Anksiyete Belirtileri: Bilmeniz Gerekenler
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Her insan anksiyeteyi farklı şekilde yaşar. Anksiyete, rengini koruyan ancak içinde bulunduğu kabın şekline uyum sağlayan bir sıvı gibidir. Bu metaforda, renk çoğu durumda ortaya çıkan anksiyete belirtileri kümesidir. Her durumda, anksiyete psikolojik birikim durumuna neden olur. Bu nedenle, herhangi bir problem iki kat daha ağır görünmektedir ve herhangi bir gerileme çok büyük hale gelmektedir.
Günümüzde, kaygı bozukluklarına uyan tanıların miktarı depresyon tanılarıyla benzerlik gösterir. Öyle ki, iki olguyu aynı madalyonun yüzleri olarak görme eğilimi oldukça önemlidir. Ek olarak, tanı sayısının her yıl arttığını ve anksiyetenin erkeklerden daha fazla kadınları etkilediğini biliyoruz.
Anksiyete bozukluklarını teşhis etmede zorluklar
Şimdi, İngiltere’deki Kraliyet Psikiyatristler Koleji tarafından yapılanlara benzer çalışmalar, anksiyete söz konusu olduğunda kesin bir teşhis koymanın kolay olmadığını göstermektedir. Araştırmaya çeşitli alanlardan (birinci basamak hekimler, psikiyatristler, hemşireler, psikologlar, fizyoterapistler ve daha fazlası) çeşitli profesyoneller katılmıştır. Anksiyete semptomlarını diğer klinik durumlarla karıştırmanın çok kolay olduğunu belirtmişlerdir.
Bu nedenle, ne mide ağrıları her zaman zayıf bir sindirimden kaynaklanır ne de kötü bir postür her zaman sırt ağrısına da neden olur. Gerçek şu ki, anksiyete bozuklukları birçok soruna neden olabilir.
“Acının yoğunluğu, anksiyetenin nedenleri bilmese de, durumun etkilenen kişi için sahip olduğu anlamla doğru orantılıdır.”
– Karen Horney
Anksiyete belirtilerinin beş alanı
Anksiyete semptomlarını beş alanda gruplandırabiliriz. Her birinden farklı semptomlar yaşamak yaygındır. Örneğin, sosyal kaygısı olan bir kişi titreme, karıncalanma ve baş dönmesi gibi klasik semptomlardan muzdarip olabilir. Aynı şekilde bilişsel belirtilerden demuzdarip olabilirler.
Her kategorinin özelliklerine bir göz atalım.
Fiziksel anksiyete belirtileri
- Taşikardi
- Nefes darlığı
- Göğüste sıkışma
- Baş dönmesi
- Terleme
- Kas gerginliği
- Karın ağrısı
- Bitkinlik
- Baş ağrısı
Ayrıca, bu belirtiler yoğun ve uzun süreli ise, daha ciddi durumlara yol açabilir. Örneğin uykusuzluk, yeme bozuklukları, cinsel isteksizlik, zayıf bağışıklık sistemi vb
Öte yandan, bu endişe semptomlarının, kişinin bir tür fiziksel hastalık geçirdiğini düşünmesini sağlaması çok yaygındır. Bu nedenle, bu belirtilerin temel nedenini bulmaya yardımcı olabilecek psikologlara başvurmak çok önemlidir.
Bilişsel belirtiler
Bilişsel belirtiler anksiyetenin genellikle ortaya çıkardığı düşüncelerle ilişkilidir. En yaygın olanları:
- Sürekli endişe halinde olma
- Felaket düşünceleri
- Hafıza sorunları
- Önemsiz bazı şeylere aşırı önem vermek
- Stres
- Konsantrasyon problemleri
- Karar almada zorluk
- Takıntılı düşünceler
- Boşluk hisleri
- Ortak çevrenin bilinmediğini hissetmek
- Belirsizlik
- Kontrolünü kaybetme korkusu
- İntihar düşünceleri
Duygusal belirtiler
Duygusal ya da duyuşsal anksiyete, özellikle sabitse dikkate almamız gereken bir başka koşuldur.
- En yaygın duygusal anksiyete belirtileri ilgisizlik ve acıdır.
- Ruh hali ve sinirlilik.
- Ağlamak.
- Gergin kahkaha.
Davranışsal semptomlar
En çok tekrarlayan anksiyete semptomlarından biri kaçınmadır. Bu tür rahatsızlığı olan hastalar için belirli durumlardan ve eylemlerden kaçınmak çok yaygındır. Yani, kontrol edemeyecekleri bir anksiyete krizine maruz kalabileceklerini hissederler. Güvensizlikleri, ayaklarının altındaki yerin bir mayın tarlası olduğuna inanmalarını sağlayabilir.
Bu nedenle, aşağıdakileri deneyimlemek çok yaygındır:
- Tıkalı hissetme veya dürtüsel davranma.
- Vücut ifadesinde, aşırı yavaşlık veya hiperaktivite gibi değişiklikler.
Sosyal belirtiler
- Konuşmakta zorluk çekmek ya da aşırı konuşmak
- Bir zamanlar tutkulu oldukları hobilere karşı ilgisizlik.
- Yalnızlık ve izolasyon ihtiyacı.
- Çalışmak ya da arkadaşlarla etkileşim kurmak gibi ortak faaliyetlerden kaçınmak.
Sonuç olarak, gördüğümüz gibi, anksiyete belirtileri yorucu oldukları kadar değişkendir de. Bu nedenle, kendinizi bu durumda bulursanız uzmanlaşmış bir profesyonele danışmaktan çekinmeyin.
Birçok insan uykusuzluk, yorgunluk ya da inatçı baş ağrılarının gerçekte ne olduğunun farkında olmadan pratisyen doktorları düzenli olarak ziyaret eder. Böylece, bir psikoloğa danışmak zihinsel, fiziksel ve duygusal refahınızı artırabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ellis, Albert (2013) Cómo controlar la ansiedad antes de que le controle a usted. Ediciones Paidós
- Mulholland, C. (2017). Anxiety disorders. In Psychiatry by Ten Teachers, Second Edition (pp. 78–91). CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781315380612
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.