Logo image
Logo image

Albert Einstein'ın Kişisel Gelişim Hakkındaki 5 Sözü

4 dakika
Albert Einstein'ın Kişisel Gelişim Hakkındaki 5 Sözü
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Hepimiz yirminci yüzyılın en ünlü bilim adamı Albert Einstein’ı tanıyoruz. Bilime yaptığı en büyük katkı izafiyet teorisiydi, ancak bir bilim insanı olmasına rağmen, kişisel gelişimimiz için faydalanabileceğimiz güzel sözler de bıraktı bize. İşte bu yazımızda, Albert Einstein’ın ilham verici üzerinde düşünmeye değer sözlerini derledik.

Einstein, sonunda tanınmış bir bilim adamı olmuştu ama Albert Einstein’ın gençliğinde öğretmenleri tarafından zeki bir öğrenci olarak görülmediği söylenegelmiştir. Tabi bunun doğru mu yoksa bir efsane yaratmak için kullanılan bir hikâye mi olduğunu bilmiyoruz. Yine de kendisini ifade etmekte, başkalarıyla iletişim kurmakta zorlandığını ve konuşmaya geç başladığını biliyoruz (öyle ki Einstein’ın 3 yaşına kadar konuşmadığı söyleniyor). Gençlik yıllarında, yaşadığı problemler daha da ağırlaşmıştı.

Gerçek şu ki, Albert Einstein okulda uyum sağlayamıyordu. Dr. Joseph Degenhart adlı öğretmeninin ona hayatta hiçbir yere varamayacağını söylediği aktarılır. Ancak buna rağmen Einstein motive olmayı ve izafiyet teorisine şekil vermeyi başardı. Birçok kişinin itibarsızlaştırmaya çalıştığı teoriydi bu.

Aşağıda Albert Einstein’ın bazı sözlerine yer veriyoruz. Ünlü bilim adamının kendi deneyimlerinin sonucu olan ve kişisel gelişimine katkıda bulunmuş olan sözler:

“Herkes bir dâhidir. Ama bir balığı bir ağaca tırmanma yeteneği ile ölçecek olursanız, tüm yaşamı boyunca aptal olduğuna inanacaktır.”

– Albert Einstein

Yaşamı görmenin iki yolu

“Hayatınızı yaşamanın sadece iki yol vardır. Biri hiçbir şeymucize değil gibi yaşamak. Diğeri ise her şeyi bir mucize olarak görmek.”

– Albert Einstein

Bu, Albert Einstein’ın, hayata karşı tutumumuzu yeniden düşünmemizi sağlayan sözlerinden biri. Kendimizi yaşadığımız her şeyin kurbanı olarak mı görüyoruz? Başımıza gelenleri etkileme gücümüz olmadığını mı düşünüyoruz? Bazen bir şeyi negatif olarak algıladığımızda bu bizi öyle çok sıkıntıya sokar ki durumun içerdiği fırsatları göremeyiz.

Modern toplum, gözlerimizi bir filtre ile kirletiyor. Bereket yerine yokluğu gösteriyor. Bu nedenle, kendimizde eksik olduğunu da eksik olduğumuzu düşündüğümüzü bize veren mal veya hizmet almamız veya satın almamız gerektiğine inanıyoruz. Birçoğu için asla, bir an için değil, hiçbir şey yeterli değildi. Onlar fakir, eksik hissediyorlardı. Bir şekilde ya da başka bir şekilde, bir noktada hepimizin sahip olduğu bir his.

Some figure
Yeni bir bakış açısı benimseyin. Diğer insanların yaşam hakkında sahip olduğu bakış açılarını kabul edin. Onları reddetmek yerine, gelin meselelere farklı bakış açılarından bakalım … ta ki bakış açımızın kazanılmış veya kaybedilmiş bir fırsat arasındaki farkı yarattığını anlayana kadar.

Otomatik pilotta yaşamak

“Kendi gözleriyle gören ve kendi yürekleriyle hissedenler çok az.”

– Albert Einstein

Albert Einstein’ın bu ikinci sözü, bilincimizin uykuda olduğu zamanlar çoğumuzun yaptığı bir şey: otopilotta yaşamak. İnançlarımızın büyük çoğunluğunu ya öğrenir ya da ailemizden miras alırız. Alışkanlıklarımız ve zihinsel ve davranışsal kalıplarımız hayatımızı yönlendiren şeydir.

Bu otomatik moddan çıkmak zordur. Ancak meditasyon ya da farkındalık gibi bizi şu anın daha farkında olmaya davet eden, robot gibi davrandığımız mekanik bir yaşam tarzından uzaklaştıran pek çok aktivite vardır. İç dünyamızla bağlantı bağlantı kurabilmek için zenginleştiriyor.

“Gelecekteki ben olmak için şu an olduğum kişiden vazgeçmeye istekli olmalıyım.”

– Albert Einstein

Hiçbir şey yapmama tehlikesi

“Deliliğin tanımı aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir.”

– Albert Einstein

Her seferinde aynı taşa takılıp düşmenin anlamı nedir? Kendi alışkanlıklarımızı ya da tavırlarımızı değiştirmeden, olgunlaşmadan, işlerin değişmesini beklemekteyiz. Sanki gerçekleşmeyen şeylerden üstün bir gücün sorumlu olduğunu düşünüyoruz. Belki şans ya da şanssızlıktandır, belki de başka biri sorumludur.

Çoğu zaman insanlar “İşimi sevmiyorum, ama başka bir iş de bulamam” veya “Erkek arkadaşımın değişeceğini biliyorum, bunun gerçekleşmesini sağlayacağım” diyerek şikayetçi ve mağdur durumuna düşüyor. Albert Einstein’ın dediği gibi deliliktir bu!

Farklı sonuçları görmeye başlamak için kendimizde değişiklikler yapmak zorundayız. Hareket edin, rahat bölgenizden çıkın, eyleme geçin, her şeyi yapın ama aynı yerde kalmayın. Aynı modeli tekrar tekrar denerseniz, muhtemelen farklı sonuçlar elde edemeyeceksiniz.

Some figure

“Başarısızlık denemeyi bırakmaktır. Denemeyi bırakana kadar asla başarısız olmazsınız.”

– Albert Einstein

Albert Einstein’ın bu dördüncü sözü, bunca zamandır çantada keklik gördüğümüz bir şey hakkında düşünmemize izin veriyor. Başarısızlıklar havlu atmak için bir sebep değildir, çünkü hatalarımızdan çok şey öğrenebiliriz. Başarısızlıklar bizim için birer derstir ve onları bu şekilde görmek, ilerlememize olanak tanır.

Birçok kişi başarısızlığın teslim olmak, “bu benim için değil” şeklinde düşünmek için bir işaret olduğunu düşünüyor. Eğer Albert Einstein buna inanmış olsaydı, bugün onun ve insanlığın ilerlemesine katkıda bulunmuş diğer pek çok kişinin mirasına sahip olamazdık. Evet, gerçek başarısızlık sadece denemediğimizde ya da yolculuğumuzun değerini küçük gördüğümüzde ve sadece hedefe odaklandığımızda ortaya çıkar.

“Dehanın % 1’i yetenek ve % 99’u emektir.”

– Albert Einstein

Düşüncenizi değiştirme gücü

“Yarattığımız dünya, düşüncelerimizin bir sürecidir. Düşünce şeklimizi değiştirmeden bu dünyayı değiştiremeyiz.”

– Albert Einstein

İnanması zor olsa da, gördüğümüz gerçeklik ve bunu algılama şeklimiz, önceki deneyim ve filtrelerin mesela iyimserlik ya da kötümserlikle dünyaya bakmanın etkisiyle oluşur. Bu nedenle, koşullardan şikayet etmek faydasızdır, çünkü bizler kendi düşünme biçimlerimizi değiştirme ve meselelere farklı bakma gücüne sahibiz.

Bunu bilerek, Albert Einstein, yaşadıklarımız üzerinde hiç kontrolümüz yokmuş gibi koşulların merhametindeymiş gibi hissetmemize neden olan bütün o tutumlar hakkında düşünmemize olanak veriyor. Gerçekte, aradığımız değişim tam içimizdedir. Faydalanmayı bilmediğimiz bir gücümüz var.

Some figure

Bir kişisel gelişim sürecindeyseniz, bir krizden geçiyorsanız ya da ilerlemenin çok zor olduğunu düşünüyorsanız, Albert Einstein’ın kişisel gelişimle ilgili bu sözleri ilk adımı atmanıza yardımcı olabilir. Bunların her biri üzerinde düşünmek, zihninizi açmanıza, öğrendiğiniz her şeyi sorgulamanıza ve uygulamaya koymanıza yardımcı olacaktır. Hayatı çok daha yoğun bir şekilde yaşamanıza izin verecektir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.