararak korkunuzu taze tutup güçlendirmiş de olabilirler.
Arı korkusunun sonuçları
Genellikle hayvan fobileri çocukluk döneminde ortaya çıkma eğilimindedir ve çoğunlukla yıllar içinde kendiliğinden kaybolur. Bununla birlikte, eğer korku bu şekilde kendi kendine ortadan kalkmazsa, sadece daha da artacak ve kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyecektir.
Bu bakımdan arılardan korkmakla fobi sahibi olmak arasındaki farkı iyice vurgulamak gerekiyor. Fobi, bir anksiyete bozukluğudur ve kişinin hayatını son derece sınırlayan bir korku şeklidir. Örneğin, bu fobi durumu kişinin nerede bir ev satın alacağını veya yürüyüş yapmak için hangi parka gideceğini belirleyebilir. Yani kişinin günlük yaşamı üzerinde ciddi etkilere sahiptir. Ayrıca bu uçan böceklerden kaçınmak için, bu kişiler gerçekten çok sevseler bile belirli yerlere gitmeyi bırakmak zorunda kalacaktır.
Gördüğünüz gibi apifobinin semptomları, bir kişinin hayatını nasıl etkilediğine bağlı olarak hafif ile çok şiddetli arasında değişir. Yine de bu durum her şekilde tedavi edilmesi gereken bir anksiyete bozukluğudur.
Apifobi için tedavi yöntemleri
Bilişsel-davranışçı terapi, fobiler için en etkili tedavi yöntemidir. Terapistler spesifik olarak genellikle üç adet ‘müdahale stratejisi’ uygular: rahatlama, mantıklı olmayan düşüncelerin değiştirilmesi ve sistematik duyarsızlaştırma.
Uyaranlara maruz bırakma aşaması kademeli olmalıdır. Örneğin ilk olarak arı görselleriyle çalışmaya başlayabilirler. Bu görseller aşırı kaygıya neden olmadan kişiyi gerçek uyarana aşamalı olarak yaklaştıracaktır.
Kısacası, mantıksal olmayan arı korkusu, özel psikolojik yardım gerektiren bir fobi türüdür. Profesyonel yardım alarak yaşam kalitenizi iyileştirecek ve fobinin neden olduğu korkudan kaynaklanan durumlarla baş edebileceksiniz. Bu korkuyu aştığınız zaman istediğiniz parklara veya ormanlık bölgelere korkmadan gidebileceksiniz. Eğer apifobi belirtilerine sahipseniz en kısa zamanda bu korkudan kurtulmak için harekete geçin.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.