Albert Ellis'e Göre Tahammül Problemi
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Albert Ellis, klinik psikoloji ve psikoterapi için uygulanan teorilerin geliştirilmesinde rol oynayan en etkili psikologlardan biriydi. Rasyonel duygusal davranışçı terapi olarak bilinen bir terapinin yaratılması ve kullanılmasıyla bilinir. Günümüzde tüm Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde takipçileri ve uygulayıcıları var.
Rasyonel duygusal davranışçı terapisi (REBT), yolumuza gelen tüm bilgileri yorumlama fikrine dayanmaktadır. Bu bizim dış dünyamız için önemli olduğu kadar (sosyal ortamlar, durumlar ve olaylar) iç dünyamız için de bir o kadar önemlidir (duygular, duyu ve duyumlar). Bütün bunlar, inançlarımız için harekete geçiriciler (ya da öncüler) gibi çalışan uyaranlardır. Bu, bazı insanların felaketler ve diğer insanlar gibi bazı şeyleri neden yaşamadıkları ile ilgili çok şeyin üzerine çalışır. Ayrıca Albert Ellis’in bu modeli yaratması neden sona erdi:
A (iç veya dış olaylar) ⇒ B (şeyleri yorumlarken filtrenize benzeyen inançlar) ⇒ C (yorumlarınızın duygusal sonuçları).
Albert Ellis’in ofisine gelen hastalarda gördüğü irrasyonel inançlar
Albert Ellis çok uzun bir süre psikolog ve araştırmacı olarak çalıştı. Hepimizin bir dizi sınırlayıcı, son derece katı inançlara sahip olduğu sonucuna vararak sona erdi. Bunların duygusal ve psikolojik rahatsızlığımıza yol açan şeyler olduğunu düşünmüştü.
Albert Ellis’in fark ettiği 11 irrasyonel inanç
- “İnsanların toplumdaki herkesten sevgi ve onay hissetmeye çok fazla ihtiyacı var.”
- “Kendinizi değerli olarak görmek istiyorsanız, yaşamın her alanında yeterince iyi, yetkin ve her şeye ulaşabilmeniz gerekir.”
- “Bazı insanlar sadece alçakgönüllü, kötü ve aşağılıktır ve onları kötülüklerinden dolayı suçlamalıyız ve cezalandırmalıyız.”
- “İşler tam olarak istediğin gibi gitmediğinde sonuç korkunç ve felakettir.”
- “Başıma gelen hiç bir kötü şeyde rol oynamıyorum ve duygusal acımı ve rahatsızlığımı hiç kontrol etmiyorum. “
- “Bir şey tehlikeli veya zararlı olabilirse, bu konuda kendimi çok rahatsız hissetmeliyim. Aynı zamanda bunların olabileceği ihtimalini sürekli düşünmeliyim. ”
- “Yaşamda belirli sorumluluk ve zorluklardan kaçınmak, onlarla yüzleşmekten daha kolaydır.”
- “Başkalarına güvenmeliyim ve her zaman inancımı benden daha güçlü ve daha iyi birine ait hissetmem gerekecek.”
- “Geçmişteki davranışım söz konusu olduğunda geçmişim çok büyük bir rol oynuyor. Bir zamanlar başıma gelen ve büyük bir etki yaratan her şey beni sonsuza dek etkilemeye devam etmeli. ”
- “Diğer insanların sorunları ve duygusal rahatsızlıklarından endişe duymalıyım.”
- “Sorunlarım için daima doğru, hatasız ve kusursuz bir çözüm olmalı. Eğer bu çözümü bulamıyorsam, felaketin gerçekleşmesini bekliyor olmalıyım. ”
“Bizi geri tutan üç zorunluluk var: İyi yapmalıyım. Bana iyi davranmalısın. Ve dünya kolay olmalı.”
– Albert Ellis
Bu akıl dışı inançlara sahip olmanın sonuçları
Şu anda bu fikirlerin her birini detaylı bir şekilde açıklayamacağız. Fakat bu inançlardan en az birine sahip olmanın size büyük bir sorun olduğunu hatırlatmaya değer. Bu, psikolojik yardım arayan insanların karşılaştığı en büyük sorunlardan birine yol açıyor: “Ben buna dayanamıyorum.” Başka bir deyişle, bu inançlardan biri gerçekleşmediğinde gerçekleşir. İnançlarına sıkı sıkıya bağlı olan ve hayal kırıklığı için düşük bir toleransa sahip olan insanlarda olur. Onlar tam anlamıyla tatmin olmadıklarında sadece “ayakta duramazlar”. Bu süreç çok fazla psikolojik rahatsızlığa yol açar.
Tahammül problemi nedir?
Tahammül problemi? Evet doğru duydunuz. Bazı durumlara ve kişilere tahammül edemeyen bir sürü insan var. Gerçekliğinizi irrasyonel inançların lensleri aracılığıyla incelediğinizde, mutsuz hissedersiniz. Bunun nedeni, farkında olmadan, gerçek dışı, akıl dışı inançlarla yaşadığınız her şeyi filtreliyorsunuz. Başka bir deyişle, onlar bunu yapan inançlardır, böylece size olan herşeyi, hayal kırıklığına uğrayıp uğramadığına göre sınıflandırırsınız. Her şey son derece karmaşıktır, çünkü sonunda, inançlar yanlıştır.
Buna dayanamıyorum, bu problem ortaya çıkıyor. İnançlarınız gerçekleşmediğinde ya da gerçeklik onların yanlış olduğunu gösterdiğinde hayal kırıklığından kurtulmanızı sağlar. Benimle birlikte olan insanlar, uğraşmak zorunda oldukları her günlük aksaklıktan ya da rahatsızlıktan ötürü ayakta duramazlar. Kendileriyle, çevrelerindeki insanlarla ve çevresinde oluşan herhangi bir durumdan medet umarlar ve ümitsizliğe kapılırlar. Bunu yapmaya çalıştıkları için her şeyin olması gerektiği gibi düşünür. Ancak, böyle sert inançlara sahip olduklarından, sürekli hoş olmayan duygular yaşarlar.
Bunu başka bir şekilde anlatacağız. Buna katlanamıyorum, irrasyonel inançlarınız hayatınızı yorumlama, geçmişinizi anlama ve geleceğinizi tasarlamada bir rol oynadığında gerçekleşir. Mantıksız inançlara izin vermenin bir başka sonucu da bu rolü, alarmizmi veya “blamizm” i geliştirmeye başlayabilmenizdir. İlk şey, her şeyi korkunç ve dramatik olarak görmeniz anlamına gelir. İkincisi, diğer insanları her şey için suçlamak demektir. İrrasyonel inançlardan gelen tüm problemler arasındaki fark, temel olarak her şeyi nasıl deneyimlediğinizdir.
Eğer dayanamazsan, nasıl anlarsın?
Bu konuya hakim olan insanlar, hayal kırıklığı için gerçekten düşük bir toleransa sahiptir. Her türlü değişime uyum sağlamaları gerçekten çok zordur ve psikolojik düzeyde esnek değildirler. Her şeyi bir şekilde istiyorlar ve istedikleri şeyden farklı bir şey kabul etmiyorlar. Ellis, duygusal rahatsızlık ve 11 akıl dışı inanç arasında büyük bir bağ olduğunu düşündü. Bu yüzden terapisinin amacı, bir hastanın yanlış çıkarımlarını ve bu çıkarımlara yol açan dogmatik, mutlak inançları tanımlamak ve değiştirmek olmuştur.
Belli ki, eğer dayanamıyorsan, kendini iyileştirmek istiyorsun. Albert Ellis, neyi değiştirmek istediğinize bağlı olarak kullanabileceğiniz bazı özel psikolojik tekniklerini bizimle paylaşıyor. Bu nedenle rasyonel duygusal davranışçı terapi size yardımcı olacak bilişsel, duygusal ve davranışsal teknikleri kullanır. Şimdi bunlardan bazılarına bakacağız.
Tahammül problemi üzerinde çalışmak için REBT teknikleri
Bilişsel teknikler
- Mantık dışı inançları tartışmak ya da tartışmaya açma (özellikle ana konuda olan).
- Düşüncelerinizi tanımlamak ve değiştirmek için yazılı görevler.
- Referanslama (alışkanlığın sürdürülmesinin avantajları ve dezavantajları).
- Problem çözme. Bu, problem çözme açısından hayata farklı bir pencereden bakmak anlamına gelir. Tercih ettiğiniz şeyleri aramaya, sizin ya da başkalarının talep etmediğine bakmanız gerekir.
- Anlamsal doğruluk. Bu, kendinizi ifade etmek için doğru kelimeleri kullanmak anlamına gelir, çünkü dilin düşüncelerinizi etkilemesidir.
- Diğer insanlara rasyonel duygusal davranışçı terapi öğretmek.
“Marslılar, insanların nasıl düşündüklerini öğrenselerdi, gülmekten ölürlerdi.”
– Albert Ellis
Duygusal teknikler
- Kendinizi istenmeyen duygulara maruz bırakmak.
- Duygusal anlatım teknikleri.
- Bilişsel, sözel, duygusal ve davranışsal düzeyde koşulsuz kabul. Bu, hastanın koşulsuz kendi kendine kabul görmesini kolaylaştırır.
- Hikayeler, efsaneler, espriler, öyküler ve şarkılar kullanmak.
- Utanç veya ayıp duygusundan kurtulmak için egzersizler.
- Hastalara, samimi, gizli veya utanç verici bir şey hakkında kendini açığa çıkarmalarına yardımcı olacak alıştırmalar.
Davranış teknikleri
- Terapist ve/veya aile üyesi tarafından denetlenen kendi kendine verilen ödüller ve cezalar.
- Gerçek zamanlı pozlama, yavaş bir başlangıçtan daha çok bir sel.
- Belirli yetenekleri eğitmek.
- Uyaran kontrolü.
Tahammül problemi için gerçek bir tedavi olmadığını hatırlamak önemlidir. Bu özelliklerle özdeşleşirseniz, akılcı duygusal davranış terapisi yapan bir psikolog görebilirsiniz. İlk adım, her bir örneğin arkasında hangi inancın saklandığına karar verememenizdir. Bu şekilde, bu fikirleri kendinizle tartışmaya başlayabilir, onları teste tabi tutabilir ve değiştirmeye çalışabilirsiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.